Ali Babat
KEBAP ÜNİVERSİTEYE GİRDİ!
Gastronomi denilince sadece Türkiye'de değil, dünyada da akla gelen şehirlerden birisi Gaziantep. Kebaplar da Gaziantep ve Türk mutfağında çok büyük yer tutuyor. Gaziantep'te hemen her sebze veya meyveden kebap yapılıyor. Kuşbaşıdan, kıymaya, altı ezmeli kebaptan sebzeli kebaplara kadar onlarca çeşit kebabımız lezzeti ile adeta büyülüyor. Bu eşsiz lezzetler, usta çırak ilişkisi ile nesilden nesile aktarılıyor. Ancak, artık usta çırak ilişkisinin bitme noktasına gelmesi, kebaplarımızın geleceği açısından büyük bir tehlike oluşturmaya başladı.
Kebaplarımızı gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarmak ve tüm dünyaya tanıtmak için Okan Üniversitesi ve Sahan Restoranlarının sahibi aynı zamanda Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü hocalarından Tahir Tekin Öztan el ele vererek bir ilke imza attı. Okan Üniversitesi'nin Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da tıpkı Tahir Tekin Öztan gibi Gaziantepli. Bu iki Gazianteplinin girişimleri sonucu kebap üniversiteye ders olarak girdi. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr İlkay Gök'ün de büyük destek ve gayretleri kebabın sınıfta ders olarak okutulmasında önemli rol oynadı.
Gastronomi için önemli bir milat
Gaziantep mutfağı açısından bir milat, tarihi bir gelişme. Türkiye'de ilk kez bir üniversitede kebabın ders olarak okutulması, bir etkinlikle tanıtıldı. Kentimiz adına, gastronomi adına son derece önemli olan etkinliğe katılmaktan büyük keyif aldım. Etkinliğe özellikle ulusal TV kanalları başta olmak üzere İstanbul basınının ilgisi büyük oldu. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümünde artık kebap ders olarak okutulacak. Dersi de Gaziantepli ünlü şef Tahir Tekin Öztan verecek. Tahir Tekin Öztan, basın mensupları ve davetlilerin de yoğun olarak bulunduğu bir ortamda ilk dersini öğrencilere uygulamalı olarak verdi. Zırhın nasıl tutulacağını, kıymanın nasıl yapılacağını, kebap şişinin nasıl tutulacağını ve etlerin nasıl şişe alınacağını, mangalda nasıl pişirileceğini ve en sonunda da nasıl servis edileceğini uygulamalı olarak anlattı. Tahir Tekin Öztan'ın ilk dersi, adeta bir görsel şov niteliğinde oldu.
ÇOK ÖZEL VE SAĞLIKLI BİR YİYECEK Gaziantep mutfağının İstanbul'daki başarılı temsilcilerinden Tahir Tekin Öztan, ilk dersinden sonra duygularını anlatırken, hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını söyledi: "Türkiye'ye gelen insanlara neyi beğendiklerini sorduğunuzda, mutlaka kebabı da sayacaklardır. Kebabı en iyi yapan ülke şüphesiz Türkiye'dir. Türkiye'de de en iyi yapan şehir tereddütsüz Gaziantep'tir. Ateşte pişen ete kebap diyoruz. Kebabın tarihi de ateşin bulunmasıyla başlıyor. Kebap pişen ateşin etrafında toplanan kişiler böylece ilk kez göz temasında bulundu ve sosyalleşti. Bu binlerce yıldır devam eden bir gelenek. Bu gelenek bize çok büyük bir miras. Mirasımıza sahip çıkmak ve kebabı dünya gündemine taşımak için Okan Üniversitesi ile birlikte kebabı üniversiteye ders olarak sokalım dedik. Kebabın yapımı doğru öğrenilsin, her önüne gelen kebaba şunu da ekledim diye kebaplarımızı tıpkı çiğköftede olduğu gibi yozlaştırmasın. Kebap çok özel ve sağlıklı bir yiyecektir. İnsanlık tarihinde ilk sosyalleşme kebaptır, kebabı da en iyi yapan Gaziantep'tir diye bunu dünyaya pazarlarsak gastronomi kentimizi taçlandırmış oluruz."
İtalya bir makarna ile adını tüm dünyaya duyuruyor. Ve sadece makarnadan müthiş bir gelir elde ediyor. Biz kebap gibi binlerce yıllık geçmişi olan bir mirasa sahibiz. Dünyanın en sağlıklı ve lezzetli yemeklerinden birisi. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Öztan, Gaziantep'te son yıllarda gastronomiye verilen değerden övgü ile bahsederken, bir de öneride bulundu: "Yemek kültürümüzü Gaziantepliler zaten biliyor. Önemli olan yabancılara anlatmak. Bunun için de tüm tarafların bir arada olacağı geniş katılımlı kararlar almak, etkinlikler yapmak gerek. Herkes bunun için elini taşın altına koymalı."
BEKİR OKAN: İLKLERİN ÜNİVERSİTESİYİZ
Gaziantepli olan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da, memleketine özgü bir lezzetin üniversitede ders olarak okutulacak olmasından dolayı son derece mutlu. Üniversitenin Gastronomi bölümünün çok iddialı olduğunu vurgulayan Bekir Okan, kebabın ders olarak okutulacak olmasının ülkenin tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyor. Okan, kebabı üniversiteye sokarak, bir ilke daha imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını şu sözlerle dile getirdi:
"Biz hep ilklerin üniversitesi olduk. Kentimizin, ülkemizin kebap kültürünü öğrencilerimize ders olarak vererek dünyaya yaymak istiyoruz. Tahir Bey'le beraber bunu gerçekleştiriyoruz. Bizim mezunlarımız 5 yıldızlı otellerde şef, şef yardımcısı olarak çalışacaklar. Burada Türk mutfağının en önemli ögelerinden olan kebabı en iyi şekilde öğrenerek, çalıştıkları yerlerde menüye ekleyecekler. Böylece Türkiye'nin tanıtımına da katkı sağlamış olacaklar. Gastronomi adına çok önemli bir aşama. Ayrıca bizim yurt içinde ve dışında otellerimiz var. Öğrencilerimiz dilerlerse otellerimizde çalışarak, burada öğrendikleri hünerleri orada sergileyebilecekler."
İstanbul'da yaşayan Gaziantepli Öztan ve Okan'ı, Gaziantep adına, ülkemiz adına yaptıkları bu girişimden dolayı kutluyorum ve Gaziantep başta olmak üzere diğer üniversitelerin gastronomi bölümlerine örnek olmasını diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.