M. Bedrettin Ay
BEDRİ’NİN EL FENERİ
HAFTANIN PORTRESİ
ÖMER AKYILMAZ
(UZUN ÖMER)
Bu hafta sizlerle futbol dünyamızda çok tanınan ama yeterince takdir görmeyen Ömer Akyılmaz, namı diğer Uzun Ömer’den konuşacağım.
Ömer Akyılmaz Oğuzeli doğumlu. Buğday pazarında komisyonculuk yapan Mehmet(Mamey)in 7 evladının ortancası. O yıllarda çok revaçta olan “Gurbete Çıkma” adına14 yaşında İstanbul’a gitti. Bir yandan terzilik yaparken içindeki futbol sevdasını söndürmemek adına, Nuruosmaniye Gençlik ve Bahçeli Gençlik’te futbola devam etti.
Vatani görevini yaptıktan sonra Gaziantep’e dönen Ömer Akyılmaz, Gaziler caddesinde terziliğe başladı. Futbol aşkı alevlenince Batur’da Özbeşiktaş’da oynamaya başladı. Hasan Hüseyin Gökpınar’ın(Karadayı) yönettiği Oğuzspor’adevam etti. Tabii o yıllarda antrenör yok, Karadayı hem başkan hem çalıştırıcı.
Bu eksikliği hisseden Ömer Akyılmaz, o yıllarda Gaziantepspor’da görev yapan Mustafa Okçu’dan(Mesto) futbolla ilgili kitaplar alarak kendini hazırlamaya başladı.
1982 de Nazım Koka’nın açtığı kursa katılıp “Amatör Çalıştırıcı” diploması aldı. Oğuzspor’dahem oynadı hem de Kara Dayının desteği ile takımı çalıştırdı. On bir kişiyi sahaya çıkarmakta zorlanan Oğuzspor için genç takım oluşturdu. Bu ilk alt yapı çalışması idi. 1989 da C, 1990 da A diploması sahibi oldu.
Futbol sevdası yüzünden terzilikte başarılı olamayan Ömer Akyılmaz işyerini kapattı. SaipKonukoğlu Onu Gaziantepspor alt yapısında görevlendirdi. 1991 de Gaziantepspor Genç takımı şampiyon olunca TFF tarafından “Teknik Direktör” diploması ile ödüllendirildi. Çalışmaları sonucu 2014 de Pro Lisans aldı.
Defalarca Gaziantepspor için göreve çağrılan Ömer Akyılmaz onlarca oyuncunun futbol dünyamıza kazandırılmasına vesile oldu. Oyuncu izleme komitesinde çalıştı. ASKF adına futbol okulu kurdu. 3ncü ligde Ş.Kamil Spor ve Nizipspor’u çalıştırdı. İbrahim Kızıl döneminde Alt yapı sorumlusu olarak görev yaptı. Ticaret Odası Vateren takımını Türkiye şampiyonu yaptı.
Tüm bu çalışmaları sırasında yeterince değeri anlaşılmayan Ömer Akyılmaz ani bir kararla profesyonel futboldan uzaklaştı. Köşesine çekilmesi de yılların emeğine çizgi çekmek olurdu.
Bu nedenle 2009 yılında Oğuzspor futbol okulunu kurdu. Okulun çalıştırıcısı, masörü, çaycısı, şoförü.. kendisi. Sevdiği işi yapmanın verdiği özgüvenle çok sayıda genç yetiştirdi. Adeta futbolcu fabrikası gibi çalıştı. Saydığı pek çok isim arasında aklımda; Bekir İrtegün, Halil Bağcı, Burak Eren, Bedirhan Bedir..kaldı.
Gaziantepspor’u bu şehrin evlatlarına Sahip çıkılmadığı için kaybettik. GF Kulübün hali perişanı ortada. Her konuyu ortak akılla çözen Gaziantep, konu futbola gelince bundan imtina etmeye devam ederse düzeleceği de yok. Zaman zaman aynı gazetede yazarlık yaptığımız Ömer Akyılmaz’ın futbol dünyamıza kattığı emek için minnettarım. Ve daha çok saygı görmesi gerektiğine yürekten inanıyorum.
Mum dibine ne vakit ışık verecek bende merak ediyorum.
ADAMIN BİRİ
Kesip dosyaya koyduğumuz köşe yazılarını ara sıra gözden geçiriyoruz. Zamanında kim ne yazmış. Rahmetli dostumuz Bekir Coşkun’un 22 Kasım 2012 tarihinde Cumhuriyet’te yayınlanan yazısı dikkatimi çekiyor. “Kör Gözlüm” başlıklı yazısının giriş bölümün aktarıyorum:
“Tanrı’nın insanlara gönderdiği en kutsal şey kitaplar değildir. Akıldır. Uygar dünyayı yöneten demokrasi kutsal kitaplarda yoktu. Sınıfların eşitliği, bedenin dokunulmazlığı, kadın hakları, insan hakları, laiklik, evrensel hukuk.
Ne kullandığımız takvimler, ne organ nakilleri, ne radyo dalgaları, ne antibiyotikler, ne bilgisayarlar. Hiçbirisi kitaplarla gelmedi. Akılla geldi. Tanrı’nın insana verdiği en mübarek şey: Akıl. Onu sana veren işlesin diye verdi. Şu haline bak. Dünyanın en bereketli toprakları üzerinde yarı tok yarı açsın. Ve dünyanın en katmer katmer kültürü üzerinde üretimden, teknolojiden, sanattan, bilgi zenginliklerinde yoksun. Üzerindeki ceketin modelinden. Ayağındaki pantolonun astarından,Gözündeki gözlüğün çerçevesinden, Bindiğin arabadan. Bereket beklediğin traktöründen ununu veren değirmenine kadar. Bir teki olsun senin değil. Aklını kullananların eseri”
Yani özetle diyor ki…Bırak seni hiçliğe götürenlerin peşine takılmayı, aklın sesini dinle, onun götürdüğü yere git..!
--------------------------------------------------------
KARGAYI GÜLDÜRENLER
• Vakıf Üniversiteleri lisansüstü programları ücreti cep yakıyor. Yıllık 170 bin TL olan, doktora programlarında ise 4 yıl için 680 bin TL ye varan miktarda para ödeniyor.
• 41 yaşındaki Amerikalı şarkıcı Beyonce Dubai’deki bir otelin açılışında yaptığı bir saatlik konser için 24 milyon dolar kazandı. Oteldeki süitlerin geceliği 3.7 milyon TL.
• 2022 nin son çeyreğinde tahminlerinin iki katı, 2.4 milyon yeni abone kazanan, gelirini iki kat artıran Netflix Türkiye’deki ücretlerine dört ayda iki kere zam yaptı.
• Almanya ceza evlerinin yüzde 28’i Türk mahkumlardan oluşuyor. Ceza evlerindeki toplam yabancı uyruklu mahkum sayısı yüzde 61.
• Şarkıcı Selin Gürgüzel, Merve Bolugur için: “Annesi yada ablası olsam pataklıyacağım. Maalesef aklı melekelerini yitirmiş durumda” dedi.
• 2019 yılında 82.8 Milyon TL’ye yapılan TÜİK binasının tadilatı için 1 milyon 400 bin TL harcandı. Ayrıca 42 milyon 390 bin TL’lik ilave inşaat yapılıyor.
• Gaziantep Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Samet isimli çevresindeki herkesin kendisine “Kodes” diye hitap ettiğini belirterek ismini “Kodes” olarak değiştirmek istedi. Mahkeme talebin reddinde karar verdi.
GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ..!
Erkan Sözeri ile Gaziantepspor’da oynadığı yıllarda yaptığımız röportaj
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.