Prof. Dr. Sıtkı Göksu
Şimdi Sınav Zamanı
Öncelikle bütün öğrencilerimize en kalbi duygularımla Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'da başarılar diliyorum.
Şimdiye kadar fazla mesai yaparak canlarını dişlerine taktıkları, ellerinden geleni yaptıkları, olağanüstü çaba harcadıkları, bu sürecin sonunda bu sınavda hak ettikleri meyveleri toplamalarını; hak ettikleri iyi, güzel sonuçları almalarını diliyorum.
Emek olmadan yemek olmaz. Sizlerin bu sınav için yeterli emeği verdiğiniz kanaatindeyim.
Bu hafta sonu iki gün çok önemli sınavların Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nin yapılacağı tarihlerdir. YKS'nin 1. oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran 2019'da yapılacak. İkinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) oturumu 16 Haziran 2019'da yapılacak. Bunlar öğrencilerimizin bildiği ve yakından takip ettiği tarihler.
Şimdi öğrencilerimize sınavla milgili kısa tavsiyeler:
Tilkiyi yüzdünüz kuyruğuna getirdiniz. Yani şimdi son anda yapılacak tatlı, mutlu ve meyve alınacak aşamadasınız. Göreyim sizleri. Öğretmenlerimizin ve sizin emeklerinizin boşa gitmediğini gösterin. Meydan, arena, er meydanı, rink sizin! Kendinizi gösterin.
Bu sınavı da hayatınızdaki şimdiye kadar geçirdiğimiz diğer sınavlar gibi altı-üstü bir sınav olarak görürseniz rahat edersiniz. "Her şey kitaplarda yazmaz." Sınav kaygısı, heyecanı bir anda geçer. Siz zaten şimdiye kadar deneme adı altında birçok sınavlara katıldınız. Bunu da bir deneme sayın. Nasıl ki askerler tatbikatlarda kuru sıkı plastik mermi kullanırlar. Harpte ise gerçek mermi kullanırlar. Bu da onun gibi düşünülebilir.
Siz sınavlara tam olarak hazırlandınız. Hazır olan, bilen kişi hiçbir şeyden korkmaz. "Bilgi güçtür." Önemli olan bu bilgiyi kontrollü kullanmaktır. Kontrolsüz güç güç değildir.
"Bu da geçer ya hu" dersiniz bu günler de gelir geçer. İnsana bazen anlar, saniyeler saat gibi geliyor. Yıllar da saniye gibi geçiyor. Hatta koca bir ömür rüzgâr gibi uçup gidiyor.
Bir gece önce güzelce uyuyun. Asla ama asla ders çalışmayın. Ders çalışmak için geçmişte çok uzun günler ve yıllar vardı.
Güzelce kahvaltınızı yapın. Aç ayı oynamaz. İsterseniz yanınıza su alın.
Bu sınavı hayırlara tebdil etmesi için Allah'a dua edin.
Cep telefonu sınav salonuna alınmadığı için ya binadaki görevliye saklama ücreti ile emanet edin. Ya da varsa arabanızda bırakın. Veya yakınız varsa ona teslim edin.
Mümkünse mutlaka sınava gireceğiniz binayı ve salonu bir gün önce görün.
Sınav sabahı trafik aşırı kalabalık olacağı için mutlaka ama mutlaka sınav yerine erken gidin. En geç bir saat önce sınav binasının önünde olun.
Size cesaret gelmesi, heyecanınızın yatışması için sınavda bildiğiniz sorulardan başlayın.
Her soru için gereken süreye uyun. Yani bir sorunun başında çok fazla zaman kaybedip diğer soruları cevaplayamaz hale gelmeyin.
Soru şıklarını işaretlerken kaydırma yapmayın.
Eğer zamanınız arttı ise tekrar soruları kontrol edin.
Sınav süresinin sonuna kadar salonda kalın. Yani bir soru fazla yapabilmek için kafa patlatın. Sınavda bir soru fazla doğru yapmak sizi binlerce kişinin önüne geçirebilir.
Unutmayın. Çok başarılı bir sınav da olsa çok başarısız bir sınav da olsa bu altı-üstü bir sınavdır. Sizler anne-babalarınızın gülüsünüz. En kıymetli varlıklarısınız. Onlar sizleri sadece sınavdaki başarılarınıza göre sevmiyor. Anne-babalar sizleri her halükarda, her şartta; karşılıksız ve koşulsuz seviyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.