Umut Prof. Dr. Ali Gür mü?

Umut Prof. Dr. Ali Gür mü?
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Gür konuşuluyor

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Korona Virüse yakalanıp iyileşen dönürlerin kanı arındırıp tedavi için kullanacaklarını belirterek, “GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür: Koronavirüse yakalanıp iyileşen donörlerin kanı arındırılıp, tedavi için kullanılacak. Bu sistem dünyada 1-2 merkezde uygulanabiliyor. Nisan sonunda tedaviye başlamış olabileceğiz” dedi.

PLAZMA İLE AŞI

 Henüz aşı bilinmiyorken grip ve kızamık salgınıyla mücadele için kullanılan plazma nakli, yakın zamanda SARS ve Ebola salgınlarına karşı da denendi. Bir insan belli bir virüs nedeniyle enfekte olduğunda, vücut enfeksiyonla savaşmak için antikor adı verilen özel olarak tasarlanmış proteinler üretmeye başlıyor. Bu antikorlar, kişi iyileştikten sonra kanın özellikle plazma kısmında aylarca, hatta yıllarca barınabiliyor.
 Gaziantep Üniversitesi'nde bilimsel araştırmalar projeler birimine Doç. Dr. Umut Elboğa'nın verdiği 'Patojenden Arındırılmış Plazma Tedavisi' başlıklı proje kapsamında hastalığı iyileşen kişinin antikor bakımından zengin plazmasının yeni Kovid-19 hastalarına verilmesi sonrası vücutlarının virüsle savaşma kapasitesi test edilecek. Yöntem başarılı olursa, hastaların hayatta kalma şansının yükselmesi ve solunum cihazlarına daha az ihtiyaç duyulmasını bekliyoruz. Plazma nakli, bir çeşit aşı görevi üstleniyor. Ancak aşıdan farklı olarak, yalnızca geçici bir koruma sağlayabiliyor.
 Aşı, bağışıklık sistemini vücudun belli bir virüse karşı kendi antikorlarını üretmesi için eğitiyor. Plazma nakli yaklaşımındaysa vücuda kısa ömürlü ve tekrarlanması gereken dozlarla başkasının antikorları enjekte ediliyor. Bu sayede iyileşmiş kişilerin kanında virüse karşı geliştirilmiş antikorlar (füzeler) hasta olan kişinin vücudundaki virüse karşı aktif hale getirilmiş oluyor. Virüsün zırhındaki proteine bağlanan bu antikorlar (füzeler) bir kilitle anahtar gibi virüse yapışarak virüsün hücre içine girmesini engelliyor. Çünkü hücrede virüsün vücuda geçmesine neden olan bir reseptör var ve virüsün yüzeyindeki bu zırh proteini antikorla kapatıldığından, bu reseptöre bağlanamayan proteinler nedeniyle antikorlar virüsü bloke etmiş oluyorlar. Bu sayede virüsün çoğalması da önlenmiş oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.