Gaziantep'in Suyuna Elektrik Faturası Darbe Vurdu...Şahin Buna Rağmen Suda İndirim Yaptı

Gaziantep'in Suyuna  Elektrik Faturası Darbe Vurdu...Şahin Buna Rağmen Suda İndirim Yaptı
Bütçenin yarısı, zamlı elektriğe!

Bütçenin yarısı, zamlı elektriğe!

1 Ocak tarihi itibariyle geçerli olan elektrikte kademeli sistem vatandaşı, esnafı ve sanayiciyi olduğu kadar kamu kurumlarını da olumsuz etkiledi. 2021 yılında 256 milyon TL elektrik faturası ödeyen GASKİ Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı için 1 milyar 400 milyon TL mali bütçesi öngörüldü. GASKİ, 2022 yılında bütçesinden 600 milyon TL’yi elektrik faturalarına ödeyecek. GASKİ'nin elektrik faturasına ödeyeceği tutar, bütçesinin yüzde 42'si...

Türkiye'de 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle geçerli olan Kademeli Sistem ve zamlı tarife gündemden düşmüyor. Vatandaşı, esnafı ve sanayiciyi adeta dar boğaza sürükleyen elektrik faturalarına, yüzde 50 ila yüzde 126 oranında zam yapıldı. Kullanımda belirlenen 210 KWH kademesini aşan kullanıcılar yüzde 126 zam tarifesi üzerinden elektrik kullanıyor. Yaşanan bu durum sonrası Ocak ayı itibariyle vatandaşa gelen elektrik faturaları, enerjide dışa bağımlılığın neden olduğu sorunların ne denli derinleştiğini gözler önüne serdi.

ELEKTRİK FATURALARI KAMU KURUMLARINI DA ETKİLEDİ!

Yüksek elektrik faturaları yalnızca yukarıda saymış olduğumuz kesimlerin değil, kamu hizmeti sunan kuruluşların da kabusu oldu. Yüzde 126 zamlı tarife üzerinden faturalarını ödeyen su ve kanalizasyon işletmeleri, su temini sağlama noktasında kullanılan elektrik nedeniyle milyonlarca liralık elektrik faturası ödemek durumunda kaldı. Yüksek elektrik maliyetlerinin en fazla etkilediği kurumlardan bir tanesi de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı GASKİ Genel Müdürlüğü oldu.

GASKİ'NİN ÖDEMELERİ İÇİN 130 MİLYON TL'LİK BORÇLANMAYA GİDİLDİ


Geçtiğimiz hafta Oğuzeli'nde gerçekleştirilen GBB Meclisi 1. Birleşim Toplantısında, GASKİ Genel Müdürlüğünün borç ödemelerinde kullanılması amacıyla 130 milyon TL borçlanması gündeme geldi. Söz konusu maddede, "GASKİ Genel Müdürlüğümüzün içme suyu, kanalizasyon,  yağmursuyu, hat yapım, bakım, onarım ve elektrik borçlarının ödemelerinde kullanılmak üzere İlbank, kamu ya da özel bankalarından kullanılmak üzere 130 milyon TL borçlanmayı imzalamaya GBB Başkanı Fatma Şahin'e yetki verilmesi hakkında" ifadeleri yer aldı.

2021 YILINDA 256 MİLYON TL'LİK FATURA ÖDENDİ!

CHP Grubunun ret oyuna karşın oy çokluğuyla kabul edilen madde, her yıl 100 milyon TL'yi aşkın elektrik faturası ödeyen GASKİ Genel Müdürlüğünün elektrik faturası ödemelerini gündeme taşıdı. GASKİ Genel Müdürlüğü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 2021 yılında 256 milyon TL'lik elektrik faturası ödemesi yapıldı.

ELEKTRİK FATURASI YILSONUNDA 600 MİLYON TL'YE ULAŞACAK!

2022 yılı başı itibariyle uygulanan kademeli sistem ile birlikte gelen yüzde 50 ila yüzde 126 zam sonrası, GASKİ Genel Müdürlüğünün ödediği faturalarda 3 kat artış bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, en yüksek zamlı tarife üzerinden elektrik kullanan GASKİ Genel Müdürlüğünün 2022 yılında yapacağı elektrik ödemesinin 600 milyon TL civarında olması bekleniyor.

BÜTÇENİN YÜZDE 42'Sİ ELEKTRİK FATURASINA

2021 yılı Kasım ayından gerçekleştirilen GASKİ Genel Kurulunda, Genel Müdürlüğün bütçesi 1 milyar 400 milyon TL olarak belirlenmişti. Belirlenen bu rakam, 2022 yılında toplam gelir ve giderler hesap edilerek oluşturuldu. Ancak elektrik faturalarına gelen zam ile birlikte GASKİ'nin yıl sonunda ödemesi beklenen elektrik faturasının 600 milyon TL'ye ulaşacak olması nedeniyle  daha yılın ikinci ayında GASKİ Genel Müdürlüğü borçlanmaya gitmek zorunda kaldı. Söz konusu elektrik fatura ödemesi, GASKİ Genel Müdürlüğü bütçesinin yüzde 42, 85'ini oluşturuyor. Bu durum 2022 yılının Belediyeler ve Belediyelere bağlı kurumlar için ne kadar zor geçeceğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

DÜZBAĞ İLE ELEKTRİK KULLANIMI AZALDI

GASKİ Genel Müdürlüğünün yüksek fatura ödemelerinde en önemli sebeplerden bir tanesi ise Gaziantep'in su fakiri bir kent olmasından kaynaklanıyor. İçme suyu ihtiyacının kent sınırları dışından sağlanan su kaynaklarından sağlanması nedeniyle her yıl milyonlarca lira su faturası ödeniyor. Düzbağ Projesi'yle birlikte cazibe ile gelen suyun etkisiyle elektrik kullanımı bir miktar azaldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.