Dünya vatandaşı olmanın ilk adımı: Yurtdışı eğitim

Eğitim, insana yapılacak en doğru yatırım. Yabancı dil öğrendiğiniz bir eğitim yatırımı ise sizi dünyaya bağlıyor. Yabancı dil öğrenmek, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi almak, farklı kültürleri tanımak ve özgüven kazanmak isteyen herkes, yurt dışı eğitim danışmanlığı veren firmaların kapısını çalıyor. Dünya vatandaşı olmanın ilk adımı olan yurt dışı eğitim için doğru danışman ile bir araya gelmek paranızı ve vaktinizi verimli kullanmanıza fırsat veriyor.

Yaz tatili yaklaşırken, ailelerin bu konudaki telaşı da yoğunlaştı. Çocuklarını yaz tatilinde yurt dışındaki kamplara göndermek isteyen aileler için 13 yıldır yurt dışı eğitim danışmanlığı veren Canan Severoğlu'ndan bazı tüyolar aldık.Â

GEO Global Eğitim Organizasyonu'nun kurucusu ve yöneticisi 100'den fazla ülke görmüş Canan Severoğlu, 12 yaşından bu yana tek başına seyahat eden bir dünya vatandaşı. Kendi deneyimlerinden ilhamla, yurt dışı eğitimini benzersiz fırsatlara dönüştüren yaz kampları ve dil öğrenme programlarını anlatıyor. 9 yaşından itibaren çocukların bireysel olarak katılabildiği, 500 Euro'dan başlayan programlarla farklı ülkeleri, farklı üniversiteleri ve okulları keşfedebiliyorsunuz.

Her yaz yeni kamplar, yeni yerler keşfedebileceğiniz bu programları tasarlayan Severoğlu, ''Danışmanlık alacağınız kişinin tavsiye ettiği kurumu tanıdığından, bölgeyi bildiğinden emin olmanız önemli. Seçimlerinizi yaparken, sizi dinlediğinden ve sizin eğilimlerinizi anlamaya çalışıp ihtiyacınız olanı sunduğundan emin olun.'' diye ekliyor.

Her bütçeye göre programların olduğunu belirten Canan Severoğlu, 4 haftalık bir yabancı dil eğitim programının 1300 Euro'dan başladığını ifade ediyor. Fiyatlar programın içeriğine göre değişiyor. Malta ve İrlanda, ekonomik programlarıyla büyük ilgi görüyor. Özellikle İrlanda, bu konuda çok popüler. İngiltere'ye göre fiyatları yarı yarıya daha uygun. Üstelik 25 haftadan daha uzun kalacak öğrencilere çalışma izni veriyor. Vergi kolaylığı nedeniyle Facebook ve Amazon gibi global şirketlerin merkezleri bu ülkede. Dolayısıyla buralarda çalışma imkanı mevcut. Facebook geçen sene 1500 kişi çalıştırıyordu, bu yıl 5 bin kişiye çıkarmış. İrlanda'ya gidecekleri bu tür fırsatlar da bekliyor.Â

Canan Severoğlu'na, "İki haftalık bir yurt dışı programı öğrenciye ne verebilir ki?" diye sorduğumda şu cevabı alıyorum:

"Bu farkındalıkla ilgili bir durum. İki haftada kimse bir dili iyi şekilde konuşmayı öğrenemez. Ama bireyselleşme sürecinde kendi sorumluluğunu almaya başlar. Öğrenci farklı milletlerden gelen öğrencilerle kaynaşıyor, özgüveni çok artıyor. Türkiye'ye dönünce o kişilerle iletişimi devam ediyor ve Türkiye'de okulunda ve bireysel olarak kendi kendine İngilizce öğrenmek için daha fazla çalışmaya başlıyor. Büyük bir değişim yaşıyor ve aileler bu değişimi gözlemliyor."

Kendi yüksek lisans deneyiminden yola çıkan Severoğlu, bir öğrencinin yurtdışına hazırlık, seyahat ve yurt dışında eğitim aldığı süre boyunca ihtiyaç duyduğu desteğin neler olabileceğini iyi bilen bir danışman olarak, ondan hizmet alan her öğrenci için tüm adımların bilgilendirmesini detaylı bir şekilde yapmayı önemli buluyor. Bir oryantasyon programı düzenliyor.

''Seçeceğiniz okulların akreditasyonu çok önemli. Okulları iyi araştırın. Bulunduğu nokta, prestiji, giden öğrencilerin referansı çok kıymetli. Yani, sizin için doğru olacak okulu seçin. Doğru firmayla çalışın. Her sektörde yanlış kişiler olabilir. Ben sık sık yurt dışına eğitim almak için gitmek isterken mağduriyet yaşayanlardan telefonlar alıyorum. Yakın bir zamanda 100 bin lira kaptıran birisine bile rastladım. Firmayı internet reklamından bulmuş. Öğrencinin parasını almış ama okula yatırmamış. Okula başvurunca mutlaka bir kabul evrakı ve faturası geliyor. Ödeme yapmışsa bir ödendi makbuzu gelmesi gerekiyor. Bu çok önemli. Parayı ödemişse bu ödendi makbuzunu, dekontunu görmeli. Bunu ısrarla firmadan istemeniz gerekiyor."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Babat Arşivi