Yasemin Aydıner

Yasemin Aydıner

Şeyh Seyyid Abdulkadir Geylani Hazretleri

Güneşli ılık bir yaz sabahı. Bana yürekten acı veren bir o kadar da göğsümü kabartan gerçek hikâyeleri, yaşanmışlıkları onlara olan merakımı ve hayranlığımı daha da artırdı . Kadın şehitliğini ilk ziyâret ettiğimde bir kadının dünyasının yanlız ev eş çocuk olmadığını bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılırken kadının ne denli söz sahibi olduğunu ve onların Allah indinde vatan aşkının kadın erkek her müslüman için farz cihetine ne kadar uyduklarını gördüm . Düşlerimde canlandıriyorum, Hic birini şahsen görüp tanıma fırsatımin olmadığı bir gerçek, ancak zihnimde bıraktıkları tesir halen devam etmekte ve hürmete layık, aynı derecede telkin edici bir kuvvetle yaşam anlayışımıza da yön vermekteler. Milli ve manevî değerlerimizin mayası Antep kadınları bir bütün olarak zamanın her alanında faaliyet göstermiş bu eşsiz destanın yazılmasında üstün çaba ve gayretlerinin yanı sıra kendi içlerinde yaşadıklarını hayal edip kendimde o cesaretle karisik karmaşayı derinden hissettim.Onlar da her biri birer ana bacı kardeş evlattı. Bu analar,bacılar ciddiyet ve ilâhi vecdin en olgun ve asil birer örneğiydi. Eğer Cenab- ı Allah dilerse izni ve musadesi dairesinde kimi ruhlar serbest kalabilir, onlar şehitlik mertebesinde ve manevî idâre görevleri de devam ediyor olabilir, kim bilir. Eğer şu an Antep Gazilik ünvanı aldıysa, bir kültür ve gastronomi şehriyse bu tarihi süreçte aynı gayeye yönelik hizmetleriyle cefakar Antep kadının payı çok büyüktür. Ustalıkları,dürüstlük ve tecrübeleri nesilden nesile akıp gelerek gerek kökleri itibarı ile, gerekse havası suyu insanını sevip Anteb'e yerleşip bu şehri yurt edinenlerin farklı din dil ırk gözetmeksizin bütünleşerek kültürel zenginlikleri, eşsiz tarihi dokusuyla tüm dünyanın ilgi odağı gözde bir şehir hâline gelmistir.Bu kahramanlığa duyulan hayranlık ve minnettarlığı ölümsüzleştirmek amacı ile Türkiye de ilk olarak Anteb'in nice isimsiz kahramanları adına boyacı cami avlusunda kadın şehitliğinin hemen yanına dikilen ilk kadın şehitliği anıtı da büyük bir vefa örneğidir.

Bu şehitlikte uzun araştırmalar sonucu iki yüz yirmi dokuz kadının isimlerine ulaşıldığı ,asıl sayının ise çok daha fazla olduğu bir gerçektir.

Bütün şehitlerimizin bilhassa Kerbela şehitlerinin ruhları şad olsun,binler fatihalar, sefahatleri üzerimize olsun dilerim.

HAYIRLI CUMALAR dilerim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yasemin Aydıner Arşivi