Hırvatistan'ın enerjisi MB Holding'den... Her sektörde bir başarı hikayesi

Gelişmiş ülkelerin dış politikalarına büyük ölçüde enerji kaynakları yön vermektedir. Enerji kaynaklarını elinde bulunduran ülkeler, rakiplerine göre önemli avantajlara kavuşmaktadır. Bu nedenle de, bugün dünyanın bir çok bölgesinde yaşanan savaşların, akan göz yaşlarının arka planında da enerji kaynakları bulunmaktadır.

Enerji denilince aklımıza ilk etapta petrol ve doğal gaz gibi fosil kaynaklı enerji türleri gelse de, dünya genelinde çevre ile dost, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi de her geçen gün artmaktadır.

Gaziantep merkezli MB Holding, son derece çevreci ve yenilenebilir bir enerji türü olan jeotermal enerji alanındaki ulusal ve uluslararası yatırımları ile Türkiye'nin gururu olmaya devam ediyor.

MB Holding'in temelleri İstanbul Teknik Üniversitesi'nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun olan Muharrem Balat tarafından 1968 yılında atıldı. Daha sonra inşaatın yanına tekstil, enerji, hazır beton, perlit, seracılık ve turizm gibi sektörler de eklendi. Teknoloji ve yenilikleri takip eden, bulunduğu her sektörde fark yaratan MB Holding'in hemen her sektörde bir başarı hikayesi mevcuttur.

Son yıllarda jeotermal enerji alanındaki yatırımları ile dikkatleri üzerinde toplayan MB Holding, geçtiğimiz hafta içerisinde Avrupa'nın en genç ülkelerinden biri olan Hırvatistan'ın ilk jeotermal enerji santralinin açılışını gerçekleştirdi. MB Holding, Türkiye'de de ilk özel jeotermal enerji santralini hayata geçirerek, yerli ve yenilenebilir kaynakları elektrik enerjisine dönüştürmüştü. MB Holding, şu anda Türkiye'de 74 MWE kurulu güce sahip 5 santrali ile faaliyet gösteriyor.

JEOTERMAL ENERJİ PIRLANTA KADAR KIYMETLİDİR

Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan Hırvatistan'ın ilk jeotermal elektrik santrali olan Velika Ciglena-1'in açılış töreninin, Hırvatistan Cumhurbaşkanı ElçisiMaja Pokrovac, Çevre Koruma ve Enerji Bakanı Tomislav Coric, vali ve belediye başkanı gibi ülkenin üst düzey protokolünün katılımıyla gerçekleşmesi, Hırvatistan'ın bu yatırıma ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Santral, Hırvatistan'da 29 bin hanenin yani yaklaşık olarak 130 bin nüfuslu bir kentin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

MB Holding Onursal Başkanı Muharrem Balat, dünya politikalarına yön veren enerji gibi bir sektörde, Türkiye'nin bayrağını başarı ile dalgalandırmanın mutluluğunu yaşıyor. Hırvatistan için çok önemli bir yatırımı hayata geçiren Muharrem Balat'a, ülke medyası ve kamuoyu da büyük ilgi gösterdi.

Jeotermal enerji büyük maliyet isteyen, ancak diğer enerji türlerine göre de çok önemli avantajlara sahip bir enerji türü. Jeotermal enerji alanında ülkemizin gururu olan Muharrem Balat, jeotermal enerji ve Hırvatistan'da açılan santralle ilgili olarak şu önemli bilgileri verdi:

"Jeotermal enerji, güneş ve rüzgar enerjisinden farklı olarak 365 gün, 24 saat temiz enerji üretir. Jeotermal çok önemli bir kaynak ve baz enerjidir. Güneş enerjisini, hava bulutluyken ve güneş gidince değerlendiremezsiniz. Rüzgar enerjisini rüzgar yok olunca değerlendiremezsiniz ama jeotermal öyle değildir. 365 gün 24 saat re-enjekte yöntemi doğru yapıldığında kesintisiz üretim yapma imkanı verir size. Jeotermal enerji; pırlanta kadar değerlidir. Giderek kirlenen dünyanın yarattığı olumsuz koşullar nedeniyle fosil kaynaklı yakıtlarkullanılmaksızın enerji üretir. Teknolojik sistemleri kullanarak hayata geçirdiğimiz Velika Ciglena-1 santralimiz şu anda 16 MWE’lık Kurulu güce sahip olup 10 MWE’lık enerji üretimi gerçekleştiriyor. Jeotermal; çok riskli bir yatırımdır ve ciddi bir maliyet gerektirir. Biz artık kendimizi Hırvatistan’ın bir ferdi gibi düşünerek ülkeye yararlı olacak her türlü yatırımı burada yapmaya hazırız. Bundan sonrasında da yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğimizin altını çizmek isterim.”

Enerji alanındaki bu başarı hikayesini çok önemsiyorum ve başta MB Holding Onursal Başkanı Muharrem Balat olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi