Gaziantep o listede neden yok?

Gaziantep o listede neden yok?

Â

Kalkınmanın lokomotiflerinden biri de hiç şüphesiz ki ulaşımdır. Ulaşımın yeterli olmadığı bir bölgede ne yatırım olur, ne de kalkınma...

Ulaşımın her çeşidi önemlidir. Ama havayolu ulaşımının durumu, o bölgenin kalkınmışlık göstergelerinden biridir. Gaziantep Havalimanının temeli 1944'lü yıllarda sanayici müteşebbis iş adamı Cemil Alevli'nin girişimleri ve bir avuç gönüllünün çabaları sonucu özel idare tarafından atılıyor. Bu ilginç ve farklı bir konu, ilerleyen zaman içerisinde bu ilginç başarı öyküsünü sizlerle paylaşacağım.

Kış ayları geldiğinde Gaziantep Havalimanı'nda yoğun sis nedeniyle yaşanan sefer iptalleri sık sık kentin gündemini meşgul ediyor. Kötü hava şartları nedeniyle yaşanan sefer iptalleri farklı oranlarda da olsa dünyanın her yerinde yaşanıyor. Sefer iptali, yolcu güvenliğini ilgilendiren teknik bir konu. Teknik konuları bir kenara bırakarak, Gaziantep Havalimanı ile ilgili çok farklı bir noktaya değinmek istiyorum. Gaziantep Havalimanının, neden teşvik kapsamında olmadığına, alınmadığına dikkat çekeceğim.Â

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemize turist getiren A Grubu Seyahat Acentelerine uçak seferi başına bin 500 ile 9 bin Dolar arasında yakıt desteği sağlıyor. Ancak, bu destekten sadece teşvik kapsamında bulunan belli havalimanları faydalanıyor.Bu kapsamda, Antalya, Antalya Gazipaşa-Alanya, Denizli Çardak, Erzurum, Eskişehir Hasan Polatkan, Isparta Süleyman Demirel, İzmir Adnan Menderes, Konya, Kütahya Zafer, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, Nevşehir Kapadokya, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba ve Trabzon havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz (charter), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına ise tarifesiz uçak seferleriyle 2018 yılında az 30 kişiden oluşan turist grubu getiren seyahat acentelerine bin 500 ila 9 bin dolar destek sağlanıyor. Ayrıca, Almanya, Belçika, Çin, Danimarka, Endonezya, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, Japonya, Malezya ve Norveç'ten düzenlenecek uçak seferlerinde belirlenen destekleme tutarları yüzde 20 artırılıyor. Teşvikten faydalanan havalimanlarını incelediğimizde, hemen aklımıza şu soru geliyor: "Gaziantep neden bu listede yok?"

Hatırlar mısınız, geçtiğimiz yıl özel bir havayolu firması Gaziantep seferlerini iptal etmişti. Bir süre önce yapılan girişimler sonucu seferler yeniden başlayacak. Yine farklı bir özel havayolu şirketi de geçtiğimiz günlerde seferlerini iptal ettiğini açıkladı. Bu havayolları şirketlerinin Gaziantep seferlerini iptal etmesinin tek nedeni var. O da Gaziantep Havalimanının teşvik kapsamında yer almaması. Siz olsanız, size yakıt parası veren havalimanını mı yoksa Gaziantep Havalimanını mı tercih edersiniz? Elbette özel sektör konuya öncelikle ticari açıdan bakacaktır. Gaziantep'in, coğrafi konumu ve stratejik önemi ile uçaklara verilen yakıt desteğini fazlası ile hak ettiğine inanıyorum. Özellikle Ortadoğu ile bağlantılarımızın yoğun olması, havalimanımızın teşvik kapsamına alınmasının önemini daha da artırıyor. Gaziantep havalimanının teşvik kapsamına alınması, Ortadoğu ülkelerinden yapılacak seferlerin sayısında patlamaya yol açacaktır. Gaziantep havalimanının teşvik kapsamına alınması ile Avrupa ülkelerinin yanında özellikle İran'dan çok sayıda uçak seferinin düzenleneceği ifade ediliyor.

Gaziantep'in havayolu ulaşımında bir merkez haline gelmesi kentin ve bölgenin ekonomik gelişimini büyük ölçüde hızlandıracaktır. Gaziantep'in ortak aklının bu konuyu neden bugüne kadar gündeme getirmediği de dikkat çekici bir konudur. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ise teşvik sisteminin yeniden düzenlenmesini istiyor. TÜRSAB, teşviklerin uçak başına değil yolcu başına verilmesini savunuyor. TÜRSAB'ın teşvikle ilgili görüşleri şöyle:

"Uçak kaldırmayan ama uçak kaldırandan daha fazla turist taşıyanlar bu teşvikten yararlanamıyor. Yararlanması için görüşmeler yapıyoruz. Zaten bu yılın hedefi 40 milyon turist. Bakanlığın düşüncesi bu hedefin tutturulması durumunda uçaklara verilen teşviklere gerek kalmayacağı yönünde. Bu nedenle 2019 yılında uçak desteği büyük ihtimalle kalkacak. Kongre turizmine teşvik verilmesi hususunda da çalışmalar yapılıyor. Çok büyük ihtimalle kongre için gelen kişi başına yapılan KDV harcamasına yakın bir teşvik verilecek. Ayrıca spor turizmi içinde teşvik çalışması yapılıyor." Yeni düzenleme nasıl yapılır bilemiyorum ama ister uçak başına teşvik, isterse de yolcu başına teşvik olsun, 500 bin Suriyeliyi misafir eden, Türkiye'nin en büyük sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep mutlaka bu teşviklerden yararlanmalı.

Dünyanın 187 ülkesine ihracat gerçekleştiren Gaziantepli sanayici, iş adamı ve ihracatçıların elbette kendi yaşardıkları şehirden dünyanın birçok ülkesine direk uçma hakkı olmalı. Bu aynı zamanda insanların zaman kaybını da önler. Bugün Dubai'ye gitmek için İstanbul'a uçmak ve oradan tekrar bu kentin üzerinden geçerek Dubai'ye gitmek zorundasınız. Veya kentimize gelecek olan yatırımcı, sanayici ve iş adamları diğer kentler üzerinden aktarmalı gelmek zorunda kalıyor. Söz konusu teşviklerin genişletilmesi ve kentimizin bu kapsama alınması önümüzdeki yıllarda ihracatta daha büyük hedefleri de yakalamamızı sağlayacaktır.

Gaziantep Havaalanının mevcut terminallerinde yapılan düzenlemeler gerçekten çok güzel. Yurt içi ve yurt dışı gidiş terminallerinin genişletilmesi yolcuları da rahatlatmış görünüyor. Bu düzenlemelerle aynı anda beş uçağın yolcu aldığı ve zaman kaybının önlendiği söyleniyor. Yeni terminal binasının inşa edilmesinden sonra eski terminal binasının dış hatlar terminali olarak kullanılacağı da alınan bilgiler arasında. Kış ayıyla birlikte kentin hava koşullarına bağlı olarak havayolu ulaşımında yaşanan sorunların da en kısa zamanda insan can güvenliği ön planda olacak şekilde çözüme kavuşturulması Gazianteplinin en büyük istek ve temennisidir. Umarım önümüzdeki süreçte havalimanımızın istenilen düzeye gelmesi, mevcut yaşanan sorunların çözümü için yürütülen çalışmalar sonuçlanır ve uluslararası statüde bir havalimanıyla sanayici, iş adamlarımız ve ihracatçılarımıza daha büyük destekler sağlanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi