Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Cep Telefonu Fotoğrafçılığı

Akıllı telefonlar sayesinde herkes bol bol fotoğraf çekmektedir.

Â'En iyi fotoğraf makinesi yanınızda olandır.' sırrınca cep telefonları 'anı yakalamak' kavramına en yakın makinedir. Bir fotoğraf bin kelimeye bedeldir.

"Kılıç kesmez el keser." Kaidesi gereğince, fotoğrafı fotoğraf makinesi çekmez. İnsan çeker. Dolayısı ile cep telefonunuzun ne kadar kaliteli fotoğraf çekme özelliği olursa olsun, sizin fotoğrafçılık bilginiz yoksa çektiğiniz fotoğraflar alelade fotoğraf olur. Kaliteli fotoğraf ve sanat fotoğrafı için emek vermek gerekir. "Emek olmadan yemek olmaz." Cep telefonu ile düzgün, kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz.

Her insan kıymetli bir sözünü ve fiilini devamlı ve kalıcı hale getirmek için istekle yazma, hatta fotoğraf ve sinema ile muhafazaya çalışır. Özellikle, o fiillerin Cennette sonsuz meyveleri bulunsa, daha ziyade merak eder. Kiramen Katibin insanın omuzlarında durup onları sonsuz manzaralarda göstermek ve sahiplerine daimî mükâfat kazandırmak, çok şirin bir durumdur.

Sağ ve sol yanımızda duran Kiranem Katibin melekleri bizler ile ilgili kayıtları devamlı almaktadırlar. Doğru yanlış her hareketimiz kaydedilmektedir. Günah ve sevaplarımızı yazmaktadırlar. Biz de bunların küçük, çok basit bir numunesi olarak fotoğraf sayesinde o anı bakileştirmiş, ebedileştirmiş oluyoruz.

Mevsimler değişiyor. Manzaralar değişiyor. Mesela yazın çektiğimiz bir güle kışın; karın, buzun, soğuğun olduğu zamanda baktığımızda o gül çoktan ölmüş oluyor. Ancak görüntüsü hafızalarda ve fotoğraflarda yaşıyor.

Bir mevcut (var olan şey), vücuttan, varlıktan gittikten sonra, görünüşte kendisi yokluğa, fenaya (yok olmaya) gider; fakat ifade ettiği manalar kalıcıdır, korunmuştur. Yansıyan kimliği ve sureti ve mahiyeti (temel özelliği) dahi âlem-i misalde (bütün varlıkların ve olayların görüntülerinin yansıdığı madde ötesi alem) ve âlem-i misalin numuneleri olan elvâh-ı mahfuzada (koruma altında olan manevi kayıt levhaları, her şeyin kaderinin kaydedilip muhafaza edildiği manevi levhalar) ve elvâh-ı mahfuzanın nümuneleri olan hafızalarda (belleklerde) kalır. Demek, bir görünürdeki varlığı kaybeder, yüzer manevi ve ilmi varlık kazanır.

Cep telefonları sayesinde artık fotoğraf makineleri herkeste, her zaman, her yerde bulunmaktadır. Fotoğraf makinesini cebimizde taşıyabiliyoruz.
Cep telefonu ile fotoğraf çekmek sadece bir eğlence değildir. Ciddi bir aktivitedir, amatör yerine göre profesyonel fotoğrafçılıktır. Fotoğraf çekmeyi her an aktif kullanma avantajı vardır.
Paylaşım kolaylığı vardır.
Kullanımı pratiktir.
Fotoğraf makinesi ve cep telefonu özellikleri birliktedir. Çözünürlüğü iyidir.
Cep telefonları taşınabilir bellek özelliğindedir.Cep telefonları ile tek tuşla fotoğraf çekilir.
Farklı açılar yakalamak, büyük makinelerle girmenin zor olduğu alanlarda kolay çekim yapmak mümkündür. Cep telefonlarıyla fotoğraf çekmek pratik bir hareket kabiliyeti sağlar.

Telefonla herkes her yerde her durumda fotoğraf veya video çektiği için daha normal, olağan karşılanıyor. Çekim esnasında yadırganmazsınız. Siz de birkaç saniyede işinizi bitirebilirsiniz.
Gençler artık cep telefonu kamerası ile not alıyorlar. Not almak istediğiniz konunun hemen fotoğrafını çekiyorsunuz.
En son moda: "Selfie", insanın, kendi kendisinin fotoğrafını çekmesi ve anında internette paylaşması mümkün. Buradaki mantık; kolay çek, hemen paylaştır. Selfie'de göz seviyesinde fotoğraf çekin. Yüzünüzün aydınlık olmasına dikkat edin.
Cep telefonlarındaki normal kamera ve Selfie'nin çözünürlükleri farklıdır. Mesela normal kamera 12 megapiksel ise selfie kamerası 5 megapikseldir. Yani selfie normal kameranın yaklaşık yarısı çözünürlüğündedir.
Fıtri, gün ışığı en iyisidir. Flaşı kullanmaktan kaçının, yandan gelen ışıkları kullanın.
Işık arkanızda kalmasın, yüzünüz karanlık çıkar.
En iyi yüz içten ve doğal bir gülüştür. Herkes kendi çocuğu veya başka çocukları güzel fotoğraflamak ister. Ancak flaş çocukları rahatsız eder. Çocuk fotoğraflarını mümkünse flaşsız çekin.

Fotoğrafta sadece yüzünüz değil, bulunduğunuz ortama ait görüntüler de olsun.
Güzel fotoğrafların, daha çok altın saatler denilen gündoğumu ve günbatımına yakın saatlerde çıktığını unutmayın.

Cep telefonu kameranızı kullanın. Bu şekilde hem eğlenin hem de fotoğrafçılığınızı geliştirin. Bu fotoğraflar sadece size kalmasın. Instagram, Facebook, Whatsapp gibi paylaşım siteleri ve sosyal ağlarda çektiğiniz fotoğrafların en güzellerini paylaşın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi