2022 Yılında Temizlik Şirketlerini Neler Bekliyor?

2022 Yılında Temizlik Şirketlerini Neler Bekliyor?

Bugün İstanbul’un önde gelen temizlik şirketlerinden biri olan, Abone Grup Temizlik Şirketi, Genel Müdürü Ali Bey ile temizlik sektörünün geleceği, içinde bulunduğu durumu ve devam eden salgın hastalıkların temizlik sektörü üzerinde etkileri üzerine mülakat yaptık.

Öncelikle 2021 yılı temizlik şirketleri için nasıl geçti?

Temizlik Şirketleri açısından, 2021 yılı ve bir önceki yıl temizlik şirketlerinin ayakta kalabilmeleri açısından zor bir süreçti. Birçok işyeri kapandı, evden çalışmaya başladı ya da artan maliyetler karşısında faaliyetlerini sonlandırdı. Bu temizlik şirketlerini de olumsuz etkiledi. Ev temizlikleri de Covid virüsünün yol açtığı salgın hastalık sebebiyle 2020 yılı içerisinde bir süre durma noktasına geldi, herkesin aşırı korktuğu bir ortamda dışarıdan birini eve almaya müşterilerimiz cesaret edemedi. Bir süre sonra zorunlu bir ihtiyaç olan ev temizliği, normale dönmeye başladı. Personellerimiz maske takarak hizmet sağlamaya başladı, en ufak rahatsızlığı olanları bu süreçte dinlendirdik, test yapmaya yönlendirdik. 2021 yılı yaz aylarında artık ev temizlikleri en azından normal seviyelere dönmeye başladı. Sonrasında ofislerde açılmaya başladı, ama birçok işletme bu devir içerisinde kalıcı olarak kapandı. Yine de bu süreçte çalışanlar ve işletmeler için kısa çalışma ödeneği adeta bir can simidir oldu.

2022 Yılı İçerisinde Temizlik şirketlerini neler bekliyor?

Yeni yılda da maalesef ekonomik kriz ve artan enflasyon yine temizlik şirketlerini olumsuz etkiledi. Hizmet alan şirketler mecburi bir şekilde faaliyetlerini azalttı, artan maliyetlerden dolayı. Burada temizlik kalemi maliyet açısından kısıtlamaya gidilen maliyetlerden oldu. Örneğin 10 kişi ile yapılan bina ya da kurum temizliğinde, artan maliyetler sebebiyle bu sayı 6-7 personele düştü. Asgari ücrete gelen %50’lik zam, kalifiye personel çalıştıran temizlik şirketlerini de zor durumda bıraktı. Hiç tecrübesi olmayan temizlik personelinin 4253 lira aldığı süreçte, kalifiye personel ne almalı bunun cevabını değerli okuyuculara bırakıyorum.

Temizlik Hizmeti Alan Kurumlara Ne Oranda Zam Yapıldı Yeni Yılda?

Sabit aylık temizlik hizmeti alan firmalara mecburen asgari ücrete gelen oranda zam yapıldı. Diğer mobil, kısmi zamanlı temizlik hizmeti alan firmalara da %40 civarı, bu oranları bile yüksek bulan işletmeler oldu, ama temizlik zorunlu kalem, maalesef enflasyon çok yüksek, bunlar zorunlu yapılan fiyat iyileştirmeleri. Örneğin çöp poşetine bir yıl içinde %250 oranında zam geldi, mecburen kullanılan bir ürün, bu da bizim maliyetlerimizi artırıyor.

Cam Temizlikleri ve Dış Cephe Cam Temizliği Açısından 2021 Yılı Nasıl Geçti?

Eskiye oranla dış cephe cam temizlik hizmetleri 2021 yılında azaldı, işletmeler tasarrufa gitti. Önceden dış cephesini 4 defa sildiren kurumlar bunu yarı yarıya düşürdü, bunun sebebi tamamen artan maliyetler. Artan maliyetler sonucu, işletmeler temizlik kaleminden de tasarrufa gitti.

Ayrıca bun da belirtmek isterim ki, cam temizlik aparatlarına bir yıl içerisinde %250 civarında.

https://www.abonegrouptemizlik.com/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.