Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Taksi Hikâyeleri

En zor ve zahmetli mesleklerden biri taksicilik şüphesiz. Özellikle de büyük şehirlerde sabahtan gecenin kör saatlerine kadar direksiyon sallayan taksiciler, maceradan maceraya koşuyorlar adeta. Durum böyle olunca da taksicilerin anlatacak hikayeleri hiç bitmiyor. İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları Telsiz Haberleşme Şube Müdürü Adem Coşkunyürek, taksici dostlarının bu ilginç hikayelerini "Sarı Hayatlar" adlı kitabında topladı. Kendisi de kısa bir dönem taksicilik yapan Coşkunyürek kitabında hepsi farklı taksicilerin yaşadığı toplum 62 ilginç hikayeye yer veriyor. "doğumdan ölüme kadar insanları taşıyoruz" diyen Coşkun yürek, kitaptaki öyküleri de bu doğrultuda sıralamış: "Öykülerin ilkinin başlığı 'İki bindi üç indiler' en son hikaye ise 'üç bindi iki indiler'. İlk hikayede bir doğum, son hikayede de bir ölüm anlatılıyor.", Çarşamba'ya…yaşlı kadının 'Oğlum Beni Karşıya Atıver' demesine, Mezardan evine ziyarete gelen kıza, uykusuz olduğu için müşteriyi direksiyona geçiren taksiciye kadar pek çok hikaye var.
Coşkunyürek kitabı yazmaktaki amacını şöyle anlatıyor: "Ben hep durakları gezerim ve taksici arkadaşlarla sürekli bir sohbetimiz vardır. Bu sohbetlerde anlatılan pek çok anı birikti ve bunları toparlayıp kitap haline getirmeye karar verdim. Taksicinin kim olduğunu, neler yaşadığını insanlar bu kitaptan öğrensinler istedim. Yazabildiğim kadarını yazdım. Mümkün olduğu kadar konuların aynı olmamasına dikkat ettim. Şu anda elimde 200 anı var. Bunlardan hepsi de farklı arkadaşların başından geçmiş 62 tanesini yayınladık." Coşkunyürek kitap yazmaktaki bir amacının da taksicilere kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek olduğunu söylüyor : "Biz toplum olarak okumayı pek sevmiyoruz. Özellikle şoför esnafı hiç sevmez. Dolayısıyla bunu biraz ilginç hale getirelim ki en azından insanlar benim de bir anım vardır düşüncesiyle bunu okur diye düşündüm. Duraklara dağıttık. Okuyan okuyor.
Berlinli taksici Metin Kırıtay, taksi şoförleri de tıpkı barmenler gibi insanlarla birebir temas kurar, birbirinden ilginç insan hikâyelerine tanıklık eder. Ben de yıllarca biriktirdiğim ilginç hikâyeleri toparladım” diye anlatıyor.
Antalya’da 27 yıldır aynı durakta çalışan taksi şoförü Mehmet Akkanat ise taksilere her gün her türlü gelir, meslek ve eğitim grubundan insan bindiği için, taksici esnafı toplumun nabzını en iyi tutan meslek gruplarının başında gelir. Üstelik taksiciler berber ve kuaför esnafı gibi konuşkandır. Ayrıca Mehmet Akkanat: “Ben taksime binen müşterime asla nereye gideceksiniz diye sormam, müşterinin söylemesini beklerim.” diyor.
Sarı Hayatlar
Adem Coşkunyürek tarafından kaleme alınan “Sarı Hayatlar” adlı kitapta, İstanbul sokaklarında 24 saat direksiyon sallayan on binlerce taksi şoföründen bazılarının yaşadıkları ilginç olaylara yer verilmiş. Okurken güldürüyor, üzülüyorsun, bu kadar da olur mu? diyorsun.
Sonuç olarak; “Bizler uzun bir seferdeyiz. Buradan kabre, kabirden haşre, haşirden ebed memleketine gitmek üzereyiz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi