Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Berat Gecesi

Berat gecenizi bütün ruh u canımızla tebrik ediyoruz. Berat Gecesi üç aylar içindeki dört mübarek geceden birisidir. Regaib, Mirac geceleri Recep ayındadır. Berat gecesi Şaban ayının on beşinci gecesidir. Yani miladi 2021 senesinde 27 Mart’ı 28 Mart’a bağlayan gecedir. Bundan sonra Ramazan ayındaki Kadir gecesi gelir.
Bu geceler ahirete ait kazançlar için çok büyük fırsatlardır. Berat Gecesi tatil günlerine denk geldiği için fırsatı ganimet bilip ahiret için ciddi çalışmalıyız.
Kur’an okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, insanların hal hatırını sorarak, çocukları sevindirerek, medyadan Berat Kandili ihya programlarını dinleyerek, izleyerek bu gecenin farklı olduğunu hem biz anlamalı, hem de başkalarına anlatmalıyız.
Berat Arapça berâetten geliyor. Berâet “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şabanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.
Berat Gecesi, bütün senede bir kudsî çekirdek hükmündedir. Ve insanlığın kaderinin programı nevinden olması yönüyle, Kadir Gecesinin kutsallığındadır. Her bir iyiliğin sevabı Kadir Gecesinde otuz bindir. Berat gecesinde her bir Allah için yapılan iyi işlerin ve her bir Kur'ân harfinin sevabı yirmi bine çıkar. Başka vakitte on ise, üç aylarda yüze ve bine çıkar. Ve bu kutsal meşhur gecelerde on binler, yirmi bin veya otuz binlere çıkar. Berat Gecesi gibi geceler elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için, elden geldiği kadar Kur'ân'la ve istiğfar (tevbe ederek) ve salâvatla meşgul olmak büyük bir kârdır.
Salavat Nasıl Getirilir, Anlamı Nedir?
Salavat en kısa şekli ile "Âllâhümme salli alâ Muhammed." cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." demektir.
Salavatın en yaygın biçimleri "Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed" ile "Sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklindedir. Kur'an’da Ahzab Suresi’nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Hz. Muhammed’e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir. "Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü'minler, siz de O'na salavât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!"
Müslümanlarda namaz içinde tahiyyata oturunca, namazdan sonraki dualarda ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.S) adını söyleyince ya da yazınca ona salavat okurlar. Yazımızı iki hadis meali ile bitirelim:
"Şâban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir:
'İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.' Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder."
"Muhakkak ki, Allah Teâlâ Şâban'ın on beşinci gecesinde dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Benî Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca insanları mağfiret eder."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi