ÇOCUKLARDA GÖĞÜS AĞRISI

ÇOCUKLARDA GÖĞÜS AĞRISI
ÇOCUKLARDA GÖĞÜS AĞRISI

ÇOCUKLARDA GÖĞÜS AĞRISI

Çocuklarda ve ergenlerde birçok nedenle göğüs ağrısı meydana gelir. Çoğunlukla ağrı kalpten kaynaklanmaz.

Göğüs Ağrısının Nedenleri

Göğüs ağrısının çocuklarda en çok göğüs duvarından kaynaklanır. Göğüs duvarı kaburga ve göğüs kemiğinden oluşur. Akciğeri ve diğer organları korur. Çoğunlukla göğüs duvarındaki ağrı'nın nedenini bilinmez. Göğüs duvarı ağrısı genellikle kısa süreli, batıcı karakterde ve nefes alınca artan bir ağrıdır. Göğüs duvarında ki kaburgalar, göğüs kemiği ve diğer kemiklere bir yaralanma travma söz konusu olduğunda da göğüs ağrısı meydana gelebilir. Ayrıca göğüs duvarında kaslar ve eklemlerin olduğu yerde hassasiyet, bir üst solunum yolu enfeksiyonunda enflamasyon ya da spor sırasındaki gerilmelere veya yaralanmalara bağlı olabilir. Tipik olarak göğüs kafesi ağrılarının tedavi edilmesi gerekmez. Buna karşın bu ağrılar ağrı kesici ilaçlara iyi yanıt verir. Diğer durumlarda göğüs ağrısı altta yatan sebebe yönelik yapılmalıdır. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonu soğuk algınlığında olduğu gibi ya da ısrar eden öksürükler göğüste hassasiyet ve ağrıya neden olabilir. Bazı çocuklar asit reflüsüne bağlı olarak yanma şeklinde çocuklarda göğüs ağrısı hissedebilir. Stres ve anksiyete de göğüs ağrısı hissedilmesine neden olabilir.

Göğüs Ağrısı Yapan Kalp Hastalıkları

Perikardit: kalbi çevreleyen zarın enflamasyonu

Miyokardit: kalbin enfeksiyonu

Aritmiler: anormal ve hızlı kalp ritmi.

Koroner arterleri tıkanması ya da diğer problemleri

Aorta ve büyük damarların diseksiyonu (yırtılması)

Göğüs ağrısının yanı sıra çocuğunuzda ateş varsa, terliyorsa, solunum sıkıntısı varsa, kalbi hızlı atıyorsa, soluksa, çok şiddetli yırtılma tarzında ağrı hissediyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz.

Tanı Testleri

Çocuğunuzun göğsünde ağrı olduğunda kalpte bir problem olduğu yönündeki endişeniz anlaşılabilir bir durumdur. Ancak unutmayın çocuklarda göğüs ağrısının kalpten kaynaklanma olasılığı azdır. Bununla birlikte çocuğunuzun göğüs ağrısını küçümsemeyin mutlaka çocuk doktorunuza kontroller de anlatınız. Doktorlar kardiyolojik bir durumdan kuşkulandıklarında ayrıntılı değerlendirme için sizi çocuk kardiyolojisine yönlendirir. Çocuk kardiyologları çocuğunuzun kalbini dinler, göğüs ağrısının olduğu durumları sorgular, çocuğunuzun özgeçmişini ve aile hikayesini değerlendirir. Kalbin elektriksel aktivitesini gösteren EKG testi ile ritim bozuklukları ya da bazı kalp hastalıkları belirlenebilir. Ayrıca kalbin anatomisini görüntülemek için bir çeşit kalp ultrasonu olan ekokardiyografi kısa adıyla Eko çekilir. Ayrıca gerekli durumlarda efor EKG, göğüs grafisi, holter EKG yöntemleri de kullanılır.

Detaylı bilgi için; https://www.drtaneryavuz.com/cocuklarda-gogus-agrisi/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.