Prematüre bebeğin tanımı nedir?
haftadan daha kısa süren bir gebelikten sonra doğmuş yeni doğan bebekler için kullanılan bir terimdir. Bebeğin beklenen doğum tarihinden yaklaşık 3 hafta önce doğması durumuna verilen addır. Prematürenin birçok türü mevcuttur. Geç preterm doğum; 34 ila 36 hafta arasında süren gebelikten sonra gerçekleşen doğumdur. Orta preterm doğum, 32 ila 34. gebelik haftaları arasında gerçekleşir. Erken preterm doğum, 32 haftadan daha kısa süren bir gebelikten sonra doğum gerçekleşir.
Bu bebekler genelde ne kadar süre hastanede kalmalıdır?
Prematüre bebeklerin hastanede kalma süresi ile ilgili birçok çalışma ve önerilen kriter mevcuttur. Prematüre bebekler genel olarak 34–35 haftalık olduklarında taburcu edilmeye hazır olurlar. Prematüre bebeklerde solunum merkezi 40–45 haftaya kadar henüz gelişimini tamamlayamadığı için apne dediğimiz solunum durması gibi problemler yaşanabilir. Bu sebeple riskli bebeklere evde apne yatakları önerilmektedir. Bebekler genellikle ortalama 6–7 aylıktan itibaren kendi savunma faktörlerini oluştururlar. Enfeksiyonlar açısından ilk 6–7 ay hatta ilk 1 yıl çok dikkat edilmelidir.
Bu bebeklerin işitme ve görme fonksiyonlarında ileriye dönük bir sorun görülür mü?
Prematüre doğan bebeklerde en sık rastlanılan sorunların başında görme kaybı gelir. Hastalığın erken dönemde anlaşılması tedaviyi mümkün kılar. Bu tür operasyonları gözün ağ tabakası hastalıkları ile ilgilenen özel bazı göz hekimleri yapar. Prematüre bebeklerde büyüdüklerinde kırma kusurları, şaşılık ve göz tembelliği gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bu bebeklerin senede bir göz muayenesi olması çok önemlidir.
Prematüre bebeklerdeki bir diğer önemli sorun da işitme kaybıdır. Taburcu olan her yüz bebekten 2 ya da 3’ünde işitme kaybı gözlemleniyor. Bu durumun yaşanmasındaki en büyük faktörler ise; beynin doğum sırasında oksijensiz kalması, yüksek sarılık düzeyi, enfeksiyonlar, kullanılan ilaçların yan etkileri ve uzun süre solunum cihazına bağlı kalması nedeniyle östaki borusunda fonksiyon bozukluğu yaşanmasıdır. İleride konuşma zorluğu yaşamaması için mutlaka işitme taraması yapılmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.