Prof. Dr. Sıtkı Göksu
Tecrübe İle İlgili Atasözleri-Deyimler
Tecrübe İle İlgili Atasözleri-Deyimler
İçinde ve anlamında tecrübe, tecrübe etmek geçen atasözleri, deyimler ve açıklamalarını bu yazıda siz sevgili okuyucularım ile paylaşayım istedim.
“Bu dünya bir tecrübe ve imtihan meydanıdır. Ve teklif ve gayretle çalışma yeridir.” “Tecrübe ve imtihan ise, neşvünemaya (büyüyüp gelişmeye) sebeptir.”
Tecrübe İle ilgili atasözleri deyimler ve anlamları:
ATASÖZLERİ
Başını acemi berbere teslim eden cebinden pamuğu eksik etmez (etmesin)
İşbaşına tecrübesiz yönetici getirenler, onun yaratacağı sıkıntı ve zararları çekmeye hazır olmalıdır.
Acemi katır kapı önünde yük indirir. Bbeceriksiz ve anlayışsız kişi kendisine yaptırılan işi en önemli yerinde bırakır.
Akıl yaşta değil, baştadır. Akıllı olmanın yaşla ilgisi yoktur, bazı küçükler büyüklerden daha akıllı olabilir.
Akıl akıldan üstündür. Bir kimsenin aklına gelmeyen bir çare, başka birinin aklına gelebilir.
Acemi nalbant gâvur eşeğinde öğrenir. Mesleğinde ustalığa erişmemiş kimse, ilk denemelerini gözden çıkarılabilecek malzeme üzerinde yapar.
Akıl Yaşta Değil Baştadır
Akıllılık yaş ile ilişkili değildir. Yaşı küçük olduğu halde aklı büyük olan kişiler de bulunabilir.
Atasözünün Açıklaması
Akıl dediğimiz, doğru düşünebilme, doğru karar verebilme gücüdür. İnsanın doğuştan beraberinde getirdiği bir özelliktir. Aldığı bilgi ve edindiği tecrübelerle olgunlaşır. Yaşın ilerlemesiyle, aklın da geliştiğini düşünmek pek doğru olmaz. Çünkü yaşı küçük olduğu halde birçok büyüğe taş çıkartan küçükler olabileceği gibi, yaşı ilerlemiş ama çocuktan daha az akıllı büyüklere de çevremizde rastlamak mümkündür.
Yaş ilerledikçe insan tecrübe kazanır. Bu bir gerçektir ancak akıllı olmak yaşlandıkça artan bir şey değildir. Küçüklerin ve gençlerin yürüttüğü fikirler, bulduğu çözümler bazen tecrübe sahiplerini şaşırtabilecek düzeydedir. O yüzden “Yaşın küçük kafan basmaz” şeklinde bir görüş çok hatalıdır.
Akıl Akıldan Üstündür:
Önemli kararlarımızda kendi aklımızla yetinmeyip başkalarının da düşüncelerine başvurmaktan kaçınmayalım.
Atasözünün Açıklaması
İnsanın düşüncesi, aldığı bilgi ve edindiği tecrübelerle sınırlıdır. Karşılaştığımız sorunlarda, kendi düşüncelerimizle yetinmemiz, beklediğimiz sonucu vermeyebilir. Getireceğimiz çözümler kendi düşüncelerimizle sınırlı olur. Oysa kendimize yakın gördüğümüz kişilerin de düşüncesine başvurursak, bizim düşündüğümüzün ötesinde, daha sağlıklı çözümler önerebilirler. Bizim göremediğimiz olumsuzlukları başkaları görebilir, sorunumuzu daha kolay çözmemizi sağlarlar.
Ne kadar çalışıp çabalasak da her şeyi bilmemiz ve herkesten her zaman daha başarılı olmamız mümkün değildir. İnsanoğlunun gelişimi de bilgilerin aktarılması ve yardımlaşma ile mümkün olmuştur. Sıkıntıya düştüğümüz ve zorlandığımız konularda başka bir bakış açısından yardım almak en iyisidir. Bir başkası mutlaka bizden farklı bir bilgiye sahip olacak ve bizim göremediğimiz veya anlayamadığımız bir noktayı fark edecektir. İlerlemenin ve sorunlara çözüm bulmanın sırrı da bilgi dayanışmasıdır. Tıpkı bir çok başarıya imza atmış bir bilim adamının çözemeden öldüğü bir problemi bir başka bilim adamının daha sonraları çözüme kavuşturması gibi.
DEYİMLER
Tereciye tere satmak. Birine çok iyi bildiği bir şeyi öğretmeye kalkmak: Edebiyat dünyamız tereciye tere satmaya kalkışan sahte şöhretlere, üçkâğıtçılara kısa bir zaman için katlanıyor. -B. Necatigil.
Ders olmak Kötü bir olay bir daha yapmamak üzere örnek olmak, ibret olmak: Bu seneki tecrübe aynı zamanda bir de ders oldu. -H. C. Yalçın.
Tecrübe tahtasına çevirmek. Üst üste başarısız denemelere konu etmek: Hastaları tecrübe tahtasına çevirmiş nice vakaları rastgele bir kinin tedavisiyle tedavi ettiğimi bilirim. -R. N. Güntekin.
Tecrübe tahtasına dönmek Üst üste başarısız denemelere konu olmak.
Acemilik çekmek. Alışamadığı bir işte zorluk çekmek.
Akıl almak. Danışmak, görüş almak
“Acemi Katır Kapı Önünde Yük İndirir” Atasözünün Anlamı
Kendi yapamadığımız işlerimiz olur da bunları mutlaka başkalarına yaptırmak zorunda kalırsak, işin ehli olan kişileri seçmeli, onlara yaptırmalıyız.
Kişileri tanımazsak, yeteneklerinin ölçüsünü bilmezsek, onlara yaptıracağımız işler, istediğimiz şekilde sonuçlanmaz; üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz.
(https://www.nkfu.com/tecrube-ile-ilgili-atasozleri-deyimler-anlamlari-aciklamalari-tecrube-soz/) sitesinden alıntıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.