Gaziantepli baklava yemiyor ! Gaziantepli baklavacılar: 'Yerli halk artık nadiren baklava alıyor, satışların büyük kısmının şehir dışına'

Gaziantepli baklava yemiyor ! Gaziantepli baklavacılar: 'Yerli halk artık nadiren baklava alıyor, satışların büyük kısmının şehir dışına'
Baklava etiketlerinde 430 lira görülürken, baklavacılar Gazianteplilerin artık baklava almadığını, satışlarının şehir dışına olduğunu dile getiriyor.

Gaziantep’te fıstık fiyatları artarken, buna paralel olarak baklava fiyatlarında da artış hiç durmuyor. Normal baklavanın kilogramı 300 lirayı görürken, şöbiyet, sarma, bülbül yuvası, ezme gibi ürünler 430 liradan satılıyor. Gaziantepli baklavacılar, yerli halkın artık nadiren baklava aldığını, satışlarını büyük kısmının şehir dışına olduğunu belirtiyorlar.

BAKLAVA YERİNE ÇEYREK ALTIN İSTEYİN

Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden biri olan baklava da fiyatlar geçen yıl 150 TL iken bu yıl 300 TL’yi gördü. Bu fiyatın sebebinin fıstık, şeker, yağ, fiyatlarındaki artışı olduğunu söyleyen esnaf, baklavanın yanı sıra şöbiyet, bülbülyuvası, kadayıf, künefe, zümrüt yeşili dolamaya artık kimsenin bakmadığını dile getirdiler. Baklavacılar, yükselen bu fiyatlardan dolayı tedirgin olduklarını bu yüzden daha az üretim yaptıklarını açıkladı.   

Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç ise yüksek baklava fiyatlarına dikkat çekmek için yaptığı ironik paylaşımında, ‘’Şehir dışındaki arkadaşlar bizden baklava yerine çeyrek altın isteyin’’ diyerek fiyatlara dikkat çekti.

GEÇEN YIL 150 LİRAYDI

Eskiye oranla daha az satışı yapıldığı söyleyen baklavacı Hayati N,’’ Baklavanın şuan ki satış fiyatı 300 lira oldu. Geçen sene bu zamanlar 160 liraydı. Yüzde 100 oranında bir artış söz konusu. Yabancı turistlere daha çok satış yapıyoruz. En çok gurbetçiler ve Türkiye’de yaşamayan müşterilerimiz daha fazla.’’ dedi.

Maliyetlerin çok arttığını belirten esnaf Mustafa P,’’ Bizde baklava şuan 160 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl 110 liraydı. Geçen yıla göre çok zam var. Sadece baklavada, fıstıkta falan da değil sade yağ bile 350 lira oldu. Geçen seneye bakacak olursak 110-150 TL arasında değişiyordu. Biz de memnun değiliz. Üzgünüz.’’ dedi.

Artışlarda ellerinden bir şey gelmediğini belirten Muhterem H,’’ Fiyatlarımız geçen yıla oranla çok arttı. Geçen sene 150 liradan başlayan baklavanın kilosu bu yıl 300 lirayı buldu. Tüketici az olduğu için çok fazla üretmiyoruz. Bu fiyatların artık durdurulması lazım. Bizim elimizde olan bir durum değil. Baklavanın içine giren her şey çok pahalı ve her gün artarak devam ediyor .’’ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.