Ali Babat
Yeni tasarım merkezleri: Olgunlaşma Enstitüleri
Koronavirüs salgınının morallerimizi olumsuz etkilediği bir ortamda, gündemin çoğu zaman gerisinde kalan, Türk kadınının emeğinin dünyaya açılması konusundaki bir başarı öyküsünü paylaşmak istiyorum.
Geçmişte First ladyleri giydiren, Kraliçe Elizabeth'e sipariş hazırlayan, Hollywood yıldızı Sophia Loren ve İtalyan film yapımcısı Carlo Ponti'ye defile sunan olgunlaşma enstitülerinde son yıllarda önemli bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerindeki enstitüler yeni mucizelerle milli modaya yön veriyor. Türk kadınının el emeği, göz nuru ürünler, tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan tasarımlarla yeniden hayat buluyor. Geleneksel kültürümüz, evrensel boyuta taşınıyor.
Türkiye'de ilk Olgunlaşma enstitüsü 1945 yılında açıldı. Gaziantep'te ise ilk enstitü 2017 Ekim ayında faaliyetine başladı. Gaziantep Nurel Enver Taner Olgunlaşma Enstitüsü, 28 atölye ve 100 çalışanı ile büyük bir sanatsal ve kültürel mirasa sahip olan bölgemizin geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatıyor, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor.
Gaziantep Nurel Enver Taner Olgunlaşma Enstitü Müdürü Hatice Kutsal'dan, Türkiye'nin en yeni enstitülerinden biri olmalarına rağmen, kısa sürede Türkiye'nin en üretken, en başarılı enstitülerinden biri haline geldiklerini öğrenmekten Gaziantep adına gurur duydum.
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, binlerce yıllık tarihi ile çok zengin bir kültürel birikime sahip. Zengin kültürel ve sanatsal birikimimiz, Olgunlaşma Enstitüsündeki tasarımlarla gelecek kuşaklara aktarılıyor. Adeta bir tasarım merkezi gibi çalışan enstitünün, bölgemizin tarihini ve kültürünü yansıtan ürünleri yurt içinde büyük ilgi görüyor.
Enstitü Müdürü Hatice Kutsal, enstitünün çalışmalarını anlatırken, bölgenin tarihsel ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmaya özen gösterdiklerine dikkat çekti. İlimizde 6-8 Mart tarihleri arasında ülkemizde bulunan 24 Olgunlaşma Enstitü müdürlerinin bir araya geldiği ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen mevzuat çalıştayına ev sahipliği yapmıştır. Hayat Boyu Öğrenme genel müdürümüz sayın Yusuf Büyük ’ün liderliğinde gerçekleşen çalıştayımız enstitülerimizin yeniden hayat bulması adına atılacak adımlar belirlenmiştir. Kutsal, enstitü faaliyetlerini anlatırken şöyle dedi:
"Sedef ve kutnu kumaşı, bizim kültürümüzde çok önemli yere sahiptir. Yine aynı şekilde tarihi antik kentimiz Zeugma dünya tarihi için çok önemli bir yer. Biz de buradan hareketle, 'Sedef ve Kutnunun Zeugma’da Buluşması' teması kapsamında kültürel mirasımızı, geleneksel el sanatlarımızın güzelliğini yansıtan 28 parça kıyafet koleksiyonu ve yüzlerce ürünün sergilendiği bir lansman yaptık. Kendi bölgemizin temsil misyonunu üstlenen Enstitü’müz, sanat alanında coğrafi işaretleri taşıyan kendi yöresel ve bölgesel özgünlüklerimizi koruyarak dünya ile ortak bir tasarım dili yakalamaya çalışmaktadır. Tasarımlarımızda geleneksel tasarım yaklaşımını çağın ihtiyaçlarına uygulayarak yenilikçi bir bakış açısı yakalamaya çalışmaktayız. Yaptığımız tüm tasarımlarda bölgemizin tarihi ve kültürel mirasından ilham alarak, özgün bir dil yakalayarak hazırlanırken; aynı zamanda ilham alınan eserlerin de özüne bağlı kalmaya çalıştık."
Kutsal, enstitü çalışmalarının bütün üretim süreçlerinde araştırma yapılarak, çalışmaların sağlam temellere dayandırılması esas alındığını ifade ediyor.
Olgunlaşma enstitüsü, unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da önemli bir işlevi yerine getiriyor.
Sektörle güçlü bir bağa sahip olan enstitü, bölgenin ihtiyaçlarına uygun nitelikli el sanatlarının yetiştirilmesi amacıyla, bölgemizde hizmet eden zanaatkârlarımızdan da destek alıyor. Enstitü bünyesinde, tasarım eğitimi konusunda marka kurum olmak adına bu yıl, iki yıllık denklik programı da eğitim-öğretime başladı.
Olgunlaşma Enstitüsü, markalaşma ve tanıtıma da büyük önem veriyor. Enstitüde tasarlanıp üretilen ürünler, www.goenst.com adlı bir internet mağazası ile dünyaya açılıyor. Enstitünün dünyaya açılan penceresi olan internet mağazasına gelen siparişler her geçen gün daha da artış gösteriyor. Böylece yöresel ürünlerimiz yurt içi ve yurt dışındaki piyasalardaki alıcılarla buluşurken, Gaziantep'in tanıtımına da önemli bir katkı sağlanıyor. 5 Martta Cezayir büyükelçiliği ile işbirliği çerçevesinde Gaziantep kültürünü yansıtan tanıtım faaliyeti gerçekleşmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.