GAZİANTEP HEP HACİZ KISKACINDA

GAZİANTEP HEP HACİZ KISKACINDA
GAZİANTEP HEP HACİZ KISKACINDA

Biliyorsunuz artık biraz siyasetten uzaklaştık. Şimdilik uzaklaşmayada da devam ediyoruz. Bu hafta yine gündemimizde "Haciz" cümlesi ve Gaziantep'te yaklaşık 500 bin dolayında vatandaş haciz yoluyla mücadele ediyor. Bu nedenle hacizin hikayesini ve son dönemlerde yaşanan ekonomik krizlerden dolayı Gaziantep'te hacizin perde arkasını aralayacağım.

HACİZ NEDİR?

Haciz cümlesinin kökü Arapçadır. Bu nedenle Arapça da "ARH-ACZ" okunuyor. Esas anlamı ise "Engellendi" anlamına geliyor. Türkçede ise bir alacaklının parasını alamadığı zaman onunla ilgili hukuki işlem yapılır. Türkiye'de de genellikle vatandaşlar borçlarını ödeyemeyince birinci yol ilgili kişi ve kurumlar alacaklarına "Tedbir hacizi" koyanken, ikinci yol ise direk ilgili icra dairelerine giderek, alacaklarını belgeleriyle başvurarak haciz işlemi yapılıyor. O zaman hacizin ne anlama geldiğini sizlere inşallah anlatabildim.

EN ÇOK İLETİŞİM, BANKACILIK, DEVLET ALACAKLARI HACİZDE ÖNDE

Genellikle vatandaşlar ve esnaflar en çok darbeyi kredi kartı, kredi, iletişim, bankacılık ve devlet alacakları (Maliye, SSK, Elektrik, Belediyeler) öne çıkıyor. Bu nedenle Gaziantep'in de sanayi şehri olması nedeniyle yaşayan 2 milyon nüfusun yaklaşık 850 bin kişisi haciz kıskacı altında yaşıyor. Bundan dolayı vatandaş icra müdürlüklerini adeta yol ederken, devletin kurumları olan SSK, Maliye, Elektrik ve belediyelerde küçük çarplı borçlarının olmasına rağmen "Tedbir amaçlı alacaklarına" el koyuyor. El koyunca da devlet, şirketler haciz kıskacında olmaları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Ancak yapılandırma yollarıyla küçük bir nefesde alsa yine bir süre sonra borcu ödeyemeyince aynı işlemlerle karşı karşıya kalarak, sıkıntıları devam ediyor. Şimdi benim burada en büyük söylemek istediğim, devlet kendi alacaklarını hızlı bir şekilde tahsil etmek isterken, vatandaşın kendi alacağı olduğu zamanda bürokratik engellemeyi yaparak çok yavaş davranılıyor. Buna örnek olarak da Gaziantep'teki sanayicilerin ihracattan yaptığı vergi iadelerini uzun bir vadeden sonra alıyor. O zaman işte sıkıntılar böyle başlıyor.

GAZİANTEP'TE KAÇ KİŞİ İCRALIK?

Gaziantep'te bildiğim kadarıyla 13 icra müdürlükleri bulunuyor. Bu icra müdürlüklerinin önlerinde binlerce dosya bulunmaktadır.Yani tek kelime ile Gaziantep'teki icralık olan yaklaşık 500 bin kişi her gün icra müdürlüklerini ziyaret ediyor. O zaman da Gaziantep'e 100 tane icra müdürlüğü kurulsada boş olduğunu anlıyoruz. Genellikle Gaziantep'te vatandaşlar en çok cep telefonu borçlarından 1. sırada icralık olurken, ikinci sırada kredi kartları, üçüncü sırada belediyelerdeki emlak vergileri, dördüncü sırada su, beşinci sırada elektrik, altıncı sırada vergi borçları, yedinci sırada şirketlerin bankalara kredi borcu ve sekizinci sırada da diğer borçlar geliyor. O zaman Gaziantep 500 bin kişi tahminen icralıksa Gaziantep'te ekonomi tıkır tıkır işlemediğini gösteriyor. İhracat rakamlarına baktığımız zaman rekorlar kırılırken, icra müdürlüklerini de incelediğimiz de icralık olan vatandaşlar, şirketler ve esnaf öne çıkıyor. Vatandaşların en önemli ihtiyaçları olan "Elektrik, su, gıda, telefon" gibi borçlarda daha iyi bir şekilde davranması gerekiyor. O nedenle Gaziantep'teki ilgili kurumlar vatandaşın "Vergi dairesine, SSK müdürlükleri ve belediyeler ile GASKİ ve devlet bankalarından kredi kartı alacaklarını hemen tedbir amaçlı" haciz koymaları da büyük sıkıntılara da neden oluyor. Üstelik devlet kurumları bir yerden şirket iş yaptığı zamanda "Borcu yoktur" belgesi istiyor. O zaman Gaziantep'teki üst düzey yöneticileri vatandaşa çözüm yolu bularak, bu krizde yardımcı olmalarını tavsiye ediyorum. Bu haftalıkta bu kadar. İyi haftalar. www.olaymedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.