Bugünlerde havalar iyi sıcak. Şikayete hakkımız yok ama bazı yerlerde sıcaklık 40-45 dereceye kadar çıkıyor. Pekala biz nasıl tedbir alalım? “Beni bu havalar mahvetti.” deyip oturalım, yan gelip yatalım mı?
Yoksa bu sıcak havalardan korunmak için bazı alternatifleri nazara alalım mı?
Önce en basit ve hayati ve uygulanmadan yandan başlayayım: Kayluleden başlıyalım.
Sıcak havalarda imkan bulup yapabilirseniz kaylule yani siesta yapın. Öğle sıcağında yarım saat uyuyun. Uyuyamıyorsanız gözlerinizi yumup bedeninizi, zihninizi ve organlarınızı dinlendirin.
Bu uyku peygamberimizin sünnetidir. Aşırı sıcak olan ülkelerde yaygındır. "Yahut onlar gündüz uykusundayken." A'râf Sûresi, 7:4 âyet-i celilesinin mânâsı ile ilgili tefsirin konumuzla ilgili kısmında Kaylûleden bahsedilir.
Kaylûle uykusu Peygamberimizin sünnetidir. Kaylule lugat, sözlük anlamı: Kuşluk vaktinden öğleden biraz sonraki zaman dilimine kadar olan uykudur.
Kaylûle; kuşluk vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece uyanık olmaya sebep olduğu için sünnettir. Arap yarımadasında, öğle vakti denilen şiddetli sıcaklık zamanında bir işe ara verme, mahalli ve genel çerçevede adet, alışkanlık olan uygulama olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir.
Bu uyku hem ömrü, hem rızkı arttırmaya sebeptir.
Tıbben, ilmen ve dinen çok tavsiye edilir.
Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna denk gelir.
Demek, bu şekilde ömrüne her gün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün küçük kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.
Burada yaz aylarında mesainin özel çalışanlar ve esnaflar için 12 saate kadar 08.00-20:00) uzayabildiğini hatırlatalım.
Çözüm öğleyi kısa da olsa kaylule ile geçirmek, kaylule yapabilmektir.
Bana diyebilirsiniz; söylemek kolay, sen yapabiliyor musun? Cevap: Hayır.
Anestezi doktoru olarak ameliyatları, ameliyat esnasında yemek molası var deyip durdurma lüksümüz yok.
Bu fırsat olmadığından ve o ara arkadaşların bir kısmını da yemeğe çıkarmak gerektiğinden anestezistlerin, anestezi doktorlarının işi iki katı artar. Ve kaylule yapamazlar.
Ne diyelim bazı mesleklerde durum böyle. Sağlık olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.