Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir?

Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir?
Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir?

Ticari hayatta kredi puanının en önemli donelerden biri olduğunu belirtebiliriz. Genellikle bankalara kredi başvurusu yapıldığında gündeme gelen kredi puanı cep telefonu ya da beyaz eşya gibi ürünler alırken de önemini net bir şekilde ortaya koyuyor. Kişinin gelecek 12 aydaki ödeme olasılıklarını tahminlemek için oluşturulan bir sistem olarak da değerlendirilebilen kredi puanı ev ya da araç kiralarken bile gözden geçirilen bir unsur haline geldi.

Kredi notu dendiğinde ilk akla gelen ilk ismi Findeks oluyor. Çünkü Findeks kredi puanı kişinin kredi ve kredi kartı borç ödeme alışkanlıkları, yeni kredili ürün kullanılıp kullanılmadığı, kredili ürün kullanım yoğunluğu gibi pek çok farklı unsur dikkate alınarak belirleniyor. Bu nedenle kredi puanı öğrenme işlemi yapmak isteyenler de rotasını findeks.com adresine çeviriyor. Kredi puanı ise 1 ile 1900 arasındadır. 1900’e yaklaştıkça risk de azalıyor demektir.

Kredi Puanı Nasıl Belirlenir?

Çok sayıda kişinin yanıtını merak ettiği unsurlardan biri de kredi puanının nasıl belirlendiği oluyor. Hatta sadece geçmiş dönem kredili ürün ödeme alışkanlıklarının dikkate alındığı sanılıyor. Oysa kredi puanı belirlenirken pek çok farklı faktör de göz önünde bulundurulur. Kredili ürün ödeme alışkanlıkları ise toplam kredi puanının sadece %35'ini etkiler. Tahmin edilebileceği gibi krediler ürünlerin zamanında ödenmesi kredi puanının da yüksek olması anlamına geliyor.

Kişinin mevcut hesap ve borç durumu yine % 35 oranında kredi puanını etkileyen bir unsurdur. Kapanan krediler, mevduatlı ya da mevduatsız borç durumu gibi unsurlar dikkate alınarak kredi puanı hesaplamasına dahil edilir. Yeni kredi ürün açılışları da kredi notunu etkileyen bir faktördür. Ancak sana olduğu gibi yeni kredili ürün kullanımı kredi puanını olumlu yönde değil olumsuz yönde etkiler. Çünkü kişinin ödeme alışkanlıkları henüz bilinmiyor demektir.

Bununla birlikte kredi kullanım yoğunluğu da yaklaşık olarak % 10 oranında kredi notunu etkileyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Kredi puanını öğrenmek için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız Findeks internet sitesine tıklayabilirsiniz. Böylelikle en hızlı ve en kolay şekilde kredi puanını öğrenmenizi sağlayacak olan yönteme ulaşmış olacaksınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.