Deprem Uzmanı Uyarıyor: Kahramanmaraş'taki Artçılar, Gizli Fay Stresini İşaret Ediyor!

Deprem Uzmanı Uyarıyor: Kahramanmaraş'taki Artçılar, Gizli Fay Stresini İşaret Ediyor!
Kahramanmaraş'ta yaşanan artçı depremler, hem yerel halkı hem de bilim insanlarını harekete geçirdi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, son dönemde bölgedeki fay hatlarında meydana gelen stresin önemine dikkat çekti.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük deprem, etkisini sürdürmeye devam ederken, Pazarcık ilçesindeki artçı deprem bölgede endişeye yol açtı. Amik Ovası'nın fay hatları, uzmanların gözlem noktasında önemli bir yer tutuyor.

AMİK OVASI'NI İŞARET ETTİ

Kamusonhaber'de yer alan bilgilere göre, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, artçı depremlerle ilgili yaptığı açıklamada, Amik Ovası'nın doğu kenarında kırılmamış ve stres altında olan bir fay hattına vurgu yaptı. Özellikle bu bölgenin, deprem riski açısından dikkatle izlenmesi gerektiğine işaret etti.


Pazarcık, Gölbaşı, Erkenek ve Sivrice yakınlarında yer alan Pötürge'de, henüz kırılmamış potansiyel bir fay hattının varlığına değinen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bu fayın, Kamusonhaber'deki ifadesine göre, Amik Ovası çevresindeki risklerin değerlendirilmesinde önemli bir faktör olduğunu belirtti.

GÜNEY KESİMİ KIRILMAMIŞ VE STRES ALTINDA OLABİLİR

Prof. Dr. Üşümezsoy, "Güney kesimi kırılmamış ve stres altında olabilir" diyerek, bu bölgedeki fay hattının Türkoğlu'ndan Kırıkhan'a, Amanos Dağları'nın doğu kenarına kadar uzanan ve Kıbrıs'tan Samandağ'a kadar gelen sistemin bir parçası olduğunun altını çizdi. Gaziantep fay hattının kuzey ucunun kırıldığını, ancak Amik Ovası'nın doğu kenarında yer alan güney kesiminin hala kırılmamış ve stres altında olabileceğini vurguladı. Bu durumun, depremin yanı sıra, bölge açısından ciddi bir risk teşkil etmesi nedeniyle, ilgili yerlerin titizlikle gözlemlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.