Gaziantep'in doğru planı

Dünyanın henüz koronavirüs salgını ile tanışmadığı 2019 yılının Kasım ayının başlarında Gaziantep, çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında, Gaziantep Sanayisinin Teknolojik Dönüşümü için yapılması gerekenler, verilecek destek ve teşviklerin de değerlendirildiği, "Gaziantep Sanayisinin Stratejik ve Teknolojik Dönüşümü Çalıştayı" Gaziantep Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

Gaziantep sanayisinin dönüşümünün ele alındığı çalıştayda, Gaziantep için iki önemli sektör öne çıkmıştı. Gaziantep için stratejik olarak nitelendirilen bu sektörlerden birincisi yıllardır gündeme gelen ancak henüz istenilen adımların atılmadığı savunma sanayi, diğeri ise Gaziantep için yeni bir ufuk açan medikal sektörü olmuştu.

Aralık ayında Çin'de başlayan koronavirüs salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alınca, dünya genelinde suni solunum cihazı, tıbbi maske ve eldiven gibi cihaz ve sarf malzemeleri ihtiyacında patlama oldu. Ülkeler arasında maske savaşları çıktı. Dünya, bir ülkenin sipariş ettiği maskelere başka bir ülkenin el koyduğuna şahit oldu. Bu ortamda art niyetliler de krizi fırsata çevirdi. Özellikle maske fiyatları neredeyse on kat arttı. Sonuç olarak medikal sektörünün böyle bir salgına hiç hazırlıklı olmadığı anlaşıldı.

Gerek dünyada gerekse de ülkemizde yaşanan bu gelişmeler, medikal sektörüne yatırım yapmanın önemini ortaya koydu. Koronvirüs salgını ile Gaziantepli sanayicilerin yüksek öngörüsü bir kez daha kendini göstermiş oldu.

Dünyanın bu tür pandemilere hazırlıksız olduğunun ortaya çıkması ile birlikte Gaziantepli sanayicilerin "Dönüşüm" çalışmaları da hızlandı. Gaziantepli sanayiciler, koronavirüs salgını çıkmadan önce medikal sektörünü stratejik sektör olarak belirlemişti. Gaziantep'te medikal sektörünü geliştirmek gibi bir plan zaten hazırdı.

Önümüzdeki günlerde Gaziantepli girişimcilerin medikal sektörüne yönelik yatırımlarında büyük artış olması bekliyoruz. Bir çok firmanın özellikle maske üretimi için şimdiden kolları sıvadığı haberleri geliyor. Makine siparişleri veriliyor, hammadde temini ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Gaziantep'in tekstil ve konfeksiyon sektöründe Türkiye'nin önemli bir merkezi olması da çok önemli bir avantaj oluşturuyor. Çünkü maskenin hammaddesi olan kumaşın üretiminde söz sahibi olan illerin başında Gaziantep geliyor.

Elbette dünya ilelebet virüs salgınları ile mücadele etmeyecek. Muhtemeldir ki, bir kaç ay sonra salgının etkisi azalacak, belki de tamamen bertaraf edilecek. Ancak, yaşanan gelişmeler tüm dünyada medikal sektörünün yetersizliğini ortaya koydu. Gaziantep bu konuda sadece ülkemiz için değil tüm dünya için önemli bir üretim merkezi olabilir.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Ahmet Fikret Kileci de, önümüzdeki dönemde Gaziantep'in medikal sektöründe de önemli bir üretim ve ihracat üssü olabileceğine dikkat çekiyor. Bu alanda önemli aşama kaydedildiğini belirten Kileci, Gaziantep sanayisinde önemli bir dönüşüm sürecini de başlatan gelişmeleri şöyle anlattı:

'Türkiye tıbbi sarf malzemelerinin üretiminde önemli bir aşama kaydederek bir çok ülkenin önünde gidiyor. Bugün, bütün insanlığı yakından etkileyen ve alınan önlemler çerçevesinde kullanımı zorunlu hale gelen koruyucu maske üretiminde ülkemizde bir sorun yaşanmayacaktır. Gaziantep’te dokumasız kumaş üretiminde ülkemizin tüm ihtiyacının karşılanması konusunda bir kapasite eksiğimiz bulunmamaktadır. Birçok tekstil firmamız 24 saat üretim gerçekleştirmektedir. Söz konusu maske ve koruyucu kıyafet üretimi için tekstil firmalarımız gerekli ekipman ve makine yatırımlarını gerçekleştirmiş, önümüzdeki bir veya iki haftalık süreç içerisinde ülkemizde ihtiyaç duyulan koruyucu maske ve koruyucu tulumda ihtiyaçtan fazlası da üretilecek, hatta ihtiyacı olan ülkelere ihraç etme konumuna geleceğiz. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızla gerekli koordinasyon sağlanmış ve Bakanlığımız bünyesindeki USHAŞ şirketiyle iletişim sürdürülmektedir. Bu olaylar gösteriyor ki ülkemiz için savunma sanayi gibi sağlık sektörünün ihtiyacını karşılayacak yerli üretim de milli bir mesele haline gelmiştir.”

Her kriz yeni bir fırsat doğurur derler. Koronavirüs salgını ile de medikal sektöründe önemli bir fırsat doğdu. Gaziantep bu konuda çok şanslı. Çünkü Gaziantep'te gerek tekstil, gerekse de makine sektörü açısından önemli bir altyapı var. Ayrıca, henüz salgının adı bile yokken, medikal sektörü stratejik sektör olarak belirlendi. Kısacası Gaziantep her anlamda medikal sektörünün yeni merkezi olmaya en güçlü aday.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi