Yeni bir yatırım iklimine ihtiyaç var!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi yıllarca terör mağduru oldu. Devletin verdiği teşvikler çoğu zaman tam olarak yatırıma dönüşmedi. Son yıllarda terör büyük ölçüde temizlendi. Artık yatırım ve atılım zamanı...

Bölgenin hükümetten beklentileri çok. Beklentilerin çoğunluğu da ekonomiyle ilgili. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, geçtiğimiz hafta Ankara'da 10. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda bölgenin sorunlarını dile getirdi.

ÂCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı şurada bölge iş dünyasının temsilcisi olarak kürsüye çıkan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, bölge kalkınması için adeta yeni bir yol haritası çizdi.

"Öncelikle bölgesel eşitsizliği gidermek için yeni bir yatırım iklimine ihtiyaç var" diyen Yıldırım, başta Gaziantep olmak üzere bölgedeki çok sayıda iplik üreten tesisin darboğazdan kurtulması için ithal ipliğe ilave gümrük vergisi konulmasını, Eximbank kredilerinin daha cazip hale getirilmesini, kayıt dışı Suriyelilerin kayıt altına alınmasını, Antep fıstığının tarımsal destekler kapsamına alınmasını ve sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin son bulmasını istedi.

Şüphesiz ki bu taleplerin karşılanması bölge ekonomisinin canlanmasına, insanların iş ve aş bulmasına yol açacaktır. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım'ın, özellikle turizm alanındaki yaptığı konuşmaya dikkat çekmek istiyorum.

TURİZM, GÜNEYDOĞU İÇİN STRATEJİK SEKTÖR

Biliyorsunuz 2019 yılı, "Göbeklitepe Yılı" ilan edildi. Göbeklitepe'nin keşfi, dünya tarihinin yeniden yazılmasını sağlayacak kadar önemli bir olay olarak nitelendiriliyor. Yani bölgemiz için büyük bir hazine. Bölgemizde Göbeklitepe'nin yanında ona eş değer olabilecek nitelikler ve özellikler taşıyan Antik Dülük Kentinin çekirdeğini oluşturan Keber Tepesi bunun yanında Karkamış, Zeugma, Tilmen Höyük, Sakçagözü, Nemrut ve Rumkale gibi yine dünyanın her tarafından turist çekebileceğimiz çok önemli tarihi değerlerimiz var. İnsanlık tarihinin başlangıç noktası, tarihteki ilk medeniyetlerin yaşam bulduğu bir coğrafya olan bölgemiz, adeta bir açık hava müzesi.

ÂBölgemizin sahip olduğu bu tarihi değerlerimizin doğru tanıtımının yapılması bölgenin turizm merkezi haline gelmesini sağlayacaktır. Bacasız sanayi olarak bilinen turizm, gerek büyük ölçüde istihdam kaynağı olması, gerekse de ülkeye döviz girişinin sağlanması nedeniyle ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer almaktadır.

Başkan Yıldırım bölgenin turizm potansiyeline dikkat çektikten sonra, çok önemli bir noktayı da gündeme getirdi:

"Bölgemizin turizm potansiyeli son derece büyüktür. Ancak, çağın ulaşım şekli olan havayolu ile bölgeye ulaşım olanakları oldukça sınırlıdır. Bölgedeki turizm potansiyelinin katma değere dönüşmesi yolunda önemli bir fırsatı değerlendirebilmek için bölgeye havayolu ile ulaşım olanaklarının artırılması çok büyük önem taşıyor. Bölgemize direk iç ve dış hat uçuşlarının sayıları arttırılmalı ki bölgemiz ulaşılabilir bir turizm havzası olsun. Gaziantep'ten ve Diyarbakır'dan, Erbil ve Süleymaniye'ye uçuşların başlatılması bölgedeki ticareti ve turizmi olumlu etkileyecektir."

Turizm, bölge için doğru ve stratejik bir sektörlerden birisidir. Kısa sürede bölge ekonomisini canlandırma potansiyeli olan turizmi geliştirmek için bölge illerinin bir araya gelerek ortak eylem ve lobi faaliyetleri yapması süreci hızlandıracaktır.

Yıldırım'ın konuşmasını sonlandırırken, Nazım Hikmet'ten okuduğu dizeler ve sarf ettiği cümleler de dinleyicilerden büyük alkış aldı:

Â"Dörtnala gelip Uzak Asya'dan/Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan/Bu memleket, bizim. Bu memleketi ebedi kılmak için, al bayrağın gölgesinin üzerimizde daim olması için biz bıkmadan, usanmadan, vazgeçmeden, var gücümüzle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki yanımızda olun."

Â

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi