GAZİANTEP'TE KÖYLÜLERİN FERYADI: 'Ormana kıymayın efendiler'

GAZİANTEP'TE KÖYLÜLERİN FERYADI: 'Ormana kıymayın efendiler'
Gaziantep'in Nurdağı ilçesine bağlı Künesler mezrasında 270 dönümlük ardıç ve çamdan oluşan 300 yıllık orman alanı, 6 Şubat depremlerinin ardından çıkarılan torba yasasıyla imara açıldı.

300 YILLIK ORMAN

Bu alanda, depremde hasar gören Hisar Köyü ve Küneseler Köyleri için 73 konut yapılması planlanıyor. Ancak, Künesler Mezrası sakinleri endemik örtüye sahip ardıç ve çam ağaçlarından oluşan ormanı yok edecek bu kararı Gaziantep İdare Mahkemesi’ne taşıdı. İsviçre'de yaşayan köylüler de hukuk mücadelesini yakından takip ediyor.

“ORMANIMIZ KESİLMESİN”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız mezra sakinlerinden Ökkeş Ciro, yaşananlara tepki göstererek daha önce Nurdağı Kaymakamlığında Vali Yardımcısı Sedat Sezik ile görüştüklerini söyledi. Kel, Vali Yardımcısı'nın Hisar Köyü'nü Künesler'in ormanına yerleştirmeyi düşündüğünü belirtti. Ancak, ormanın kesilmesine karşı çıktıklarını ifade Kendilerinden alternatif sunmalarının istendiğini, önerdikleri yerlerin maliyetli bulunarak kabul edilmediğini dile getirdi.

DİRİ FAY HATTINA 300 METRE

Yine köy sakinlerinden İsmail Toprak, bölgenin canlı fay hattı üzerinde bulunduğunu ve imara uygun olmadığını vurguladı.Orman alanı ve zemininden inceleme yapan jeoloji mühendislerinin de burada yapılaşmanın doğru olmadığını dikkat çektiklerini belirttiler
Depremler sonrasında köyün altında 4.5 şiddetinde artçı depremler yaşandığını hatırlatarak, bölgenin orman kesilerek imara açılmasının uygun olmadığını ifade etti.

ATADAN DEDEDEN KALAN ORMAN

Çevredeki meralara çok sayıda deprem konutu yapıldığını belirten Toprak, orman kesilmeden de başka yerlerde de konut ihtiyacının giderilebileceğini dile getirerek “Atadan dededen kalan ormanımızın mutlaka korunması gerek. Burası çorak arazide nefes alan tek yer. 300 yıllık geçmişi var. Yetkililerden bu hatadan dönülmesini istiyoruz” diye konuştu.

ORMANDA YAŞAYAN HAYVANLAR DA BİRLİKTE ÖLECEKLER

Köylü kadınları adına düşüncelerini aktaran Suna Özdemir ise, ormanın kesilmesini istemediklerini, ağaçların kolay yetişmediğini belirtti. Köylülerin bugüne kadar hiçbir ağaca dokunmadığını, ormanın değerinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Kuşların yuva yaptığı bu ormanın korunmasını talep etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.