Kurban Kesimi Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Küçükbaş yada büyükbaş hisse vacip kurban kesecek veya bağışlayacak kişinin öncelikle kurbanını kurbanlık vasfını taşıyan hayvan alarak alması yada güvenilir kurumlara vekaletini vererek emanetini teslim etmesi gerekir. Küçükbaş kurbanlığın 1 yaşını, büyükbaş 2 yaşını deve ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Alacağımız kurban kesileceği yere kadar gidemeyecek şekilde zayıf, hasta, kulağının birisi yok, dişleri kırık, eksik, bir veya iki gözü görmeyen, doğuştan özürlü, topal ise kurbanlık kriterlerini taşımamaktadır. Kurbanlık hayvan psikolojik ve fiziksel olarak rahatsız edilmeden kurban kesimi öncesinde aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yerde bekletilmemesi gerekir. Peki, kurban ne zamana kadar kesilebilir? Kurban Bayramının 3. Günü akşam namazı vaktinden öncesine kadar kesim tamamlanmalıdır. Hayvanların birbirini görecek şekilde kesilmesi uygun değildir. Kurban, dini kural ve kaidelerin gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak korkutmadan, en az acı verecek ve süratli şekilde, hijyen kurallarına ve usulüne uygun olarak kesilmelidir. Kurbanlıklara eziyet edilmeden İslami koşulların gerektirdiği şekilde bir kesim olmalıdır. Hayvanın canını teslim etmeden başının gövdesinden ayırmak uygun değildir ve bu nedenle yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesinin ardından bir süre can vermesi beklenmelidir. Çevre temizliğinin de dikkate alınarak yüzme ve parçalama işleminin ardından kurban dağıtım için hazır hale gelir.

Kurban Kesimi Öncesi Yapılması Gerekenler

Kurban kesimi için keskin bir bıçak ve ayakların bağlanması için ip gereklidir. Temizliğe dikkat etmekle birlikte kesim için izin verilen yer belirlenmelidir. Günlük kesimdeki hayvanlar olsun veya Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlar olsun hayvana eziyet etmemeliyiz. Peygamberimiz (SAV) kesim esnasında hayvana eziyeti yasaklamıştır ve keserken düzgün, doğru ve keskin bıçak kullanılmasını emretmiştir.

Kurban Keserken Niyet Nasıl Edilir?

Ehli kişilerce kesilecek kurban öncelikle kıbleye yönüne yatırılmalıdır. Kurban kesim niyetinin asıl yeri kalptir. Kurban keserken, kestirirken veya vekaletini verirken ‘üzerime vacip olan Kurban Bayramı kurbanını kesmeye ve yahut kestirmeye’ diye niyet ederiz. Kurbanı eğer kendimiz kesebiliyorsak kendimiz eğer kesemiyorsak ehli bir kişiye kestirebiliriz.

Kurban Kesecek Kişi Ne Zaman Tekbir Getirmeye Başlar?

Kişi kurbanı kendi kesecek ise kendisi tekbir getirmeye başlar ve tekbir esnasında kurbanı keser. Eğer kişi kurbanını bir başka kişiye kestirecek ise ilk olarak kurban vekaletini verir. ‘Benim kurbanımı kesmen için seni vekil tayin ettim’ demesinin ardından kesen kişi de 3 defa ‘Allah rızası için kabul ettim’ der. Akabinde tekbir getirmeye başlar ve kesilir.

Kurban Kesecek Kişi Tekbiri Ne Zaman Bitirir?

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd” diye 3 kere tekbir getirilir. Tekbir bitince “Bismillahi Allahü ekber” diyerek bıçak kurbanın boğazına dayanır ve kesim işlemi gerçekleştirilir.

Kurban Ne Tarafa Yatırılır?

Kurbanlık hayvan gözlerinin bir bez ile bağlanması (bıçak ve diğer kesilecek hayvanları görmemesi için) ve kıble yönüne doğru sol tarafına yatırılmasının ardından 3 ayağının bağlanması gerekir. Ön 2 ayağı ile sol ayağının bir araya bağlanır ve sağ arka ayağı serbest kalır. Arka sağ bacağının serbest bırakılmasının sebebi ise hayvanın kesildikten sonra rahat bir şekilde can vermesi içindir.

Kurban Keserken Bıçak Nasıl Tutulur?

Bıçak keskin olmalıdır ve kurbanı kesen kişi sağ eliyle beş parmağıyla kurban bıçağını kavramalı ve sağlam tutmalıdır. Hayvanın sol elle çenesini tutmalı, eziyet ve acı çektirmeden süratli bir şekilde kesilmelidir.

Kurbanın Can Damarı Ne Zaman Kesilir?

İslami usul ve kaidelere göre kurbanlık, yemek ve nefes borularıyla, iki can damarından en az birinin kesilmesi gerekir. Hayvanın canını teslim etme süresinin ardından başı gövdesinden ayrılmalıdır.

Kurban Nerede Kesilir?

Her Kurban Bayramı döneminde kurban kesimi ve bu ibadete yönelik bilgilendirmeler de önem kazanıyor. Kurban, temiz ve hayvanı rahatsız etmeyecek yerde, gerekli çevre koşulları sağlanarak kesilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fevzi Tekin Arşivi