Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Hepimiz çocuğumuzun teknoloji ile barışık olmasını istiyoruz. Ancak bunu isterken, okumak gibi, yazmak gibi bireyin olumlu yönde gelişiminde büyük katkısı olan, bireyin kişiliğini şekillendiren eylemlerden uzaklaşmamak gerekiyor.
Günümüzde her çocuğun elinde bir akıllı telefon var. Zamanının büyük kısmı sanal dünyada geçiyor. Gerçek hayattan olabildiğince uzak. Yeterince fiziksel aktivitede bulunmuyor. Ödevlerini bile büyük ölçüde bilgisayar ortamında yapıyor. Eline kağıt-kalem aldığı süre sürekli azalıyor. Okumak gibi, yazmak gibi faaliyetlerden son derece uzak.
Kitap okumanın sayısız faydası var. Okumak, insanoğlu için en etkili öğrenme yolu. Gelişmiş toplumlar sahip oldukları bilginin yüzde 60'ını okuyarak öğreniyor. Geri kalmış toplumlarda bu oran çok düşük.
ÂKitap okumak özgüven kazandırır. Zengin bir kelime dağarcığı oluşturduğu için anlama gücünü ve konuşma yeteneğini güçlendirir. Genel kültürü artırır. Meslek hayatında başarı getirir. Stresi azaltır. Zihin açar. Olayları daha doğru kavramayı ve analitik düşünmeyi sağlar. Okul hayatındaki başarıyı pekiştirir. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Elbette yazmak da okumak kadar faydalı bir uğraştır. Düşünme hızını artırır, kelime hazinesini zenginleştirir. Ruh halini iyileştirir. Yazmayı seven insanlar, sorunların çözümünde daha başarılı olur. Yazmak aynı zamanda fiziksel olarak da faydalı bir aktivitedir.
Gaziantep Kolej Vakfı Özel Ortaokulu'nda, çocukların okuma ve yazma alışkanlığını pekiştirmek, sanal dünyadan biraz da kopartarak, yazın dünyasıyla haşır-neşir etmek amacıyla, "Yazarlar Sokağı" projesi gerçekleştirildi. Proje tam dört ay sürdü. Proje ile ortaokul 5. Sınıf öğrencileri, yazarlığa ilk adımlarını attılar. Projenin sonunda da küçük yazarların eserleri olan hikaye ve masal kitaplarından oluşan bir sergi açıldı.
Projenin koordinatöre Türkçe Öğretmeni Begüm Özdikici, "Kitaba ne kadar yakın durursak, medeniyet olarak o kadar yükseliriz" sözü ile yola çıktıklarını belirtirken, proje ile küçük yazarların edebiyatın büyük dünyasına adım attıklarını ifade etti. Özdikici, gelecekte projeye katılanlar içerisinde Türk edebiyatına önemli eserler kazandıracak yazarların çıkmasını beklediklerini söyledi.
Okuma ve yazmanın ne yaşı, ne zamanı ne de yeri vardır. Okuma ve yazma mezara kadar devam etmesi gereken bir uğraş olmalıdır.
Gaziantep Kolej Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Yazarlar Sokağı" projesini çocukların okuma ve yazma alışkanlığı kazanması bakımından çok faydalı buldum. Tüm çocukların bu sokakta yürümesini isterim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.