Çocuklarımızın eğitim hayatı her ne kadar okul öncesi eğitim ile başlasa da akademik olarak dönüm noktamız 1.sınıf ile başlamaktadır. Okul öncesi eğitim alma imkanı bulan öğrenciler için biraz daha kolay olan yeni bir ortama alışma süreci, okul öncesi herhangi bir kurumda eğitim-öğretim imkanı bulamamış öğrenciler için daha zorlu geçebilir.
Yeni bir ortam, birçok yeni insan ile karşılaşan mini mini 1.sınıf öğrencileri bu ortama alışırken evinden ayrı kalma süreci, yeni kurallar ve ders sorumluluğu ile karşılaşınca zorlanabiliyorlar. Her zorlanmada direnç gösterme, ödev yapmak istememe, ağlama nöbeti ile karşı karşıya kalabiliriz.
Böylesi durumlarda sabırlı olmalıyız. Öğrencinin ders çalışma isteğini kaybetmemesi için empati halinde olmalı onların zorlandıkları için tepki verdiklerini unutmamalıyız.
Öğrencilerimizi ders çalışmaya teşvik edelim!
*Özellikle öğrencimiz 1.sınıftayken aile desteğine ihtiyaç duymaktadır. Öğrencimizin ödev sorumluluğu kazanabilmesi ve nasıl ödev yapması gerektiğini öğrenebilmesi için onlara eşlik etmeliyiz. 'Ödev yap kızım, oğlum', diyerek biz kendi işlerimiz veya telefon, televizyon ile meşkuliyet halindeyken öğrencimizin sorumluluğunu üstelenip kendi kendine ödev yapması pek de mümkün olmayacaktır.
Özellikle ilk dönemlerde rutin oluşturmak, evde sessizlik saati oluşturmak o saatler içerisinde evdeki herkesin kitaplar ile ilgilenmesi dönüm noktası olacaktır. Çocuğumuzun düzenli çalışma alışkanlığı kazanması 1.sınıftaki oluşturulmuş sessizlik saatine tüm bireylerin ayak uydurması ile mümkün olacaktır.
*Yine ilk okuma yazma döneminde mümkün olduğunca aynı çalışma masasında, aynı saatlerde çalışma yapmak verimliliği ve çalışma sorumluluğunu destekleyecektir.
*Çocuklarımıza destek olurken okul ile takipli çalışmalar yapmak, öğretmenlerinin planlarını göz önünde bulundurmak karışıklılığa engel olacak ve okuma yazma öğrenimlerine ivme kazandıracaktır. Örneğim harflerin telaffuzuna, okulda hangi harfte çalışma yaptıklarına uyum sağlamalıyız. Okulda 'mmm' diye öğrendikleri 'M' harfini bizim 'me' diye telaffuz etmemiz karışıklığa sebep olur.
*Ders çalışma sorumluluğu kazanmak noktasında minik hedefler ile başlamak, hedefleri başarabilmek motivasyonlarını arttıracak ve zaman ile de sorumluluk bilinci oturmaya başlayacaktır. Her gün 20 dakika yazma çalışması, 10 dakika okuma çalışması yapmak gibi minik hedefler ile başlayabiliriz.
(!) Çalışmalarımız sırasında olumlu ve uyumlu bir iletişim halinde çocuklarımız ile iş birliği yapmalıyız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.