Ali Babat
Domotex irtifa mı kaybediyor?
Domotex, halı ve zemin kaplamaları alanında dünyanın en prestijli fuarıdır. Her yıl Ocak ayında Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen Domotex Fuarı, halı sektörünün tüm paydaşlarının buluştuğu dünya çapında bir organizasyondur.
Domotex, 12 yıldan bu yana Gaziantep'te de düzenleniyor. 12 Yıl önce Gaziantep'te ilk kez Domotex Fuarının açılması kentte ve sektörde büyük bir heyecan yaratmıştı. Domotex'in Gaziantep'e gelmesi çok doğru bir karardı. Çünkü, makine halısında dünyanın en büyük üretiminin merkezi Gaziantep'tir. Dolayısıyla fuarın üreticilerin bulunduğu bir şehirde açılması da son derece isabetli bir karardı.
Ancak, ne yazık ki, geçtiğimiz hafta Gaziantep'te 12. kez kapılarını açan Domotex'te o eski heyecanı göremedim. Şehrimiz ve halı sektörü adına üzülmedim desem yanlış olur.
Çünkü, bende sektördeki büyük markaların Domotex Gaziantep fuarından yavaş yavaş çekilmeye başladığı ve fuardan çekilmelerin gelecek yıllarda daha da artacağı izlenimi oluştu. Domotex Gaziantep sanki irtifa kaybediyor gibi geldi bana.
Bunu nereden mi çıkardım? Elbette firmaların stantlarına yapılan gezilerden, bire bir görüşmelerden ve fuardaki genel havadan!
Domotex Gaziantep'le ilgili firmaların şikayetlerini sıralamak gerekirse!
Birincisi, fuarda firmalara kiralanan stantların metrekare ücretleri çok pahalı. Fuara katılmak firmalar için ciddi bir maliyet unsuru haline geldi.
İkincisi, fuarın zamanlaması ile ilgili şikayetler en önemli konu. Ocak ayında Almanya'da açılan fuar, yine Gaziantep'le hemen hemen aynı dönemde açılan İstanbul'daki sektörel fuar ve arada kalan Gaziantep fuarı! Almanya'da siparişler verildikten ve firmalar tüm planlamalarını yaptıktan sonra açılan bir Gaziantep fuarının heyecanı sınırlı oluyor. Hatta Almanya'da sipariş alan firmalar iç rekabetten kaynaklanan değer kaybı yaşıyor.
Diğer taraftan fuardaki stantların dağılımı ile ilgili şikayetler de aldım. Özellikle arka taraflarda kalan stantlardaki firmalar çok şikayetçi. Bırakın alım heyetlerini, stantları gezen protokolün bile yanlarına uğramadığından yakınıyorlar.
Bölgemiz Suriye'ye komşu durumda. Suriye denilince yurt dışında insanların aklına güvenlik sorunu geliyor. Bu durum fuara olan ilgiyi olumsuz etkiliyor. Gaziantep, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en güvenli bölgelerinden birisi. Bu gerçeği biz biliyoruz da, dünya bilmezse çok fazla bir önem arz etmiyor. Gaziantep'in, en az Londra, Paris, Berlin, Pekin, Tokyo hatta Washington kadar güvenli bir yer olduğunu tüm dünyaya anlatmamız gerek. Burada özellikle Dışişleri Bakanlığı bürokratlarına büyük görevler düşüyor.
Domotex Gaziantep, şehrimiz için bir prestijdir. İrtifa kaybetmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Domotex Türkiye 2019 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarında elbette olumlu izlenimler de edindim.
HAMMADDEDE DIŞA BAĞIMLILIK SON BULACAK
Fuara katılan firmalarımızın her yıl artan profesyonelliği gözlerden kaçmıyordu. Firmalarımız sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Kendilerine özgü marka, model ve tasarımlarla ve daha göz alıcı stantlarla fuara katılıyorlar.
Diğer taraftan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardrımcısı Hasan Büyükdede'nin verdiği bilgileri sektörün geleceği açısından çok önemli buldum. Biliyorsunuz ki, halı sektörü makine açısından olduğu kadar hammadde açısından da dışa bağımlı. Sektörde zirveyi korumak ve rekabet gücünü artırmak için millileşmek şart. Bakan Yardımcısı Büyükdede'nin maddede dışa bağımlılığı azaltacak yatırımlarla ilgili konuşması sektöre moral verdi:
Â"Sektörün ham madde ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bakanlığımız Ceyhan Endüstri Bölgesi'nin kurulmasını planlamış, bunu Rönesans Holding kanalıyla 450 bin ton kapasiteye sahip polipropilen tesisinin özel endüstri bölgesini de şu anda ilan etmiş durumdadır. Hollanda büyükelçiliğimizde yaptığımız görüşmelerde de şu anda Port Roderdam ile anlaşma çerçevesinde, Hollanda ile beraber liman işletmeciliğini de yapacağız. Aynı zamanda SaSa Polyester AŞ tarafından Adana Yumurtalık bölgesinde 1,4 milyon ton pet polimer üretimi için buraya gelmeden önce imzayı atmış durumdayız."
Domotex'e katılan firmaların sesine kulak verilmesi, fuarın zamanlama sorununun çözülmesi, Gaziantep'in yetersiz kalan fuar alanının genişletilmesi ve firma stantlarının doğru planlamalarla yapılması gelecekte gerçekleştirilecek fuarların daha verimli geçmesinde önemli rol oynar. Diğer taraftan Gaziantepli halıcıların iç rekabeti bir tarafa bırakıp dünya pazarlarına yoğunlaşması da isabetli olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.