Rejeneratif Tıbbın Geleceği: Exosome Tedavisi

Rejeneratif Tıbbın Geleceği: Exosome Tedavisi
Son yıllarda kök hücre tedavisi büyük ilgi görüyor ve tıbbın birçok alanında kullanılıyor.

Kök hücrelerden elde edilen exosome tedavisi, uzun süredir en çok araştırılan ve merak edilen konulardan biri. Exosome tedavisi hakkında kök hücre tedavileri konusunda çalışmaları ile tanınan Dr. Yüksel Büküşoğlu ile konuştuk.

Dr. Yüksel Büküşoğlu, "Son yıllarda kök hücre tedavisi tıbbın birçok alanında iyileşme, yenileşme ve gençleşmenin sağlanması için kullanılıyor. Bununla birlikte, son zamanlarda birçok bilimsel çalışma aslında kök hücrelerin değil, kök hücrelerden salınan eksozomların iyileşme, onarım ve yenileştirme etkilerini gerçekleştirdiğini iddia etmeye başladı. Bu görüşe göre, tedavi edici faydalar aslında kök hücrelerden değil, kök hücrelerden salınan son derece küçük, nano boyutta, partiküller olan eksozomlardan geldiği iddia ediliyor. Eksozomlar, gittikleri dokularda iyileştirme, yenileşme, onarım mesajlarını taşırlar ve gittiklerini dokunun davranışlarını belirler. Kök hücreler tarafından salınan eksozomlar gittikleri dokularda iyileşme, gençleşme, doku onarımı süreçlerinin başlatılması ve düzenlenmesinde kullanılır. Genç ve sağlıklı hücrelerden salgılanan eksozomlar gittikleri dokulardaki yaşlı, yıpranmış, hasarlı hücreleri yenileştirip, gençleştirebiliyor” dedi.

Dr. Büküşoğlu “Eksozomların doku onarımı, yenileştirici, gençleştirici, iltihabi reaksiyonu önleyici, yeni damarların oluşmasını sağlayıcı ve bağışıklık sistemini düzenleyen (immunmodülatör) etkileri olduğu bilimsel çalışmalarla saptanmış durumda. Bu nedenle, doku hasarı, otoimmün hastalıklar, dejeneratif hastalıklar ve inflamatuar bozukluklar gibi hastalıkların tedavisinde öne çıkıyorlar. Eksozom tedavisi, cilt gençleştirme gibi estetik uygulamaların yanı sıra eklem rahatsızlıkları, KOAH, astım, iyileşmeyen yaralar, psöriazis, infertilite, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor. Eksozom tedavisinin ayrıca nörodejeneratif bozukluklarda nöronları hasardan koruyup, nöronal hayatta kalmayı teşvik ettiği, sinir hücrelerindeki enflamasyonu değiştirerek Alzheimer, Parkinson, MS hastalığı ve ALS gibi nörolojik hastalıklarda iyileşme sağladığı iddia ediliyor. Bu nedenlerle, bilimsel çalışmalar eksozom tedavisini rejeneratif tıpta yeni ve umut veren bir tedavi yöntemi olarak öne çıkarmakta” dedi.

Dr. Yüksel Büküşoğlu, bilimsel çalışmaların eksozom tedavisinin yakın bir zamanda tıbbın birçok alanında kullanılacağını öngördüğünü belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.