Zihinlerde bir deprem gerekiyor

Türkiye, Cuma günü Elazığ merkezli yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Onlarca vatandaşımızı bu depremde kaybettik. Acımız büyük... Türkiye olarak yastayız.

Türkiye olarak, deprem sonrası yardımlaşma ve dayanışma konusunda büyük bir sınav verdik. Bu sınavdan da son derece başarılı çıktık. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile olay anından itibaren deprem bölgesinde oldu. Ülkemizin en ücra köşelerinden bile depremzedeler için "Her türlü yardıma hazırız" çağrıları yapıldı. Acılar, bizleri kenetledi. Bunlar, birlik ve beraberliğimiz açısından, hepimizin göğsünü kabartan, mutlu eden gelişmelerdi.

Ancak, bu depremde de bir kez daha gördük ki, ölümlerin sorumlusu deprem değil, bir deprem ülkesi olduğumuzu dikkate almadan yapılan binalar, çürük binalara oturma izni veren yetkililer, deprem öncesi ve deprem sonrası neler yapılması gerektiği ile ilgili yol haritasının olmamasıdır. Yani her ilin bir deprem master planının olmamasıdır.

Şu anda, ülkemizdeki tüm gazete ve televizyonların haber bültenlerinin neredeyse tamamı depremle ilgili haberlere ayrılmış durumda. Her yerde deprem haberi var. Gündemimiz deprem. Depremin gündemde olması, depreme yönelik tedbirlerin alınması, yapılması gerekenlerin geciktirilmemesi açısından sevindirici. Ancak, deprem için gerekli çalışmaların yapılacağı konusunda çok fazla umutlu olamıyorum. Çünkü biz ülke olarak belirli aralıklarla sık sık depremler yaşıyoruz. Her depremden sonra, bir hafta ya da 10 gün bu hazırlıkları konuşuyoruz, sonra da bir dahaki depreme kadar bu konuyu unutuyoruz. Yine aynı şeylerin yaşanma ihtimali olmasın istiyorum.

Depremi unutmamak ve unutturmamak gerek. Bunun için de zihinlerde bir depreme yol açıp, depremi her an gündemde tutmak gerek. Çünkü depremin ne zaman ve nerede olacağını, mevcut bilimsel verilere göre tespit etmek şu an için imkansız. Ama mevcut bilimsel verilere göre, bir deprem ülkesiyiz. Depremi önleme şansımızın olmadığına göre yapmamız gereken tek şey, depreme hazırlıklı olmak.

GAZİANTEP'İN EN BÜYÜK PROJESİ

Gaziantep, depreme hazırlık konusunda önde giden, şanslı bir il. Çünkü elimizde bir deprem master planı yol haritası var. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesinin geçtiğimiz yıllarda yaptığı çok önemli bir çalıştayla hazırlanan bu yol haritasının en kısa sürede hayata geçirilerek deprem master planının hazırlanması gerekiyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, deprem master planının hazırlanması konusunda en çok mücadele edenlerin başında geliyor. Deprem master planının hazırlanmasını, Gaziantep'in en öncelikli sorunu olarak gören İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, her deprem sonrası olduğu gibi Elazığ'da meydana gelen deprem sonrası da deprem master planının bir an önce hazırlanması için çağrıda bulundu.

Çeliktürk, Doğu Anadolu Fay Hattına sadece 45 kilometre mesafede bulunan Gaziantep'te muhtemel bir depremde çok büyük kayıpların verilebileceğine dikkat çekerek, şu uyarılarda bulunuyor:

"Elazığ'da meydana gelen bir depremin sarsıntısının Gaziantep'te bile çok şiddetli bir şekilde hissedildiğini dikkate alırsak, fay hattına olan 45 km mesafenin hiçbir öneminin olmadığı ortaya çıkar. Gaziantep olarak bizim yapmamız gereken, suçlu aramadan, geçmişi tartışmadan bir an önce deprem master planını hayata geçirmektir. Deprem master planının hazırlanması Gaziantep'in en büyük projesi olacaktır. Gaziantep olarak bu konuda diğer şehirlere göre daha hazırlıklıyız. Çünkü elimizde bir deprem master planı yol haritası var. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, akademisyenlerle, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile deprem master planı çalıştayı gerçekleştirdik. Artık sıra deprem master planını hazırlamaya geldi. Bu konuda aman geçirmeden ihaleler yapılarak, master planı hazırlamalıyız. Gaziantep artık bunun için hazır, meslek odaları hazır. Biz İMO olarak her türlü mesleki birikimlerimizi ve imkanlarımızı şehrimizin yararına kullanmaya hazırız. Sadece Gaziantep'in değil diğer illerin de deprem master planı hazırlamaları bir zorunluluktur."

Umarım, sadece şehir olarak değil, ülke olarak, bu uyarılar dikkate alınır ve her il için deprem master planı hazırlanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi