Ali Babat
İhracatçıların eğitim seferberliği
Yeni nesil ihracatçılar, ihracatı şahlandıracak
Gaziantep, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 6. kenti. Gaziantep ve Güneydoğulu ihracatçılar, ulusal ve uluslararası anlamda ekonomide yaşanan sıkıntılara, dış pazarlardaki daralmalara inat her ay yeni başarı hikayeleri yazıyor.
Gaziantep'in, ülkenin en büyük sanayi merkezlerinden birisi haline gelmesinde ihracatçılarımızın büyük emeği ve payı var. Çünkü sanayimiz, ihracatla büyüyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Gaziantep merkezli 24 firmanın daha çok ihracat ağırlıklı çalışan firmalar olması da bunun kanıtıdır. Diğer taraftan TİM tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan 17. Türkiye'nin ilk 100 İhracatçısı 2018 araştırma sonuçlarına göre Gaziantep'ten 61 firmanın yer aldı.
Elbette zirvede olmak güzeldir, keyif verir. Ancak, önemli olan zirvede kalmayı başarmaktır. Zirvede kalmanın yolu da değişen ve gelişen dünya şartlarına göre kendini yenilemekten ve eğitimden geçmektedir. Devir dijitalleşme devri. Dijital dünyanın şartlarına göre kendini yenilemeyenlerin başarılı olmaları mümkün olmayacaktır.
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB), ihracatta elde edilen başarıları kalıcı kılmak ve yeni başarılara imza atmak için eğitim seferberliği başlattı. GAİB organizasyonu ile ilki Gaziantep'te gerçekleştirilen Dijital Dönüşüm, E-Ticaret Ve E-İhracat eğitiminin ikincisi Diyarbakır'da büyük bir katılımla hayata geçirildi. Söz konusu eğitim Şanlıurfa Mardin ve birliğin temsilciliği bulunan diğer illerde de devam edecek. İhracatçıların, ihracat yapmak isteyenlerin ve öğrencilerin yoğun ilgisi, GAİB'in eğitim seferberliği ile ne kadar önemli bir iş yaptığının ispatı durumundaydı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde, TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, E-Ticaret Merkezi Genel Müdürü Mehmet Erdemi, 3GEN Teknoloji CEO'suÂEngin Özgen, 4arc CEO'su Murat Çelik, 4arcÂCMO'suÂYetkin Şekeroğlu veÂEresÂMedya CEO'su YılmazÂEresÂtarafından verilen iki günlük eğitime katılanlar dijital dünyaya ilk adımı attılar.
GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, göreve geldiği günden bu yana her platformda sürekli eğitim vurgusu yapıyor. Çünkü, kalıcı başarılar ancak ve ancak eğitimle mümkün olmaktadır. GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, Diyarbakır'daki eğitimin seminerinde yaptığı konuşmada, dijital dönüşümü başaramayanların rekabet gücünü kaybedecekleri konusunda uyarıda bulundu. Kileci, dijital dünyanın aralıksız dönüşümüne uyum sağlamanın önemine dikkat çekerken, ihracatçı firmalar için yol haritası çizdi ve önemli uyarılarda bulundu:
"Rekabet gücüne giden yolda en büyük ihtiyacımızÂdijital dünyanın aralıksız dönüşümüne uyumÂsağlamaktır. Firmalarımıza rehberlik edecek nitelikteki bu tarz eğitimlere GAİB olarak öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz.ÂDijital dönüşümeÂhızla uyum sağlanmasıÂgereken bugünlerde, buÂuyum sürecini geliştirmek için neler yapabiliriz veÂiş dünyasının aktörleri olarakÂmentalÂaçıdanÂkendimizi nasıl hazırlarızÂdiye sorgularken bunun ancak şuÂandaÂgerçekleştirmekte olduğumuzÂeğitimlerden geçtiğini görüyoruz.ÂAmacımız, değerli katılımcıların Dijital Dönüşüm konusunda farkındalıklarını arttırmak, kendiÂiş yapış modelleri içerisinde dijital varlıklarının tespitini yapmalarını sağlamak, doğru soruları sorarak,Âaldıkları cevaplar ile dijital dönüşüm yolculuğunda başarı veya başarısızlıkları tesadüflere bırakmamak. Bu eğitimlerÂonlara farklıÂimkanlarÂve fırsatların yolunu açacaktır. Bu vesile ile, Diyarbakır'daki eğitim programımıza ev sahipliği yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın değerli Başkanı Mehmet Kaya ve çalışanlarına şükranlarımızı sunuyoruz. BölgedekiÂihracatçı firmalarımızın artık geleneksel ihracat yöntemlerindenÂsıyrılarak e-ihracata yönelmesi;Âgirişimci ruhlu öğrencilerinÂyapmak istedikleriÂe-ticarete nereden başlayacaklarının farkında olarak bu işe girişmeleriÂiçinÂGüneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği bünyesinde bu tarz eğitimlerimiz devam edecektir."
Dijital dönüşüm sadece ihracatçılar için değil her sektör için adeta zorunluluktur. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, üyelerine yönelik başlattığı eğitim çalışmaları ile dijital dönüşüme yol göstermekte, ivme kazandırmaktadır. Bu tür eğitim çalışmalarının tüm sektörlerde gerçekleştirilmesi, ülkemizin ve ekonomimizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.