Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?
Intermittent fasting adıyla bilinen aralıklı oruç kavramı günümüzde oldukça popüler bir hal alan diyet yöntemlerinin başında gelir.

Intermittent fasting adıyla bilinen aralıklı oruç kavramı günümüzde oldukça popüler bir hal alan diyet yöntemlerinin başında gelir. Farklı beslenme düzeni sunan aralıklı oruç diyeti, adında da anlaşılacağı üzere pek çok özelliğiyle oruca benzetilir. Öğünler arasında belli bir sürenin olduğu aralıklı oruç diyetinde birçok açıdan diğer diyet yöntemlerinden ayrılır. Aralıklı oruç diyeti yorumları genelde olumlu ve olumsuz şekilde karşınıza çıkar. Buradaki temel kriter diyeti uygulayan kişinin sağlık durumu. Bazı gruplar için aralıklı oruç diyeti tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Intermittent fasting kavramıyla ilk kez tanışanlar aralıklı oruç nedir sorusunu sıkça yöneltir. En basit ifadeyle, aralıklı oruç belli bir süre zarfında yeme- içmenin serbest olduğu, onun dışındaki zamanlarda ise hiçbir şeyin yenilmediği bir diyet yöntemidir. Farklı beslenme düzenine geçiş yapma imkânı sunan aralıklı oruç diyetinde tüketmeniz ve kaçınmanız gereken belli besin grupları mevcuttur. Aralık oruç diyet listesi farklı seçeneklerden oluştuğu için kişiye özel bir liste oluşturulabilir.

Yeme- içme faaliyetleriyle ilgili aralıklı oruçta iki farklı seçenek sunulur. Bunlardan biri 16:8 aralıklı oruç yöntemi, diğeriyse 5:2 aralıklı oruç olarak karşınıza çıkar. Bu iki diyet yöntemini ve uygun diyet listelerini aşağıda bulabilirsiniz.

Aralık Oruç Diyet Listesi 16: 8

16:8 yönteminde bir gün boyunca 16 saat aç kalmanız gerekir. Geriye kalan 8 saatlik süre zarfında ise 1, 2 veya 3 öğüne kadar yemek yemeye devam edebilirsiniz. Her ne kadar 8 saatlik serbestlik zamanında yeme- içme faaliyetlerinde özgür olsanız da etkili sonuçlar için sağlıklı besinler tüketmenizde fayda var. Örnek bir aralıklı oruç diyet listesi 16:8 yöntemi için aşağıdaki menüye göz atabilirsiniz.

Uyanınca

1 litre su

1 kupa kahve

İlk öğünde

2 yumurtalı peynirli omlet

Dilediğiniz yeşillikler

10 badem

1 mandalina

İkinci öğüne kadar

1 bardak kefir

1 avuç kabak çekirdeği

İkinci ve son öğün

1-2 tabak kıymalı karnabahar yemeği

1 kase mercimek çorbası

Bol yeşillikli salata

Öğün sonrasında açlık hissi oluştuğunda maden suyu ya da su tüketebilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir yeme- içme faaliyetine izin verilmiyor.

Aralık Oruç Diyet Listesi 5:2

5:2 aralıklı oruç diyetinde haftanın 5 günü normal düzende beslenebilirsiniz. Geriye kalan 2 günde ise aralıklı oruç diyet programını uygulamanız gerekir. Diyeti daha kolay hale getirmek için haftanın ortasında 2 günü aralıklı oruca ayırabilirsiniz. 5:2 yöntemiyle kilo vermeyi tercih ediyorsanız örnek bir menüyle ilk adımı atabilirsiniz. Aşağıdaki örnek menüye göre aralıklı oruç için başlangıç yapabilirsiniz.

1.Gün

Kahvaltı

2 adet yumurta

1-2 ince dilim beyaz peynir

1 ince dilim tam buğday ekmeği

½ adet avokado

Salatalık, domates, maydanoz, tere (limonlu)

Ara Öğün (isteğe bağlı

10 adet çiğ fındık

1 bardak yeşil çay

2 adet kuru kayısı

Son Öğün Saat 19:00

1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği

4 yemek kaşığı yoğurt/1 su bardağı ayran

2 ince dilim tam buğday ekmeği

2.Gün

Kahvaltı

1 su bardağı süt (laktozsuz ya da bitkisel sütte tercih edilebilir)

1 porsiyon meyve

1 çay kaşığı tarçın

4 yemek kaşığı yulaf

1 tatlı kaşığı yer fıstığı ezmesi (şekersiz)

Ara Öğün (isteğe bağlı)

1 adet tam buğday ekmeği

1 ince dilim peynir

1 bardak yeşil çay

Son Öğün Saat 19:00

1 kase çorba

4 adet ızgara köfte

1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği

4 yemek kaşığı yoğurt

Aralıklı oruç ve meditasyon uygulaması olan I Fastin sağlıklı ve zinde bir yaşam sunan bir uygulamadır. Aralıklı oruç ve meditasyona dair aradığınız her şeye https://www.ifastin.com/ üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.