Gazeteci Baransel Ağca'nın yaptığı araştırma ve Arnavutluk ziyareti ile, Kürt böreği tartışmasına son nokta konmuş oldu.
Ağca'nın araştırmalarına göre, Kürt böreği, yaklaşık 120 yıl önce İstanbul'da Bingöllü Mehmed Efendi tarafından yapılmıştır. Mehmed Efendi, kendi kültürüne ait kömbe tarifini işçileri daha tok tutacak bir börek yapmak adına değiştirmiş ve bugün bildiğimiz Kürt böreğini ortaya çıkarmıştır.
Böreğe Kürt ismini veren de Mehmed Efendi değildir. Müşterileri, Mehmed Efendi'nin Kürt olduğu için bu böreğe Kürt böreği demiştir. Yani bugün Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bu böreğin yapıldığını göremezsiniz. Çünkü bu börek İstanbul böreğidir. Ustası Kürt olduğu için müşterileri tarafından bu isim verilmiştir.
Yıllarca kimse bu isimden gocunmamıştır. Bu hikaye geriye doğru gidilerek de kanıtlanabilir durumdadır. Zaten İstanbul'daki Kürt böreği ustalarının büyük çoğunluğu hala Bingöllüdür. Önemli bir bölümü Mehmet Efendi'nin akrabasıdır.
Bu saçma söylentilerin 2010'dan sonra yeniden türemesi sonrasında börekçiler bir araya gelip dernekleşmiştir. KAYY-DER adlı bu dernek, KÜRT BÖREĞİ ismini TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU'ndan RESMİ olarak tescil ettirmiştir.
12 Eylülün karanlık dönemi hariç böreğe farklı bir isim koyma telaşı olmamıştır. 12 Eylül sonrasında küt denmeye başlanan bazı yerler olsa da 7-8 yıl sonra yeniden KÜRT BÖREĞİ denmeye devam edilmiştir. Yani ortada bir küt böreği yoktur.
İstanbul'da işçileri tok tutması için yeniden yorumlanmış bir kömbe tarifi, tüketicilerin adlandırması ile KÜRT BÖREĞİ olmuştur. Bu böreği yapan adamın akrabaları hala İstanbul'daki börekçilerin çoğunluğunu oluşturur ve her yıl da KÜRT BÖREĞİ FESTİVALİ düzenlenir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.