Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş Yazdı: 'Çağdaş ve Koçak baklavayı neden yok etmek istiyoruz? - Şahin, Türkiye'nin güçlü, etkili başkanı!'

Bizim şehrimiz 2015 yılında Gastronomi şehri olarak ilan edildi ve "GastroAntep" olarak anılmaya başlandı. GastroAntep olabilmek için büyük bir mücadele verildi. Verilen bu mücadele sonunda da başarılı olduk...
Gastronomi şehri olduk olmasına ama bazı fırsatçı, kendini bilmez esnaflar durumu yanlış anladı. Bu örneğin aynısını Antalya'da "Turizm şehri" olarak seçildikten sonra yaşadı. Antalya'da da durumu fırsat bilenler turist kazıklamaya başladılar.

Yeni bir işe başladığınızda ilk başlarda sıkıntılar olması çok normal ama biz 2015 yılında yani 9 yıl önce bu unvanı almış bir şehiriz. Artık bazı şeylerin farkına varmamız lazım...

GastroAntep unvanını almak hiçte kolay olmadı. Bu unvanı almak için başta Fatma Şahin olmak üzere büyük çabalar gösterildi. Bu çabalar sonucunda da Gastronomi şehri olduk...
Gaziantep denince akla ilk olarak baklava gelir. Dünyanın neresine giderseniz gidin Gaziantep Baklavasını bilmeyen yoktur. Baklavanın kökeni çok eskilere dayanır. Rivayetlere göre ilk baklava Gaziantep'in Halep'in ilçesi olduğu zamanlarda yapıldı ve ondan sonrada yapılmaya devam edildi. Gaziantep'in başarılı baklava ustaları ve markaları bu lezzeti tüm dünyaya tanıttı...

Gaziantep Baklavası adıyla, tadıyla, şanıyla bilinir ama ne yazık ki şimdi ise Gaziantep Baklavası fiyatıyla bilinir oldu. Son günlerde ekonomideki kötü gidişat yüzünden baklava artık lüks lezzetler arasında girdi. Baklavanın ana ham maddelerinden olan fıstık ve sade yağdaki fahiş fiyatların yanı sıra el emeği, işçilik, dükkan kirası ve diğer maliyetleri de eklediğimiz zaman fiyatları inanılmaz bir şekilde tavan yapıyor....

Bilenler bilir her baklavanın kalitesi aynı değildir. İçinde kullanılan malzemeler, pişirme tekniği ve ustalık gibi etkenler baklavanın kalitesini belirler. Baklavadaki kaliteye göre de fiyatlandırması yapılır. Eskiden Gaziantep'te baklavacı denildiğinde ilk akla Güllüoğlu Baklava gelirdi. Sonraki yıllarda ise İmam Çağdaş ve Koçak Baklava'da isimlerini duyurmayı başladılar. Ayrıca bunların dışında Zeki İnal Baklavaları'da bilinen bir lezzettir... Bu saydığım markalar Gaziantep'in Gastronomi şehri olmasında önemli paya sahip isimlerdir.
İstanbul'a veya başka bir yere gittiğinizde, yediğiniz Antep Baklavası ile Gaziantep'te yediğiniz baklava arasında dağlar kadar fark vardır. Artık suyundan mıdır, tadından mıdır bilmem ama Gaziantep Baklavası paha biçilmez bir lezzettir.

Şimdi bir markete bile gittiğimizde en az 15 tane meyve suyu çeşidi görüyoruz. Hepsinin fiyatları da farklı. Kimisi kaliteli ama pahalı, kimisi de merdiven altı üretim ama fiyatı ucuz. Son yıllarda ise artan baklava fiyatları sonrası piyasaya merdiven altı üretim olan baklavalar çıktı. İçerisinde her türlü bitkisel yağ kullanılan ve daha bilmediğimiz bir çok ham madde bulunan bu baklavaların fiyatı da haliyle çok ucuz. Orijinal Gaziantep baklavasına gücü yetmeyen vatandaşlarda bu baklavaları tercih ediyor...

Öte yandan Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü son günlerde baklavacılara tek tek denetliyor ve fahiş fiyat uygulayan yerlere işlem yapıyorlar. Bu aslında güzel bir hareket bende vatandaşı kazıklayan firmaların ceza almasını isterim ama bu uygulamaları yaparken de kendi markalarımızı öldürmeyelim.

Az önce de bahsettiğim gibi her baklavanın belli bir kalitesi, işçiliği var ve fiyatları da buna göre değişiyor. Denetimler yapılırken bunlara da dikkat etmek zorundayız. Kaliteli baklava ile merdiven altı baklavanın fiyatı aynı olamaz.

Bizde iftira ve linç çok fazla olur. Bir olayın ardını arkasını araştırmadan ilk duyduğumuza, gördüğümüze inanır, linç girişimleri başlatırız. Bunlar da hem bize hem de şehre zarar veriyor. Sonunda da Gaziantep'in markaları gücünü kaybediyor.

Maliyetleri KDV'de körükledi!


Baklavadaki KDV oranı %1'den %10'a çıkartıldı. Bu da maliyetlerde %11 gibi bir fiyat yansımasına neden oldu. Kilosu 750 TL olan bir baklavaya %10 koyduğun zaman 75 TL gibi bir ek KDV geliyor. O zamanda baklavanın kilosu %10 artmış oluyor. KDV %1 olduğu zamanlarda fiyatlara bu kadar etki etmiyordu.
Gaziantep'in iki büyük baklava firması Çağdaş ve Koçak baklava %10 KDV uygulamasını hemen hayata geçirdiler. Üstelik geçenler iki firma toplamda yaklaşık 15 Milyon TL'ye yakın KDV ödediler. Hatta Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım başkanlığında yapılan toplantıda yetkili maliyeci iki firmaya da %10 KDV uygulamaları nedeniyle teşekkür etti. Kısacası maliyeti tek bir etken değil bir sürü etken artırıyor.


Gaziantep'te baklava marka sayısında hızlı artış var!

1982'ye kadar Gaziantep'te belli bir baklava markası vardı. Bunun başında ad Güllüoğlu geliyordu ama ne var ki Güllüoğlu ailesi parçalara ayrılınca piyasadaki marka güçlerini de kaybettiler.
1960'lardan sonra ise faaliyet gösteren İmam Çağdaş kebaptan sonra baklavada da etkin bir güç olarak adını tüm dünyaya duyurdu.
Yine 1985'lerden sonra Coşkun, Enver ve İbrahim Koçak kardeşler kendi firmalarını kurdu ve hızla büyüdüler. Şuanda baklava denince akla gelen ilk isimler arasında yer alıyorlar.
Bunların yanı sıra Ayıntab, Çelebioğlu, Üçler, Tahmis ve Kebaphan'ın ürettiği baklavalarda ayrı bir lezzet olarak anılıyor.
Marka olmak kolay değil. Bu isimler marka olana kadar ne çile çekti, ne yollardan geçtiler. Baklavalarımı linç kampanyalarına kurban etmeyelim, markalarımızı yaşatalım.

Baklava ustası yetişmiyor!

Artık bir baklava ustası kolay kolay yetişmiyor. Herkes çocuğunu avukat, doktor, mühendis, öğretmen yapmak istiyor ama kimse benim çocuğum baklava ustası veya zanaatkar olacak demiyor. Şuanda bir baklava ustası yukarıda saydığım mesleklerden çok daha fazla maaş alıyor.
Bizim zamanlarımızda çırak, kalfa devri vardı. Artık o da bitti. Hiç kimse çocuğunu bir yere çırak olarak vermiyor. Durum böyle olunca da yetiştirilecek elaman sayısı iyice düşüyor. Bu gidişle bir çok meslekte unutulmaya yüz tuttu.

Gaziantep'te Muzaffer Bakbak Meslek Lisesi'nde öğrenciler baklava üretiyor. Öğrenciler böyle işlere yönlendirilmesi güzel ama işi de iyi öğrenmeleri lazım. Aldığım bilgilere göre burada öğrenciler baklava hamurunu ve bir çok işi makinelerle yapıyorlarmış. Şimdi makinede çıkan baklava ile ustasından çıkan baklavanın tadı bir olmaz. Bunu herkes anlayabilir... Neredeyse tüm meslekler gibi baklavacılık da teknolojinin esiri olmuş gibi.

Kısacası eğer Gastronomi şehri olarak anılmaya devam etmek istiyorsak kendi esnafımıza sahip çıkmalıyız. Tabi fırsatçılık yapanlar , vatandaşı kazıklayan esnaflara ceza kesilsin. Dediğim gibi Gastronomi şehri olarak anılmak istiyorsak markalarımıza sahip çıkalım bu konuda başta yetkililer olmak üzere herkesi uyarıyorum. Yoksa bu gidişle biz Gastronomi şehri olmaktan çıkarız....


Anketlerde Fatma Şahin en çok tanınan marka!


AK Parti Gaziantep İl Yönetim Kurulu Üyeliği, Milletvekilliği, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanlığı ve son olarak da 10 yıldan bu yana Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Fatma Şahin artık bu şehrin marka ismi olarak anılmaya başlandı.

Yapılan bir ankete göre "Gaziantep denince akla ilk olarak baklava, fıstık ve Fatma Şahin" geliyor. Gerçekten de Fatma Şahin, Türkiye'nin her yerinde tanınan bir isim olmayı başardı. İddialara göre 31 Mart Yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne AK Parti'den aday olsaydı seçimi kazanacaktı. Her nedense aday olmadı ve seçimi yine Erkem İmamoğlu kazandı. Fatma Şahin'in yerine ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'a Murat Kurum'u aday yaptı. Bende Fatma Şahin'in İstanbul'a aday olsaydı kazanacağını düşünen isimler arasındayım ama ne var ki Fatma Şahin, İstanbul'a aday gösterilmedi...

Gaziantep'te 3.kez başkanlığı aday olan Fatma Şahin, tüm ülkede esen CHP'nin dip dalgasına rağmen seçimi kazandı ve ustalık dönemi için kolları sıvadı. Fatma Şahin'in seçimi kazanmasında marka bir isim olması da büyük bir etken oldu. CHP'nin dip dalgasına rağmen seçimi kaybetmedi ve görevine devam etti.

Fatma Şahin yaptığı hizmetler ve başarılarıyla buralara geldi. Artık tüm Türkiye'nin tanıdığı marka isimlerden birisi. Öte yandan Fatma Şahin yapılan tüm anketlerde en başarılı belediye başkanları arasında her zaman zirvede yer aldı.

Şimdi Fatma Şahin 23 yıldır yaptığı gibi Gaziantep ve Türkiye siyasetinde adından söz ettirmeye ve kaliteli hizmetlerine devam edecektir....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
Mehmet Erol Maraş Arşivi