Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Cami, Namaz ve Hayat

1-7 Ekim 2019 tarihleri arası camiler haftası olarak kutlanmaktadır.

Yeryüzünde ilk mabet Kabe'dir. Peygamberimiz Hz. Muhammmed (ASM) Medine'ye hicret ettiklerinde devesi boş bir araziye ıhmıştır. Peygamberimiz devenin ilk ıhdığı, ilk çöktüğü yere mescid yapılmasını emir buyurmuşlardır.

Mescidlerle ilgili çeşitli Kur'an ayetleri vardır. Bir tanesi şöyledir:

Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur." (Tevbe, 9/18)

Mescidlerle ilgili Peygamberimizin bir hadisi:

Osman b. Affân (r.a.), mescidi yeniden bina etmek istemiş, halk bunu hoş görmeyerek onu olduğu gibi bırakmasını istemişlerdi. Bunun üzerine Osman (r.a.), "Ben Allah Resûlü'nü (s.a.s.) , 'Her kim Allah için bir mescit bina ederse, Allah ona cennette bu mescidin benzeri (bir köşk) bina eder.' buyururken işittim." dedi. (Müslim, Zühd, 44)

Bizler sadece Ramazan Ayında değil diğer zamanlarda da mescidlere camilere 5 vakit namaz için gitmeliyiz. Müezzin hayyalesselah (Haydi namaza) derken hepimizi, Müslüman olan herkesi çağırmaktadır.

Ey boğazına, midesine düşkün nefsim! Acaba, her gün her gün ekmek yersin, su içersin, havayı teneffüs edersin, solursun; sana onlar usanç veriyor mu? Vermiyor.

Madem vermiyor; çünkü ihtiyaç tekrarlandığından usanç değil, lezzet alıyorsun, zevkleniyorsun. Öyleyse, cisim evimde senin arkadaşların olan kalbimin gıdası, ruhumun hayat suyu ve lâtife-i Rabbâniyemin hoş ve hafif havasını çeken namaz dahi seni usandırmamak gerektir.

Namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mübah dünyaya ait işleri, güzel bir niyetle ibadet hükmünü alır. Bu surette bütün ömür sermayesiyle ahireti kazanabilir. İnsan fani (geçici) ömrünü bir yönüyle kalıcı hale getirir.

Namaz kılmak için vakit yok diyenlere cevap:

Hiç olmazsa istirahat ve teneffüs vakitlerini, ruhun rahatına, kalbin nefes almasına vesile olan namaza sarf etmek gerektir.

Ey nefis! Bil ki, dünkü gün senin elinden çıktı. Yarın ise, senin elinde senet yok ki ona sahipsin.

Öyleyse, hakikî ömrünü, bulunduğun gün bil. Bir saat süre 5 vakit farz namazlara abdestle beraber kafi gelir. Bu bir saati yedek para gibi, hakikî istikbal için oluşturulan bir ahiret sandığı olan bir mescide, camiye veya bir seccadeye at.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi