Ali Babat
Ekonomi yönetimi ve Gaziantep
Gaziantep, Türkiye ekonomisinin gözbebeği şehirlerden birisi. Yatırımda, üretimde, istihdamda ve ihracatta hep ilk sıralarda gelen bir şehir. Üretime odaklanmış, üretme heyecanını hiçbir zaman kaybetmeyen bir şehir. En sıkıntılı dönemlerde bile, sorunu değil çözümü düşünen, şartlar ne kadar zor olursa olsun, bir çözüm yolu bulan bir şehir. Bu özelliklerinden dolayı da, “Moral veren şehir” olarak nitelendiriliyor.
Anadolu’da sanayileşmenin, kalkınmanın öncüsü olan Gaziantep artık ekonomi yönetiminde de ağırlığını iyice hissettirmeye başladı. Ülke genelinde ekonomi yönetimi denildiğinde aklımıza öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi kurumlar akla gelmektedir. Gaziantep’in ülke ekonomisine yön veren bu kurumlardaki ağırlığı önümüzdeki dönemde daha da artacaktır.
Değişim ilk olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM’de başladı. Gaziantep’ten GAİB bünyesinde faaliyet gösteren üç ayrı birlik başkanı TİM’de Sektör Kurulu Başkanı seçildi. GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, TİM bünyesinde Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Sektör Kurulu Başkanı seçilirken Salahattin Kaplan, bir kez daha Halı İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanlığı görevine seçildi. Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Sektör Kurulu Başkanlığını da yine bir Gaziantepli olan Ahmet Tiryakioğlu kazandı. Yine TİM Sektör Kurullarına iki yardımcı da Gazianteplilerden seçildi. Kuru Meyve ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkan Yardımcılığına Mehmet Çıkmaz, TİM Halı Sektör Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine ise Zeynal Abidin Kaplan seçilerek TİM’de Gaziantep’in elini güçlendirdiler.
Yakın tarihlerde yapılan seçimler sonucu Türkiye’de üç sektör kurulu başkanlığını Gaziantep kazandı. Şehrimiz için müthiş bir başarı. Gazianteplilerin girişimciliği, çalışkanlığı ve sonuç odaklı çalışma prensipleri sektör kurullarına yansıyacak, dolayısıyla ülke ihracatının gelişimine büyük bir ivme kazandırılacaktır. Bu anlamda Gaziantep’in üç sektör kurulunda başkanlık koltuğunu kapmasını çok önemsiyorum.
Önümüzde ise TİM Başkanlığı seçimleri var. Üç sektör kurulu başkanlığı Gaziantep’te. Dolayısıyla Gaziantep bu seçimlerde belirleyici olacak. Bu durumda şöyle bir soru akla geliyor: Neden bir Gaziantepli TİM’e başkan olmasın?
Olur mu? Elbette olabilir. Hem de çok güzel olur. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.
Daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimleri yapılacak. Gaziantep’in TOBB’da da ağırlığını ortaya koymasını bekliyoruz. TOBB yönetiminde Gaziantepli oda ve borsa başkanlarına mutlaka yer verilmesini istiyoruz. Çünkü Gaziantep bunu hak ediyor.
Geçmişte TİM’de uzun yıllar başkanlık yapan Mehmet Büyükekşi de bu Gazianteplileri gururlandıran bir göreve aday olduğunu açıkladı. Büyükekşi, Türk sporuna yön veren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına aday oldu. CV’si başarılarla dolu olan Büyükekşi’nin Türkiye Futbol Kulübü başkanı seçilmesi halinde Türk futboluna her anlamda düzen ve kalite geleceğine inanıyorum. Büyükekşi kazanırsa, Türk futbolu kazanacaktır.
Bu arada Türk Standartları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevine seçilen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, TSE Başkan Vekilliği görevine getirildi. Gaziantep adına gurur verici bir gelişme. Kutluyor, başarılı bir hizmet dönemi geçirmesini diliyorum.
Önümüzdeki dönem Gazianteplilerin ekonomi yönetiminde daha aktif olacağı bir dönem olacaktır. Yeter ki, Gaziantepliler birbirine sahip çıksın, destek olsun.
Mutlu haftalar dileğiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.