Prof. Dr. Sıtkı Göksu
Üç Aylar ve Dua
Üç aylarda ve sair zaman dilimlerinde Allah’a iltica edip dualar etmekteyiz. Niçin dua etmeliyiz? Bu yaptığımız duaları niçin yaptığımızı şu başlıklar altında toplayabiliriz:
1- Dua etmek alemin yaratılış sebebidir.
2- Cenab-ı Hak bizim dua etmemizi istemektedir. EY İNSANLAR! Eğer duanız olmazsa Rabbim katında ne ehemmiyetiniz var?" Âyeti sırrıyla (Furkan Sûresi, 25:77.) dua çok önemlidir.
3- Dua insana aczini hatırlatır.
4- Kainatta her varlığın hal dili ile dua etmektedir. Biz de kal, konuşma dili ile dua edip onlardan geri kalmayıp, bütün kainat namına İlahi dergaha duaları takdim etmekteyiz.
5- Dua manevi dertlerimize ilaçtır.
6- Duanın, halis bir imanın neticesidir. İnsanın eli yetişmediği ihtiyaçları için ihtiyaçları veren Zata yalvarmasıdır.
7- Çift sürmek, ders çalışmak fiili duadır. El açıp yalvarmak ise kavli, sözlü duadır.
8- İman etmek dua ve sığınmayı gerektirir.
9- Nasıl ki güneşin batması akşam namazının vaktinin girdiğini gösteriyorsa, bazı vakitlerde bazı durumlar duayı gerektirir. Yağmursuzluk, yağmur duasının vaktidir.
10- İslama sonradan girmiş, İslamiyet’in özünde olmayan bidatlardan sakınmanın bir yolu da Cenab-ı Hakka dua edip yalvarmaktır.
11- Duanın birinci kaynağı Kur’an ve hadislerdir.
12- İnsanın asli vazifesi iman ve duadır.
13- Hastalık, musibet halinde insan dua eder, yalvarır. Allah’a iltica eder.
14- Her duaya cevap vardır. Ancak yapılan dua ya dünya için veya ahiret için kabul edilir.
Allah’ın yapılan dualara cevap vermesi genel bir kavramdır. Allah her duaya mutlaka cevap verir. Ayette: "Rabbiniz buyurdu ki: Bana dua edin, size cevap vereyim." Mü'min Sûresi, 40:60. Allah kulunu duyar, onun yalvarışını dinler. Tabiri yerinde ise kuluna “Buyur” Der. Duanın kabul edilmesi, kulun isteğinin sadece dünyada verilmesi demek değildir. İstenen şeyin dünyada aynen verilmemesi kul açısından duasının kabul olmadığı anlamına gelmez. Belki de Allah tarafından daha makbul bir şekilde kabul edilmiştir. Dua edildiğinde Allah’ın hikmetine uygunsa aynısını verir veya daha iyisini verir. Bu bir cevap vermedir. Hikmetine uygun olmadığı için başka bir şekilde duasına cevap verebilir.
Allah kulun duaları kesinlikle cevapsız ve karşılıksız bırakmaz. Ya aynısını verir veya daha iyisini verir. Ya da hikmetine uygun olmadığı için vermez. Yapılan dua dünya için kabul olmadı ise belki ahiret için kabul olmuştur. Mesela birisi bir erkek evlat istese; Allah da ona hikmeti gereği Meryem annemiz gibi bir kız evladı verse, duası kabul edilmedi denilmez. Belki daha güzel bir surette kabul etmiş denilir. (Mektubat’tan faydalanılmıştır.)
Yukarıda geçen maddeler çoğaltılabilir. Ancak şimdilik bu kadar kafidir. Bu izahlar bizim duaya ne derece muhtaç olduğumuzu bir parça akıl gözümüze göstermektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.