Son Dakika: KDV indirimi Gaziantep'te fiyatlara nasıl yansıyacak? İşte marketlerdeki yeni fiyatlar...
KDV indirimi ile birlikte şimdi herkes hangi ürünün ne kadar ucuzlayacağını merak etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı temel gıda ürünlerinde KDV’nin 7 puan indirilmesinin market alışverişine yansıması bekleniyor. Peki hangi ürünün fiyatı ne kadara düşecek? İşte olması beklenen yeni fiyatlar...
Markalar ve marketlerin bu indirimi ürünlere yansıtmasıyla birlikte temel gıda ürünlerinde fiyatlar hissedilir oranda düşmesi bekleniyor. Sabah gazetesinin haberine göre KDV oranlarının rafta olası fiyat etkisini araştırmak için market fiyatları üzerinden bir hesaplama yapıldı. Bir evde temel ihtiyaç olan ürünler belirlendi. Pirinç, nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, zeytinyağ, tereyağı, şeker, dana kuşbaşı ve kıymadan oluşan 15 farklı üründen iki farklı sepet hazırlandı.
EN UCUZDA 32 TL
Bir sepete marketlerin markalılara göre daha ucuza satışa sunduğu ve private label olarak adlandırdığı ürünler eklendi.
Pirinç, nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, zeytinyağ, tereyağı, şeker, dana kuşbaşı ve kıymadan oluşan bu pakette hali hazırda 464.85 TL ödeme yapılıyor.
KDV'nin yüzde 8'den 1'e inmesiyle birlikte 432.38 TL'ye düşecek. Böylece bu sepette 32 TL'lik indirim vatandaşın cebine yansıyacak.
736 TL'DEN 684'E İNECEK
Marketlerde markalı ürünlerde çok fazla alternatif bulunduğu için en ucuzun yanı sıra aynı ürünlerin en pahalılarıyla da ayrı bir sepet hazırlandı.
Bu sepete de pirinç, nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, zeytinyağ, tereyağı, şeker, dana kuşbaşı ve kıymayı ekledik.
Sepet toplam yüzde 8 KDV ile 736.35 TL tuttu. Gelecek yüzde 7 indirimle birlikte aynı sepet 684.89 TL oldu. Böylece pahalı sepette de indirim 52 TL'yi buldu.
‘DÜŞÜŞ YAPILMALI’
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu yapılan KDV düzenlemesine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 Şubat Cumartesi günü yaptığı açıklamadan anlaşılıyor ki, 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren, Temel Gıda Ürünlerinde KDV oranı yüzde 8'den 7 puan düşürülerek yüzde 1'e indirilecek. Öncelikle şunu herkes bilmelidir. KDV tacirler için kar veya zarar unsuru olmayıp, tüketiciye yansıtılan bir nihai tüketim vergisidir. Yani satıcılar sattıkları ürünlerin fiyatlarına KDV'yi devlete aktarmak üzere ekleyip, tüketicilerden tahsil etmektedirler. Bu nedenle KDV indiriminin tamamı kamu maliyesinin, tüketiciden tahsilinden vazgeçtiği miktar olup, etiket fiyatlarında düşüş yapılarak uygulanmalıdır.
‘TÜKETİCİLER ETİKETLERE SAHİP ÇIKMALI’
2020 yılında Pandemi nedeniyle bazı temel ihtiyaçlarda KDV %8'den %1'e indirildiğinde, bu vergi indirimi maalesef pek çok satış noktasında etiketlere yansıtılmayarak, satıcıların kazancına eklendi. Bu vergi düşümüyle birlikte satıcıların da karlarından bir miktar feragat ederek örneğin, 50 liradan 46.75 liraya düşen beyaz peynirin etiketini 45 lira yapmaları yerinde olacaktır. Bilinçli tüketiciler, etiketlere sahip çıkmalı ve Pazartesi gününden itibaren vergi indirimini fiyatlara yansıtmayan satıcıları yetkililere bildirmeliler. Ticaret Bakanlığının ücretsiz hizmete sunduğu 'MobilTüketici' uygulamasını akıllı telefonlarına indiren tüketiciler, bu uygulama üzerinden direk şikayette bulunabilecekleri gibi, 175'i arayarak 7/24 aktif olan ALO Tüketici hattına da aktarabilirler. Yalnızca manav reyonlarındaki sebze, meyve ürünleri içinse Ticaret bakanlığının yine ücretsiz HKS (Hal Kayıt Sistemi) isimli başka bir mobil uygulaması da var. Tüketiciler akıllı telefonlarına bu uygulamayı indirmek suretiyle sebze ve meyve reyonlarındaki ürünlerin fiyat etiketlerinin yanında bulunan hal kayıt künyelerindeki kare kodu okutmak suretiyle alış fiyatlarını ve diğer bilgileri görebilirler."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.