Türkiye’de Tsunami Uyarısı! Peş Peşe Yaşanan Depremler Sonrası Uzman İsim Açıkladı…

Türkiye’de Tsunami Uyarısı! Peş Peşe Yaşanan Depremler Sonrası Uzman İsim Açıkladı…
Atina ve Kuşadası’nda peş peşe meydana gelen son zamanlardaki depremler hakkında Prof. Dr. Hasan Sözbilir bazı açıklamalarda bulundu. Depremlerin özellikle Karaburun Yarımadası ve Çeşme’ye 150 km uzaklıktaki bir alanda yaşandığını belirten Sözbilir, büyük ölçekli bir deprem olduğunda bu depremin Karaburun Yarımadası ve Kuşadası Körfezi’nde tsunami tehlikesi yaratabileceğini belirtti. İşte detaylar...

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deniz altı faylarına dikkat çekti. Ege Denizi'nde 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra TÜBİTAK’ın denizde çalışma yaptığını söyleyen Sözbilir, bu çalışma sonucunda Kuşadası Körfezi açıklarında 10 fayın bulunduğunu söyledi.

10 FAYIN DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR

Prof. Dr. Hasan Sözbilir Atina ve Kuşadası Körfezi’nde sık sık depremlerin meydana geldiğini belirtti. “Bu depremler özellikle Karaburun Yarımadası ve Çeşme'ye 150 kilometre mesafedeki bir alanda yaşanıyor. Büyük ölçekli bir deprem olduğunda, Karaburun Yarımadası'nda tsunami tehlikesi yaratabilir. Yunanistan tarafından 7 civarında bir deprem olursa, bizim tarafta tsunami meydana gelebilir.” dedi.

Sözbilir, TÜBİTAK araştırmasında Kuşadası Körfezi’nde yer alan 10 fayın deprem üretme potansiyelinin bulunduğunu açıkladı. Kuşadası Körfezi’nde yer alan 10 fayda stres birikimi nedeniyle belli ölçekle depremler yaşandığını belirten Sözbilir, bu bölgedeki fayların 6 ila 7 arasında deprem üretme potansiyeli olduğunun altını çizdi.

İSTANBUL İÇİN DEPREM UYARISI

Prof. Dr. Naci Görür ise katıldığı bir televizyon programında bazı bilgilere yer verdi. İstanbul depreminde tsunami oluşumunun kesinlikle görüleceğini belirten Görür, İstanbul’da oluşacak 7’nin üzerindeki bir depremde yüzbinlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini açıkladı.

HANGİ İLLER DEPREM TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA?

Prof. Dr. Naci Görür, tehlikede olan İstanbul dışındaki bazı illeri de açıkladı. Birinci olarak Marmara Bölgesi’ndeki kentlerde tehlikenin olacağını belirtti. İzmir, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’nin risk altında olduğu söylendi. Kuzey Anadolu fayında ise Erzincan ve Bingöl arasında 7 su fayındaki alanda büyük bir deprem beklendiğini açıkladı.

“Çelikhan, Erkenek; Malatya'nın batısı ve Maraş, Hatay'da deprem bekliyoruz. Bir diğer öngürümüz de Hakkari yöresinde. Yöneticilerimizi uyardığımız yerler buralar.” şeklinde açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.