Hava sıcaklığının aniden düşmesiyle ortaya çıkan grip ve nezle ile birlikte baş ağrısı ve burun tıkanıklığıyla kendini belli eden sinüzit, yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Seste bozulma, yüzde dolgunluk hissi ve burun akıntısı gibi sorunların kronik hale gelmesine neden olan sinüzit, modern yöntemlerle kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü uzmanları, sinüzit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Basit bir soğuk algınlığı bile sinüzit nedeni olabilir
Yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolması sonucunda ortaya çıkan sinüzit; baş ağrısı, burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkteki burun ve geniz akıntısıyla kendini belli edebilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve basit soğuk algınlığı da sinüzite neden olabilmektedir. Özellikle alerjik rinit sorunu olanların, sinüzite yakalanmamaları için tedavi olmaları gerekmektedir. Sigara ve alkol kullananlar ile burun içinde anatomik bozukluğu olanların da sinüzitle karşılaşma riski yüksektir.
Kapalı cerrahi sinüzit tedavisinde önemli konfor sağlıyor
Endoskopik sinüs cerrahisi (ESC); kronik sinüs iltihapları, sinüs tümörleri, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları ve görme siniri basısı gibi sorunların tedavisinde ilk seçenek olarak tercih edilen cerrahi bir yöntemdir. İşlem, girişimsel olarak yapıldığından gözyaşı kesesi drenaj ameliyatlarında ve hipofiz bezi hastalıklarının cerrahi tedavisinde de kullanılmaktadır. Tıp alanındaki gelişmelerle birlikte son yıllarda öne çıkan cerrahi yöntemlerinden biri olan yöntem hastaya önemli ayrıcalıklar sunmaktadır.
Sinüzitten korunmak için burun içi düzenli yıkanmalı
Öte yandan, sinüzitten korunmak için alerjik olmayan hastaların burun içini düzenli olarak yıkaması önerilmektedir. Tuzlu su ya da okyanus suyu spreyleri ile işlemin sıkça uygulanması yararlı olacaktır. Alerjik hastalarda önemli olan alerjinin alevlendiği dönemlerde sprey kullanmasıdır. Sinüsler ısı değişikliğinden etkilenmektedir. Isı değişikliği olan ortamlarda mümkünse bir mendille ağız ve burun kapatılmalıdır. Soğuk havalarda mutlaka bere ile ağız ve burunu kapatacak atkı kullanılmalıdır. Özellikle kış aylarında, sinüsler kafa derisine çok yakın olduğundan banyo sonrası saçlar nemli bırakılmamalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.