Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Yapay Zeka ve Tıbbi Tanı

  • Belirli bir hastalığa tanı koyarken Yapay Zeka (YZ)’nın yardımını almak, tanı için gereken süreyi büyük ölçüde azaltabilir ve tanı verimliliğini artırabilir. Tıbbi tanı araçları olan klinik muayene bulguları, biyokimyasal inceleme ve klinik test verileri, radyolojik görüntüler, endoskopik ve patolojik bulgular, YZ yardımıyla hızla analiz edilerek karmaşık vakalarda bile zamanında ve doğru sonuç verebilir ve doktorların daha bilinçli ve makul bir tedavi planı çizmesini sağlayabilir.

Radyolojik Görüntülemelerde;

  • Örneğin mamografi ile meme kanseri taramalarında YZ destekli sistemlerin en az radyologlar kadar performans gösterdiği, hatta radyologlardan daha düşük bir yanlış tanı oranı ortaya koyduğu ve radyologların iş yükünü üzerlerindeki baskıyı önemli ölçüde azalttığı bildirilmiştir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) verilerine dayanarak malign ve benign akciğer nodüllerini sınıflandırmak için YZ destekli bir tanı sistemi geliştirilmiş ve bu sistemin pulmoner nodülleri doğru bir şekilde ayırt etmede uygulanabileceği gösterilmiştir.
  • Patolojik İncelemelerde YZ Uygulamaları Yapay zeka tabanlı dijital patoloji, tıptaki kesinliğin sağlanması için en umut verici alanlardan biridir; lezyonları saptama, miktarını belirleme, sınıflandırma (örneğin tümör alt tipi), prognoz (klinik ve genomik bilgileri birleştirme açısından) ve tahminde kalite ve verimliliği artırabilir. Dijital patolojinin elektronik tıbbi kayıtlar ve BT gibi diğer klinik verilerle entegrasyonu klinik verimliliği artıracaktır. Patolojik tarama tekniklerinin gelişmesi ve ilgili yazılımların güncellenmesiyle birlikte, “tüm slayt” görüntüleme teknolojisi patolojik çalışmalarda rutin bir tanı yöntemi haline gelmiştir.
  • Patolojik tanıda, bazı durumlarda YZ algoritmasının profesyonel patologlardan daha iyi performans gösterdiğini öne süren araştırmalar vardır.
  • - Da Vinci YZ Cerrahi Sistemi: da Vinci robotik cerrahi 3D görüntüleme sistemine sahiptir. Bu sistem sayesinde, vücudun en derin noktalarından bile yüksek çözünürlükte ve 10 kat büyütülerek görüntü alınabilir.

Sonuç olarak; YZ teknolojisi, bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle çağın gerektirdiği kaçınılmaz bir sonuçtur. YZ’nın gerçek etkisi uzun vadede kademeli olarak daha iyi ortaya çıkabilecektir. Kısa vadede klinisyenlerin yerini alamayacağı düşünülmektedir.

İnsanlık tarihinde, buhar devrimi ve elektrik devrimi gibi insan hayatını derinden değiştiren ve insan uygarlığını geliştiren iki sanayi devriminden bahsedilir. Şimdi de YZ teknolojisi de dahil olmak üzere bilimsel ve teknik devrim hızla büyümektedir.

Tıp alanında; radyolojik, patolojik, endoskopik, ultrasonografik ve biyokimyasal incelemelere yeni YZ teknolojilerinin eklenmesiyle hastalıkların teşhisi daha yüksek doğruluk ve daha düşük insan iş yükü ile gerçekleştirilebilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi