KDV oranlarında yeni düzenleme yapıldı

KDV oranlarında yeni düzenleme yapıldı
Katma Değer Vergisi oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre, 30 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5359 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile birçok kalemde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında değişiklik yapıldı. Yeme içme sektörü, temel ihtiyaç maddeleri, inşaat ve tarım makineleri alanlarında KDV oranı azaltıldı.

Vergiport internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 1 Nisan 2022 tarihi ile yürürlüğe giren yeni KDV düzenlemesi ile birlikte, daire teslimlerinde konutların 150 metre kareye kadar olan kısımları için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekareyi aşan kısımlar için de yüzde 18 olarak uygulanacak. Ayrıca, arsa ve arazilerin teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV de, yüzde 8’e düşürüldü.

Hijyen ürünlerinin KDV’sinde 10 puanlık düşüş

Günlük hayatta çok sık kullanılan dezenfektan, şampuan, sabun, kağıt havlu, kağıt mendil, peçete, diş fırçası, diş macunu gibi ürünlerde daha önce geçerli olan yüzde 18’lik KDV, 10 puanlık düşüş ile yüzde 8’e indirildi.

Yeme içme sektöründe farklı kategorilere uygulanan KDV oranları yeni düzenleme ile daha sade bir hale getirildi. Böylece tüm lokantalar ve üç yıldızlı otellerin restoranlarında uygulanan yüzde 18’lik KDV, yüzde 8’e çekildi.

Süt, yumurta ve meyve tarım makinelerinde KDV yüzde 8 oldu

KDV indirimi sağlanan alanlardan biri de tarım sektörü oldu. Burada da süt toplama tankları, süt işlemede kullanılan makineler ile ekipmanları ve yumurta, meyve ve diğer tarım ürünlerini ayırmaya yarayan makinelerin vergi oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Tarım sektöründe daha önce belirli ürünler için uygulanan yüzde 1’lik KDV’nin kapsamı da genişletildi. Yeni düzenleme ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sertifikalandırdığı tüm tohumluk ve fidanlıklar için geçerli KDV oranı yüzde 1 olacak.

İki sektörde KDV yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarıldı

Öte yandan bazı sektörler için de KDV artışına gidildi. KDV artışı yaşanan sektörlerden biri araç satışı oldu. Araç satışlarında uygulanan yüzde 1’lik KDV, yüzde 18’e çıkarıldı. Ayrıca, yatlar, tekneler ve gezinti gemilerinin yüzde 1 olan KDV oranı da, yüzde 18’e çıkarıldı.

Yeni KDV Kanunu ile birlikte, tıbbi cihazların GTİP numaralarından kaynaklanan bir sorunda çözüme kavuşturuldu. Böylelikle, daha önce sınırlı sayıdaki GTİP numarası için uygulanan yüzde 8’lik KDV, kanun ile birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın mevzuatındaki tüm tıbbı cihazların tesliminde ve kiralamasında uygulanmış olacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.