Yatılı Hasta Bakıcı

Yatılı Hasta Bakıcı
Yatılı Hasta Bakıcı

Yatılı hasta bakıcı, evde sağlık ve bakım hizmetleri veren kurumlarda profesyonel olarak çalışan ve hasta bakım sertifikasına sahip kişilerdir. Yatılı hasta bakıcılar, hastanede veya hastanın/yaşlının evinde bakım hizmeti verebilir. Yatılı hasta bakıcı, hastanede yatarak tedavi gören hastaların yanında kalarak kişisel bakım hizmetleri ile refakat etmek için destek verebilirler. Yatılı hasta bakıcının en çok tercih edildiği alan ise evde bakım hizmetleridir. Evde yatılı olarak çalışan hasta bakıcılar, tedavilerine evde devam edilen hastalara ve günlük kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlı bireylere bakım vererek hizmetin sağlanmasına destek olurlar. Yatılı hasta bakıcıları tüm bu saydığımız ihtiyaçlar haricinde aile bireylerinin işleri nedeniyle (seyahat, iş gezisi, günlük işler vb) evde bulanamayacakları süreler için refakatçi desteği olarak da talep edebilir.

Resmi evde bakım kurumlarına bağlı olarak çalışan yatılı hasta bakıcılar, hasta bakım sertifikasına sahip olduklarından hasta ve yaşlı bakımında profesyonel olarak hizmeti sağlamış olurlar. Yatılı hasta bakıcılar aynı zamanda çalıştıkları evde bakım ve sağlık hizmetleri veren kurum bünyesinde düzenli olarak hizmet için eğitimler alarak bilgilerini güncellerler.

Aile bireylerinin evde yatılı hasta bakıcı ararken mutlaka önemsemesi ve dikkat etmesi gereken konu, hasta bakıcının bağlı bulunduğu kurum ile bu kurumun sağlık sistemi içerisindeki yeridir. Aile yakınlarının yatılı hasta bakıcı hizmeti veren kurum yetkilileri ile hizmet alımından önce görüşme yapmaları önemlidir. Görüşmede, evde yatılı hasta bakıcı hizmeti veren kurumun Sağlık Bakanlığınca hizmet veren resmi bir kurum olduğunun teyit edilmesi, ayrıca eve hasta bakıcı olarak gönderilecek kişilerin hasta bakım sertifikasına sahip olup olmadığının sorgulamaları önemlidir. Aksi taktirde, sağlıkla ilgisi olmayan veya merdiven altı olarak tabir edilen kurumlardan evde yatılı hasta bakıcı desteği almak hastaya/yaşlı kişiye ciddi zararlar verebilir.

Yatılı hasta bakıcıların hastaya/yaşlı kişilere tedavi uygulama yetkisi yoktur. Herhangi bir medikal girişimde bulunamazlar. Kişinin günlük takiplerini yaparlar, bakım ihtiyaçlarını karşılarlar ve refakat ederler. Bu sayede aile yakınlarına destek olurlar.

Yatılı hasta bakıcı, hastanın/yaşlının günlük ilaç, tansiyon, ateş takiplerini yapar. Kişilerin banyo ve tıraş, tırnak, saç gibi kişisel bakımlarını yaptırır. Yatalak hastalarda alt bakımlarını ve silme banyolarını yapar. Beslenme, giyinme gibi konularda destek sağlar. Yatan hastalarda yatak yarasını önlemek için düzenli pozisyon verir. Egzersizlerini yaptırır. Yürüyebilen kişilere ev içi kısa yürüyüşler yaptırır. Yatılı hasta bakıcı, tüm bu hasta bakım ihtiyaçlarını karşıladığı gibi aynı zamanda hizmet verdiği kişi ile arasında iyi bir iletişim ve bağ kurmuş olur. Bu bağ tedaviyi de bakımı da olumlu yönde etkiler.

Yatılı hasta bakıcı hizmetinin süresi ailenin talebine ve hastanın/yaşlının durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Yatılı hasta bakıcı hizmetleri, saatlik olabileceği gibi, yarım günlük, 24 saatlik, haftalık, aylık veya daha uzun süreli olarak organize edilebilir. Yine ailenin talebi doğrultusunda yatılı hasta bakıcı talep edilen kişinin cinsiyetine göre kadın hasta bakıcı veya erkek hasta bakıcı organize edilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.