AntepFıstığı'nda Büyük Tehlike! REKOLTEDE BÜYÜK DÜŞÜŞ OLACAK

AntepFıstığı'nda Büyük Tehlike! REKOLTEDE BÜYÜK DÜŞÜŞ OLACAK
Gaziantep ve çevre illerdeki Antep fıstığı üreticileri, iklim değişikliğine bağlı sorunlarla mücadele ediyor. Fıstık ağaçlarına büyük zararlar verebilen beyaz sinek, üreticilerin korkulu rüyası haline geldi.

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, fıstık ağaçlarının 'var yılı' olduğunu belirterek, bu sezon bölge genelinde 400 bin tonluk bir rekolte beklentisi içinde olduklarını aktardı. Ancak iklim değişikliklerinin fıstık üretimine olumsuz etkileri olduğunu ve beyaz sineğin üreticiler için yeni bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Beyaz sineğin getirdiği riskin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Yiğit, aksi takdirde ağaçlarda ciddi problemlerle karşılaşılacağının altını çizdi.


Antep fıstığının Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 'yeşil altın' niteliğinde olması ve hasat döneminin yaklaşması, bölgedeki üreticileri heyecanlandırıyor. Bu yılın 'var yılı' olmasıyla, yaklaşık 42 milyon fıstık ağacından rekor düzeyde bir hasat bekleniyor. Özellikle Gaziantep'te fıstık rekoltesinin 80 bin ton civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.


Üreticiler bir yandan yüksek rekolte beklentisi içinde olurken diğer yandan iklim değişikliğinin yarattığı sorunlar nedeniyle kaygılı. Cuma Yiğit, geçtiğimiz yılın soğuk hava şartları sebebiyle 'yok yılı' geçirildiğini ve buna bağlı olarak total rekoltenin 140 bin tona düştüğünü hatırlatıyor. Ancak bu yıl, böylesine soğuk hava şartları yaşanmasa bile yüksek bir rekolteden söz etmenin mümkün olduğunu belirtiyor.


Yiğit, fıstık ağaçlarının normalde sıcak iklim koşullarını tercih ettiğini ve iklim şartlarından olumsuz etkilenerek strese girdiğini, ayrıca beyaz sinek problemiyle karşı karşıya olan ağaçların ilerleyen dönemlerde düşük verim riski taşıdığını ifade ediyor. Yine de, ağaçlarda görülen güzel fıstıkların üreticileri umutlandırdığına değiniyor ve var olan sorunlara zamanında müdahale edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.