Prefabrik Ev Satın Alırken Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Şey

Prefabrik Ev Satın Alırken Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Şey

Son yıllarda köy ve kasabalar gibi sakin ortamlarda müstakil konut sahibi olmaya yönelik önemli bir talep artışı yaşanıyor. Müstakil konut sahibi olmak isteyenler için prefabrik yapı sektöründe son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler önemli avantajlar içeriyor. Prefabrik evler uzun ömürlü, güvenli ve ergonomik kullanım özelliğine sahip. Konut modelinin hızlı üretimle birlikte prefabrik ev fiyatlarında sağladığı avantajlar vatandaşın bu modele yöneliminde önemli etken oluşturuyor. Çünkü betonarme gibi klasik konut modellerinde yaşanan zaman kayıpları ve usta bulma sorunları prefabrik konut modelini oldukça cazip hale getiriyor.

Prefabrik ev modeli yukarıda belirttiğimiz gibi gerçekten çok sayıda avantajıyla ev sahibi olmak isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. Peki bu kadar avantajlara sahip bir ev satın alırken bilmemiz gereken önemli hususları hiç düşündük mü? İşte bu sorunun cevabını bu yazımızda bulacaksınız. İlk olarak her üründe olduğu gibi prefabrik ev satın alırken güvenilir bir firma bulmak oldukça önemli. Sektörde yeni nesil teknolojilerle üretim gerçekleştiren güvenilir firmalar olduğunu bilmeniz gerekir. Bu sorunun cevabını basit bir araştırmayla bulacağınıza emin olabilirsiniz. Kaliteli prefabrik ev üreten firmalar üretimlerinde kaynaksız cıvatalı sistemde yeni nesil teknolojiler kullanıyor. Üstelik konut tasarımları özel yazılım programlar kullanılarak en iyi estetikle birlikte tam yapı güvenliğinde gerçekleştiriliyor. Yapı güvenliğiyle birlikte elektrik ve su tesisat sistemleri de prefabrik eve özel projelendirilerek uygulanıyor.

Prefabrik ev satın alırken sözleşmede yer alan teknik özellikleri incelemeniz iyi bir fikir verecektir. İki ayrı prefabrik ev fiyatlarını yüksek düşük rakamlara göre değil teknik özelliklerde yer alan malzeme kalitesine göre kıyaslamanız her zaman doğru tercihte size yardımcı olacaktır.

Öncelikle prefabrik ev sisteminin özellikle müstakil konut sahibi olmak isteyenler için çok sayıda öne çıkan avantaja sahip olduğunu vurgulayalım. Bu yazımızda belirtilen avantajları tam anlamıyla yaşayabilmeniz için prefabrik ev satın alırken bilmeniz gereken hususları sıralamak istedik. Bunlar arasında en önemli seçim firma tercihi kuşkusuz. Profesyonel bir firma ile ev sahibi olduğunuzda yaşadığınız mutluluk yıllarca devam edecektir. Firma seçimiyle beraber prefabrik ev satın alırken diğer önemli noktalara da bu yazımızda bahsetmeye çalışacağız.

1- Güvenilir Bir Firma Seçimi Çok Önemli

Prefabrik ev satın alacağınız firmanın sektörde uzun yıllar denetimi olan güvenilir bir marka olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Bununla beraber üretici firma olması ve gerçekleştirdiği üretimi yeni teknolojilerle gerçekleştirmesi evin kalitesi ve fiyat avantajı açısından son derece önemli.

Şimdi firmanın bu özelliklerinin size neler kazandıracağını ve bu durumlarını kolayca öğrenebilmeniz için bazı ipuçları vermeye çalışacağız. Her şeyden önemlisi prefabrik ev, konut sahibi olmak için çok kolay ve yenilikçi bir sisteme sahip. Güvenilir bir prefabrik ev sahibi olmak için tasarım ve üretimini sektöründe uzmanlaşmış bir firmanın yeni teknoloji kullanımıyla yapıyor olması çok önemli husus. Prefabrik konut sektöründe profesyonelleşmiş markalar tasarımlarını özel bilgisayar yazılımı kullanarak uzman teknik personellerce gerçekleştirir. Tasarım aşamasında evin fonksiyonel kullanımdaki planı, yapı güvenliği kazandıran statik hesaplamaları, yangın güvenliği uygulamaları, güvenli elektrik ve su tesisat sistemleri hazırlanmaktadır. Yetkin olmayan kişi ve firma üretimlerinde bu husus çoğunlukla ihmal edilmekte ve yapı güvenliği tehlikeye girebilmektedir. Firmanın teknolojisi açısından önemi ise üretimde ortaya çıkar. Prefabrik yapı teknolojileri günümüzde son derece gelişmiş olup profesyonel firmalar özel makinelerde kaynaksız cıvatalı sistem kullanarak üretim gerçekleştirmektedir. Çok geçmişte kalan kaynaklı üretim sistemi yapı güvenliğini riske atan bir uygulama şeklidir. Bu nedenle yeni nesil teknoloji ile üretim yapan üretici firmalardan ev alınması ergonomi ve yapı güvenliği açısından oldukça önemli.

2- Sözleşmede belirtilen teknik özellikleri mutlaka inceleyin

prefabrik ev alırken bilmeniz gerekenler

Prefabrik ev satın almadan önce mutlaka farklı firmalardan fiyat alıyorsunuz. Bu fiyatlar arasında bariz farklar gözünüze çarptığında ilk incelemeniz gereken yer altına imza atacağınız sözleşmede yer alan şartlar ve teknik detaylar olmalı. Örneğin prefabrik evde kullanılan sac kalınlığı genel olarak 1,2 mm kalınlıkta seyrederken bazı firmalar maliyeti ucuzlatma adına bu kalınlıkları 1 mm, 0,8 mm, 0,7 mm gibi güvensiz ölçülere çekebilmektedir. Yapı güvenliğini sağlayan çelik direkleri ifade eden H’lardan çatı makaslarına kadar bu kalınlıklar fiyatı etkilemektedir. Çift ısı camlı PVC pencere kullanımı, açılır kanatlarında boydan boya ispanyolet kilit kullanımı detay gibi gözükse de fiyatı etkilemektedir. Elektrik tesisatında kullanılan kabloların kalınlığı, sigorta amper standardı veya markalı üretimlerin kullanılması hem fiyatı hem de yangın güvenliğini doğrudan etkiler. Yine duvar panel kalınlığı sözleşmede yazılan hususlar arasında yer alır. Standart olarak 10 cm dış 6 cm iç duvar kalınlığı vardır. Duvar blokları özel levhalar arasına eps köpük kullanılarak hazırlandığından eps köpüğün dansite yoğunluğu maliyeti etkileyen özellikler arasında yer alır.

Sözleşmede fiyatı doğrudan etkileyen bazı opsiyonel uygulamaların tamamı yer alır. Sözleşmeyi tam olarak okuduğunuzda firma sorumluluğunun yanı sıra sizin yapmanız gereken uygulamaları tam olarak anlamış olursunuz. Örneğin nakliye fiyata dahil mi hariç mi? Montajcı ve boyacıların konaklama ve yeme içme giderleri firmaya mı yoksa size mi ait? Sözleşme standart üretimli bir evi mi yoksa kaplamalı (Standart üretimli duvarlar müşteri isteğine bağlı olarak içten ve dıştan ekstra mantolama kaplamaları yapılabilmektedir.) bir evi mi kapsıyor? bunlar sözleşmede net olarak belirtilen önemli hususlar olduğundan imza öncesi mutlaka okuyarak soru işaretlerini ortadan kaldırın.

Bununla birlikte kaplamalı bir ev tercihinde bulundunuzsa şayet bu konu da sözleşmede yazılmış mı kontrol mutlaka kontrol edin. Aksi durumda kaplamalı bir ev parası ödemişken standart bir evle karşılaşabilirsiniz.

Sözleşmede yazan müşteri yükümlülüğündeki işler en çok yanlış anlaşılan konular arasında

Prefabrik ev uzun ömürlü konut modeli olmanın yanı sıra hızlı üretim ve kurulum gibi önemli bir üstünlüğe sahiptir. Ancak burada sözleşmede yazan bazı konulardaki dikkatsizlik önemli yanlış anlama sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yanlış anlamaları gidermek için öncelikle aşağıda sıralayacağımız konuların ayrı bir anlaşma maddesi yoksa müşteri yükümlülüğünde olduğunun bilinmesi gerekir.

3- Satış Sonrası Destek

Prefabrik evlerde en önemli konulardan biri de satış sonrası destek konusudur. Bu nedenle ev satın alacağınız firmanın satış sonrası destek hizmetinin bulunup bulunmadığını mutlaka öğrenin. Satış sonrası destek hizmeti, evi kullanacağınız uzun yıllar boyunca sizin işinizi oldukça kolaylaştıracak. Kurulum sonrası yaşanabilecek olası olumsuzluklarda satın aldığınız firmanın satış sonrası destek hizmeti bulunuyorsa garanti kapsamında yaptırmanız mümkün. Aksi durumda merdiven altı çalışan firmalarla yaşadığınız sorunları çözmeniz mümkün olmayabilir. Yaşadığınız en basit sorunda bile farklı ustalar çağırarak ekstra maliyetler ödemek durumunda kalabilirsiniz.

4- Profesyonel ekip ve nitelikli personelli firma tercihiyle prefabrik evde en iyi konfor

Prefabrik ev satın aldığınız firmanın profesyonel ekiplerle çalıştığını bilmeniz size her aşamada ayrıcalıklar yaşatacak. Satın almadan üretime, sevkiyattan montaja, boyadan satış sonrası destek hizmetlerine profesyonel firma ile iş yapmanın ayrıcalığını her zaman hissedersiniz. Profesyonel ekiplere sahip firmalar en iyi ve en güvenli tasarımları beğeninize sunar. Modern tesislerde kısa sürede yeni teknolojilerle evinizi üreterek sevke hazırlar. Araca yüklenen eviniz kurulum yerine ulaştığında profesyonel montaj ekiplerini sahada hazır görürsünüz. Aynı gün araçtan indirilen evin profesyonel montaj ekiplerince kurulumu başlar. Duvardan çatıya, elektrikten su tesisatlarına, kapıdan pencereye projeye tam uygunlukta yeni evinizin profesyonel ekiplerce kurulumu yapılır. Kurulum sonrası gelen profesyonel boya ekiplerince iç ve dış boyası yapılarak kullanımınıza hazır teslim edilir.

5- Üretim ve malzeme kalitesini mutlaka araştırın

Prefabrik yapı sektöründe irili ufaklı çok sayıda firma üretim yapıyor. Prefabrik ev üretiminde malzeme kalitesinden önce öne çıkan iki önemli husus var. Bunlardan biri tasarım yapı güvenliği uygulamalarının uzman ekiplerce yapılıyor olması. Diğer husus ise üretim şekli. Yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı kaynaksız üretim modeli yapı ömrü ve güvenliği için oldukça önemli. Çünkü sektörde hala kaynak kullanımı gibi geleneksel yöntemlerle üretimin de yapılıyor oluşu bir gerçek. Hatta kutu profiller birbirine kaynatılarak güvensiz evler de üretilmektedir. Güvenli prefabrik eve yeni nesil teknoloji kullanımıyla üretim gerçekleştiren markaları tercih ederek kolayca sahip olabilirsiniz.

Üretimde kullanılan malzeme kalitesi açısından prefabrik ev üreten firmalar arasında öne çıkan farkların bulunduğu bir gerçek. Burada ilk olarak önerimiz güvenilir firmaların kalite avantajlarıyla prefabrik ev sahibi olmanızdır. En önemli konulardan biri taşıyıcılarda kullanılan özel çelik metal kalınlığı. Güvenli prefabrik evlerin H taşıyıcılarında güvenlik standartlarında 1,2 mm kalınlıkta metaller kullanılmaktadır. Buna rağmen 1 mm ve altı kalınlıkta metal kullanımıyla güvensiz ev üreten firmaların da varlığı bir gerçek.

Duvar panel kalınlığı ve iç eps dolgu dansite yoğunluğu, çelik kapı kalitesi, iç oda kapı kalitesi, pvc çift camlı pencere kalitesi gibi önemli malzemelere de sözleşmede dikkat etmek gerekir. Elektrik ve su tesisat malzemelerin kalite ve güvenliği, uygulamanın projeye tam uygunlukta gerçekleştiriliyor oluşu oldukça önemli.

6- Prefabrik Evlerin Bakımı Oldukça Kolay

Betonarme tarzı konut modellerinde olduğu gibi prefabrik evlerde bazı standart bakımları zamanla ister. Montaj ve işçilik hataları gibi garanti kapsamında uygulamaların bakımı üretici firma tarafından yapılır. Bunun dışında yıllar geçtikçe bakımı gereken boya gibi uygulamaların bakım ve tamiri müşteri sorumluluğunda gerçekleştirilir. Evin iç ve dış boyası yıpranma durumuna göre belirli yıl aralıklarında tekrar yapılmasına ihtiyaç duyar. En iyi kalitede musluk veya aydınlatma armatürleri kullanılsa bile bunlar zamanla damlatma yapabilir veya yanma işlevini kaybedebilir. Bunların da diğer konut modellerinde olduğu gibi arızaları giderilerek bakımları yapılabilir. Yağmur suyu derelerinin belirli aralıklarla temizliğinin yapılması kullanım ömrünü artıracaktır.

7- Tasarım alternatifleri prefabrik evlerde

Prefabrik evler genel olarak tek katlı ve iki katlı dubleks planda tasarlanır. Konfor beklentisine göre oda büyüklükleri ve sayısıyla dış kaplama uygulamaları yapılmaktadır. 28 m2 hobi evinden 200 m2’lerin üzerine çıkan büyüklükte prefabrik evler modern mimaride tasarlanıp üretilmektedir. Tek katlı veya iki katlı çok sayıda yenilikçi modelin seçim tercihi tamamıyla kullanıcıya bırakılmıştır. Müstakil konutla beraber opsiyonel özel iç ve dış kaplama uygulamalarıyla villa konfor beklentileri prefabrik ev modeliyle en iyi şekilde karşılanabilmektedir.

Karmod prefabrik evlerin tasarımıyla birlikte yapı güvenliği uygulamaları özel yazılım bilgisayar sisteminde gerçekleştirildiğinden son derece güvenli evler beğeniye hazır sunulmaktadır.

8- Kat Sayısı Seçimi

Prefabrik evlerde en çok tercih edilen konut modeli tek katlı ve 2 katlı dubleks konutlar olmaktadır. Özel tasarım isteklerinde üç katlı prefabrik ev modelleri de hazırlanabilmektedir. Tek katlı ve iki katlı modellerde çok sayıda tasarım bulunmaktadır. Hangi ev modelini seçeceğinizi kullanım beklentiniz ve aile kişi sayısına göre seçkin modeller arasından kolayca belirleyebilirsiniz. Türkiye genelinde en çok tercih edilen modeller arasında 2+1 plandaki 64 m2 ve 82 m2 evlerle 3+1 plana sahip 100 m2 konut modeli yer almaktadır.

9- Prefabrik Evlerin Teslim Süresi

Prefabrik evlerin teslim süresi en çok merak edilen hususlar arasında yer almaktadır. Yapı modelinin çok hızlı üretim ve kuruluma sahip olması ayrı bir merak uyandırmaktadır. Öncelikle prefabrik evlerin hızlı üretilebilmesinde öne çıkan temel etken bu evlerin modern fabrika tesislerinde yeni nesil teknolojilerle ön üretimli olarak hazırlanabilmesidir. Duvardan çatıya, kapıdan pencereye, elektrikten su tesisatına tüm malzeme ve ekipmanlarıyla fabrikada hazırlanıyor.

Tüm modellerde tek veya iki katlı fark etmeksizin üretim planlanan süreç dahilinde en geç bir hafta içerisinde tamamlanıyor. Sahadaki kurulum süresinde ise evin tek katlı veya iki katlı oluşu ile ekstra kaplama uygulamalarının bulunup bulunmaması gibi faktörler etken olmaktadır.

Örnek vermek gerekirse 82 m2 2+1 evin üretimi normal iş planlamasında en fazla 1 hafta içerisinde tamamlanır. Üretim sonrası tıra yüklenen ev üretim tesisi yakınlığına göre 1 ila 3 gün içerisinde nakledilir. Nakliyenin tamamlandığı gün sahada hazır olan montaj ekipleri bu evi maksimum 3 gün içerisinde kurulum yaparlar. Kurulum sonrası sizin yapmanız gereken ıslak zemin ve şap uygulamalarını yaptırmanız. Bu işlemleri önceden ustalarınızı organize ederseniz maksimum 1 haftalık süre içerisinde hazırlatmış olursunuz. Şap sonrası için boya için ev satın aldığınız firmadan boya ekip talebinde bulunabilirsiniz. Ortalama olarak evinizin iç ve dış boyası ise 2 günde tamamlanarak kullanımınıza hazır teslim edilir. Bir başka ifadeyle sözleşme ile birlikte satın aldığınız 82 m2 evin içerisine oturabilmeniz için üretimden boyaya kadar 20 ila 25 günlük süre yeterli olacaktır. Bu süreyi uzun ömürlü konforlu bir ev için son derece mükemmel bir zaman olarak değerlendirmek gerekir.

10- Uzun Ömürlü Prefabrik Evler

Prefabrik evlerin tasarımı özel yazılımlı bilgisayar programları kullanılarak bilgisayar sisteminde uzmanlarca gerçekleştirilir. Aynı aşamada yapıya uzun ömür kazandıran statik hesaplamaları, güvenli elektrik ve su tesisat projeleri de uzmanlarca hazırlanır. Evin üretimi bu projeler kapsamında modern tesislerde teknolojik makineli bant hatlarında gerçekleştirilir. Üretiminde kullanılan malzemelerin tamamı kaliteli üretim yapan tedarikçilerden gerçekleştirilir. Kurulumu onaylı statik projesi başta olmak üzere elektrik ve su tesisatlarına kadar proje dahilinde profesyonel ekiplerce yapılır. Güvenli projeler, teknolojik üretim, kaliteli malzeme kullanımı ve profesyonellerce kurulum prefabrik evleri uzun ömürlü en güvenli konut modelleri arasına katmıştır.

Kaynak: https://karmod.com/blog/prefabrik-ev-satin-alirken-bilmeniz-gerekenler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.