Gaziantep’te kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: Şiveydiz... Şiveydiz Nasıl Yapılır

Gaziantep’te kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: Şiveydiz... Şiveydiz Nasıl Yapılır
Gaziantep’te soğuk havaların gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlara karşı etkili olan şiveydiz doğal antibiyotik olma özelliğiyle yöre halkının kış aylarında tükettiği vazgeçilmez yemekler arasında yer alıyor. İşte doğal antibiyotik Şiveydiz'in tarifi

Eşsiz mutfak kültürüyle dünyada ön plana çıkan Gaziantep’te kış mevsimlerinin vazgeçilmez yemeklerinden olan şiveydiz sofralarda yerini almaya başladı. Bir yandan damaklarda eşsiz tat bırakan diğer yandan ise gribal enfeksiyonlara karşı doğal ilaç olarak bilinen şiveydiz vatandaşlar tarafından sık sık tüketiliyor. Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezi olan şiveydiz, ilk kez tadan turistlerin ise ilgisini çekmeye devam ediyor.

aw086588-04.jpg

“Gaziantep için özel bir yemektir”

Şiveydiz yemeğinin Gaziantep kültüründe özel bir yeri olduğunu söyleyen Ünlü Şef Doğa Çitçi, “Şiveydiz genellikle kış aylarında ve sonbahar aylarında haftada bir kez Gaziantep evlerinde yapılır. Dolayısıyla Gaziantep için özel bir yemektir. Taze sarımsağın ve taze soğanın kullanıldığı yoğurtlu bir yemektir. Bu yörede yoğurtlu yemekler meşhur olduğu için sağlık yönünden de nitelikli ve ayrıcalıklıdır” dedi.

aw086588-01.jpg

“Şiveydiz doğal antibiyotiktir”

Doğal antibiyotik olduğu için herkesin rahatlıkla tüketebileceğini ve gribal enfeksiyonlara iyi geldiğini aktaran Çitçi, “Şiveydiz doğal antibiyotiktir. İçerisinde sarımsak ve soğan olduğu için gribal enfeksiyonlara iyi geliyor. Gelen misafirlerimizde kış aylarının gelmesiyle talep etmeye başlıyor. Mutfak Sanatları Merkezi’ne geldiklerinde ise tadabiliyorlar. Şiveydiz yemeğinin püf noktalarından bahsederken öncelikle Gaziantep yemeği Gaziantep ürünleriyle olur. Yemekte kullandığımız sarımsak Araban’da üretiliyor. Kendi köy yoğurdumuzu ve süzmemizi kullanıyoruz. Yanı sıra içerisinde sadeyağ ve zeytinyağı kullanıyoruz. Tüm ürünlerimiz kendi ürettiğimiz Gaziantep’e has ürünler” ifadelerine yer verdi.

aw086588-02.jpg

“Unutulmaya yüz tutmuş yemekleri geleceğe aktarıyoruz”

Unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkardıklarını ve geleceğe aktardıklarını söyleyen Çitçi, “Mutfak Sanatları Merkezinin en büyük misyonu geçmişten gelen Gaziantep yemeklerini gelecek nesillere nakletmek. O yüzden burada Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş yemekleri ve gündemde olan yemekleri her zaman işleniyor ve yapılıyor. Gelen misafirlerde zaten bunu bilerek geliyor” şeklinde konuştu.

Malzemeler

6 bağ yeşil sarımsak (isterseniz yarısı yeşil sarımsak yarısı da yeşil soğan)
1/2 kilo kuzu kuşbaşı

Eti haşlamak için;
1 litre kaynamış su
2 su bardağı haşlanmış nohut
750 gram süzme yoğurt
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yeteri kadar tuz
Üzerine zeytinyağı, nane

aw086588-03.jpg

Şiveydiz Nasıl Yapılır?

1. Adım: Önce nohutlarımızı dondurucudan çıkartıyoruz.

2. Adım: Sonrasında 1 litre kaynamış su ile etimizi düdüklü tencerede haşlıyoruz.

3. Adım: Bu arada biz de sarımsakları bir kat soyup yıkıyoruz.

1. Püf noktası: sarımsakların sadece beyaz kök kısımlarını kullanıyoruz. Beyaz kısımları serçe parmak uzunluğunda doğruyoruz (soğan kullanıyorsanız onlar için de aynı şey geçerli).

4. adım: Yeşil kısımlarını ayırıp başka bir şeyde kullanabiliriz.

2. Püf noktası: Haşlanan etimizin suyunun üzerinde biriken tortuları alıyoruz. Yemeğimizin rengi açık olsun diye. Sonra etlerimizi kevgirle ayrı bir tencereye koyup üzerine sarımsak ve nohudu ilave ediyoruz.

3. Püf noktası: Suyunu çok fazla koymuyoruz. Yemeğimizin üzerini çok geçmeyecek. Çünkü süzme yoğurt var. Koyu kıvamlı bir yemek olacak. Bu suyla sarımsaklar 10-15 dakika haşlanacak. Ona göre ayarlıyoruz suyunu.

4. Püf noktası: bazı tariflerde sarımsaklar et ve nohutla birleşmeden önce biraz haşlanıyor. Hiç gerek yok. Çünkü hiç öyle ağır bir sarımsak kokusu tadı olmuyor. Pişince gidiyor o koku.

5. Adım: Sonra yoğurdumuza yumurtayı bütün olarak ekleyip blender ile çırpıyoruz.

6. Adım: Sarımsaklar yumuşayınca içindeki kaynayan Sudan bir kaç kepçe terbiyesini yaptığımız yoğurda ekleyip iyice karıştırıp kesilmesini önlüyoruz.

7. Adım: Yoğurdu yavaş yavaş, yemeği de aynı anda karıştırarak yemeğe ekliyoruz. İlk dakikalarda dikkatlice karıştırıyoruz. Kesilmemesi için. Sonra kaynayana dek ara ara karıştırıyoruz. 4-5 dakika da kaynatıp yemeğimizin altını kapatıyoruz.

5. Püf noktası: Zeytinyağını ısıtıp altını kapatalım. Ya altını kapattıktan sonra nanesini ekleyip yemeğin üzerine gezdirin. Ya da naneyi kuru bir kepçeye koyup tencerenin üzerinde yağı nanenin üzerine döküp çorbanın üzerine gezdirin. Bu şekilde hazırladığınızda daha canlı bir yeşil renk elde etmiş olursunuz.

“Hayatımda böyle yemek yememiştim diyenler oluyor”

Yemeği bilmeyen insanlar tattıklarında içerisinde kullanılan malzemelerden dolayı şaşırdıklarını dile getiren Çitçi, “Şiveydiz yemeğini bilmeyenler yemeği tattıklarında büyük bir sürprizle karşılaşıyor. Şiveydiz ismini ilk başta duydukları zaman alımlı geliyor ve yemeğin tadını keşfettikten sonra hayatımda böyle yemek yememiştim diyenler oluyor. Yoğurdun pişirilmesi, taze soğan ve taze sarımsağın o yemeğin içerisinde olması yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kısacası gelen misafirlerimizin tepkileri çok iyi” diye konuştu.

Kaynak : İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.