Tam da vakti! Hayatı kâbusa çeviriyor... Uzmanlardan ‘alerjik rinit’ uyarısı
Bahar mevsimiyle beraber alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış gözleniyor. Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz kuşağında özellikle iklim değişikliğine bağlı olarak alerjik tepkilerde ciddi bir artış yaşanıyor. Yapılan son araştırmalara göre; 2050 yılında her iki kişiden birinin alerjik yapıya sahip olacağı ortaya konuluyor.
UZMANDAN ALERJİK RİNİT UYARISI
Bahar aylarında görülen alerjilere ilişkin Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat da uyarılarda bulundu.
Polat “Ülkemizde bahar mevsimi Mart ayıyla beraber başlar. Mart ayıyla beraber bitkilerin, yeşilliklerin, çimenlerin çoğalabilmesi için gerekli olan polenler havaya salınıma başlar. Bu polenler bazı kişilerde burun mukozasına, solunum yollarına veya göze yapıştığı zaman abartılı bir bağışıklık sistem cevabına neden olur. Genetik olarak eğilimli olan bu kişilerde, burunda, kaşıntı, hapşırma, burunda tıkanıklık, geniz akıntısı, gözlerde yaşarma ve kızarıklık başlayabilir. Özellikle üst solunum yolu reaksiyonları kişinin yaşam kalitesini negatif yönde oldukça fazla etkiler. Biz bunu bahar alerjisi ya da alerjik rinit olarak adlandırmaktayız” dedi.
ASTIM YA DA ÖKSÜRÜKLER GÖRÜLEBİLİR!
Polat şunları söyledi
“Genetik olarak eğilimli kişiler, yani o kişiler alerjik bir bünyeye sahipse burun mukozasına ya da üst solunum yolunun diğer mukozasına yapışan polenler bazı maddelerin salgılanmasına neden olur” diyen Prof. Dr. Polat, “Bunlar da özellikle burun mukozasının altındaki kılcal damarlarda genişlemeye, burun mukozasındaki bazı hücre gruplarının fazla salgı salgılamasına neden olur. Dolayısıyla da bu mukozalar ve dokular şişer, burunda yoğunlukla berrak bir şekilde olan bir akıntı başlar."
"Alerjik rinit yani bahar alerjisi ya da saman nezlesi olan kişilerde bazen bu abartılı cevap alt solunum yollarında da olabilir. Dolayısıyla biz bu kişilerde astım ya da reaktif hava yolları adıyla andığımız solunum sıkışıklığı, öksürükler de görebiliriz. Yine aynı kişilerde bazen ciltte de reaksiyonlar, kızarıklıklar veya bazı kabartılar görebiliriz. Yani ürtiker ya da egzama ya da kontakt dermatit dediğimiz bazı cilt reaksiyonlarını da biz bu hasta grubunda görebiliriz”
ÖNLEM ALINMAZSA CİDDİ SORUNLARA GEBE
"ÖNLEM ALMAZSAK ENFEKSİYONLARA VE SİNÜZİTLERE NEDEN OLABİLİR”
Prof. Dr. Şenol Polat, bahar aylarındaki alerjilere ilişkin “Bağışıklık sistemimiz normalde vücudumuzu zararlı maddelere karşı korumak için gelişmiştir. Özellikle de bakteriler, virüsler, mantarlar gibi vücudumuzu hasta edecek olan canlılara karşı bağışıklığımızı sağlar ve sağlıklı olmamızı sağlarlar. Ancak bazı kişilerde bağışıklık sistemi daha farklı veya abartılı cevaplar verebilir.
Örnek verecek olursak, burun mukozamıza bir polen veyahut da bir mantar geldiği zaman normal şartlarda vücudumuz immunoglobulin G, immünglobulin M globalin ve bunlarla beraber de nötrofil yoğunluklu bir cevap vermesi gerekir. Ancak genetik eğilimi olan kişilerde vücut daha çok immünglobulin E üretir. Bahar alerjisi yani alerjik rinit bazı kişilerde çok yoğun olabilir ve hayat kalitesini düşürebilir. Bu kişilerde burunda tıkanıklık, akıntı, geniz akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntılar yapar. Yine bununla beraber yorgunluk, algılamada güçlük, uyku bozuklukları, öksürük ve baş ağrıları yapabilir. Eğer tedaviyi almazsak veya herhangi önlem almazsak mukozadaki bu şişlikler enfeksiyonlara ve sinüzitlere neden olabilir” açıklamasında bulundu.
SİGARADAN KAÇIN!
Polat "Sigara içilen ortamlardan uzak durmalıyız. Eğer bunlar yeterli gelmez ise, ki bazı durumlarda yeterli gelmez, o zaman burun içerisine sıktığımız kortizonlu burun spreylerinden yardım almalıyız. Bu kortizonlu burun spreyleriyle beraber antialerjik ilaçlar başta antihistaminik olarak kullanmamız gereklidir” uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.