Ali Babat
Başarılı bir inovasyon hikayesi
Bulgur, 4 bin yıllık geçmişe sahip, Anadolu'ya özgü önemli bir gıda maddesi. Dünyadaki en büyük üretim merkezi de Gaziantep.
Gaziantepli işadamı Mehmet Koçak, 1991 yılından bu yana bulgur üretimi yapıyor. Ancak, bundan 14 yıl önce sektördeki üretim fazlalığı ve aşırı rekabetten sıkılınca, "Farklı ne yapabilirim?" sorusuna cevap aramaya başladı. Ve çok iyi bildiği bulgurla ilgili inovasyon çalışmalarına yöneldi.
Doğal ve besleyici bir ürün olan bulguru günün her saati tüketilebilir bir ürün haline getirmek için yaptığı çalışmalar sonrası "Bulgur Bisküvi" üretildi. Ar-Ge çalışmaları ile sürekli geliştirilen bulgur bisküvi, her yaştaki tüketiciler tarafından çok sevildi, çok büyük ilgi gördü. Özellikle çocuklarına glikoz şurubunun girmediği doğal bisküvi yedirmek isteyen annelerin imdadına bulgur bisküvi yetişti. Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Uluslararası Astana EXPO 2017 fuarına eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da fuarda kendilerine ikram edilen bulgur bisküviyi tadarak beğenmiş ve yenilikçi ürünlere imza atan Mehmet Kocak ve ekibini kutlamıştı.
Yüzde 100 bulgurdan üretilen ve içinde hiçbir katkı maddesi olmayan bulgur bisküvi bugün ulusal ve yerel market zincirlerinin raflarında büyük ilgi görüyor. Bulgur bisküvi ile önemli bir inovasyon başarısı gerçekleştiren Bulgurum Organik Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak, sosyal medya üzerinden çok büyük beğeni ve talep aldıklarını söylüyor. Özellikle annelerin övgüsüyle karşılaştıklarını kaydeden Koçak, şöyle devam ediyor:
"Bulgur bisküvi ile ilgili bize moral ve motivasyon kazandıran çok güzel mesajlar alıyoruz. Anneler çocuklarının beslenmesi konusunda çok hassas. İlk kez tamamen doğal, hiçbir katkı maddesi bulunmayan bir bisküvi olan bizim ürünümüzü görünce de mutluluklarını bizimle paylaşıyorlar. Bulgur, besin değerlerinin yanında kansere karşı koruyucu bir gıda. Her yaştan insanın tüketimine uygun. Şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir."
Gaziantepli girişimci Mehmet Koçak'ın, bulgurda yaptığı inovasyon sadece bulgur bisküvi ile sınırlı değil. Bulgurum Organik Gıda'nın modern tesislerinde, bulgurdan yapılan kahvaltılık gevrekten, bulgur tatlısı ve bulgur kahvesine kadar çok sayıda sağlıklı ve doğal ürün tüketiciye sunuluyor.
SIRADA BULGUR CİPS VAR
Bulgurda inovasyon denilince akla gelen tek girişimci olan Mehmet Koçak'ın, çocuklarına sağlıklı cips yedirmek isteyen annelere de önemli bir müjdesi var:
"Bulgur bisküviden sonra şimdi de organik bulgur cipsimiz tüketici ile buluşmak üzere. Üretimine yeni başladığımız bulgur cips de tamamen organik ve çok sağlıklı bir gıda maddesi. Okul kantinleri için ideal bir ürün. Annelerin çocuklarına güvenle yedirebilecekleri bir cips. İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Tamamen doğal, organik ve sağlıklı. Ekonomik, lezzetli ve doyurucu. Organik bulgur cipsimiz bir hafta sonra market raflarındaki yerini alarak tüketici ile buluşacaktır."
ÂÜlke yöneticileri ile iş dünyasının temsilcileri sık sık, "Katma değerli ürünlere yönelmemiz gerekiyor" diye açıklamalar yapıyor. Doğru da söylüyorlar. Çünkü katma değere yönelmeden yapılan üretimler hamallıktan öteye gitmiyor. Katma değerli ürünlere yönelmek, marka yaratmak gerekiyor. Aksi taktirde sadece işin hamallığını yapmaya devam ederiz.Â
Bulgurun kilogramı ortalama 3 liradan satılıyor. Ama bisküvi haline getirilince fiyatı tam 10 kat artıyor. İşte katma değer yaratmaya en güzel örnek. Gaziantepli girişimci Mehmet Koçak, "Bulgurdan bisküvi mi olur?" diyenlere inat, inovasyonla, Ar-Ge ile bunu başardı. Ortaya da çok güzel bir ürün çıktı. Her sektör kendi içinde inovasyona yönelirse, ülke ekonomimiz de kısa sürede büyük atılım yapacaktır.
Â
Â
Â
Â
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.