GAZİŞEHİR'İN ŞAMPİYONLUK ÖYKÜSÜ

GAZİŞEHİR'İN ŞAMPİYONLUK ÖYKÜSÜ
GAZİŞEHİR'İN ŞAMPİYONLUK ÖYKÜSÜ

Biliyorsunuz Gaziantep'in gündemi bir anda Gazişehir'in şampiyonluğuna döndü. Bu nedenle bu hafta tek bir konu anlatacağım. Gazişehir'in şampiyonluk öyküsünü kurulduğu günden bu yana neler yaşadığını ve neler olduğunu anlatacağım.

GAZİŞEHİR=SANKOSPOR=BÜYÜKŞEHİR

Benim yaptığım araştırmalara göre Gazişehir Spor kulübünün kökü Sanko Holding'e dayanıyor. Biliyorsunuz Sanko Holding 1904 yılında temelleri atılmış. Şu an dünyanın en güçlü şirketlerinden biri olmuş. Hem dünyaya, hem de Gaziantep'e damgasını vurmuş. Yani tek kelime Gaziantep'le de özdeşleşmiş bir şirket. Durum böyle olunca Gaziantep'in ne zaman başına bir iş gelse bu aile destek olur, Gaziantep'i zirveye taşımak için de varını yoğunu harcarlar. O nedenle Sanko Holding, 1988 yılında Sankospor'u kurar ve amatör ligde top koşturmaya başlar. Amaç Gaziantep'i spora aşılamak. Gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak için spora çekmek. Gerçekten de Sankospor çok kısa sürede açtığı spor okullarıyla bunu da gösterdi. Ancak 90'lı yıllarda Büyükşehir Belediye Başkanı olan Celal Doğan, Gaziantepspor'un başkanı olduğu dönemde bir alt yapı takımı gerekiyordu. Burada gençleri yetiştirip amaç Gaziantepspor'da oynatmaktı. Doğru da bir karardı. Sankospor'un kulüp başkanı sayın Abdülkadir Konukoğlu bir çırpıda Celal Doğan'ın bu isteğine olumlu yanıt vererek, 2000'li yılların başında Sankospor'u Büyükşehir Belediyespor'a devretti. O dönem bildiğim kadarıyla benimde sporla çok ilgim olmamasına rağmen Celal Doğan, Gaziantepspor'u Avrupa'ya taşımış ve dünyayla buluşturmuştu. Artık Gaziantep'in adı Gaziantepspor sayesinde dünyada en çok bilinen şehirler arasına girmişti.

AK PARTİLİ GÜZELBEY GELİNCE, BÜYÜKŞEHİRSPOR'DA BAŞKAN KİM OLDU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partisi 2002 seçimlerinde genelde oy patlaması yaparak Gaziantep'te 10 milletvekilinin 7'sini çıkartarak destan yazmıştı. Hemen ardından 2004'te yapılan yerel seçimlerde Gaziantep'in tanınmış ailelerinden kökü siyasetçiliğe dayanan Asım Güzelbey, Celal Doğan gibi dev rakibini yenerek % 56'yla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. O dönem AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Meclis üyeliğine gelen ve Olay Medya'nın sahibi Erol Maraş'ta, Güzelbey'in ekibindeydi. 2004-2005 sezonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'un başkanı olan ve kısıtlı bütçe ile 2. ligde top koşturan Büyükşehir'i Avrupa'nın en çok gol atan takımı yaparak şampiyonluğa taşıyarak, şehirin 2. bir güçlü bir takımı olmuştu. Sayın Maraş, şampiyon ettikten sonra şok bir karar alarak, görevini zirvede bırakmıştı. Bir insan gerçekten zirvede görevini bırakıyorsa alkışlamak lazım. Neden derseniz? Koltuğa yapışanlar hiç yerlerinden kalkmıyorlar. Sanki babalarının malları gibi koltuklarda oturmak için her türlü ayak oyunlarını yapıyorlar. Sayın Maraş koltuktan vazgeçerek, takımın başarısı için görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştı.

BÜYÜKŞEHİR'E KİMLER BAŞKANLIK YAPTI?

Sayın Erol Maraş'ın zirvede takımını şampiyon edip bıraktıktan sonra başkan Asım Güzelbey'e "Kendisinin yerine Gaziantep'in sevilen ailesi ve Gaziantepspor tecrübesi olan ve şampiyonluğa taşıyan Saip Konukoğlu'nun" olmasını tavsiye etmişti. Sayın Güzelbey'de, Maraş'ın bu tavsiyesini uygun bularak, Saip Konukoğlu'nu Büyükşehir Belediyespor Başkanı yapmıştı. Doğru da bir karar. Ancak, Konukoğlu, Büyükşehir Belediye'de bazı sıkıntıları görünce çok kısa görev yaptıktan sonra görevinden ayrılmıştı. Konukoğlu'ndan sonra da sırasıyla Büyükşehir Belediyespor başkanlığını Tahir Tekin Öztan, Gaski eski Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy ve o dönem Büyükşehir Belediye Başkan vekili olan Ünsal Göksen yaptılar. Bu arada, Asım Güzelbey Büyükşehir belediye başkanlığına aday olmayınca yerine de Büyükşehir'e sayın Fatma Şahin seçildi. Ve kulüp başkanlığına sevilen bir isim olan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak getirilmişti. Toprak iki dönem yaptıktan sonra başkanlığı Adil Sani Konukoğlu'na teslim etmişti.

BAŞKAN ADİL KONUKOĞLU OLDU, HEDEF ŞAMPİYONLUK

Osman Toprak'tan sonra Gazişehir'in kulüp başkanlığına getirilen Adil Sani Konukoğlu, o kadar işinin yoğun olmasına rağmen şehrin menfaatleri için Gazişehir Gaziantep Spor Kulüp Başkanlığını kabul etmişti. Biliyorsunuz Gaziantepspor kümeden düşünce ve yaşadığı sıkıntılardan dolayı Gaziantepspor bilmez ellerin yüzünden tarihe gömülmüştü. 1969 yılında kurulup 32 yıl boyunca süper ligde top koşturan Gaziantepspor'da 2 kez şampiyonluğu yaşatan merhum Saip Konukoğlu ile Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu bunları yaşatmıştı. Ama ne var ki Gaziantepspor süper ligden düşünce neler kaybettiğini o zaman Gaziantepliler anladı. En çok anlayan da bu şehir için "Canını verecek olan Adil Sani Konukoğlu" olduğunu da baştan söyleyelim. Adil Sani Konukoğlu, 2017-2018 sezonunda takımın başına geçer geçmez şampiyonluk yolunda emin adımlarla yürümeye başladı. Ne varki o sezon Webo gibi bir futbolcu penaltıyı kaçırınca şampiyonluğu da Bursa'da Erzurumspor'a teslim etmişti. O dönem de rakibin teknik direktörü Mehmet Altıparmak'tı. Adil Sani Konukoğlu şampiyonluğu kıl payı kaçırdığı için çok büyük üzüntü yaşadı. Ne var ki Adil Sani Konukoğlu, 2018-2019 sezonunda tekrar kolları sıvayarak şampiyonluk hedefini tekrar endekslendi. Dikenli yollarda büyük bir mücadele veren Gazişehir Gaziantep Kulübü Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yalçın Koşuvak'ı sürpriz şekilde teknik direktör yaptı. Teknik direktör Yalçın Koşukavak, ligin 10. haftasında başarılı olamayınca görevinden ayrıldı. Penaltılarla Gazişehir'i eleyen Erzurumspor'u şampiyon eden Mehmet Altıparmak'ı Konukoğlu, Gazişehir'e teknik direktör olarak getirdi. Altıparmak'ta tecrübeli olduğu için takımını geçen sezon Erzurum'da yaşadığı gibi Play Off'a taşıdı. Sonra da ilk önce Osmanlıspor'u penaltılarla eleyerek rakibi Hatay'ı da yine penaltılarla eleyerek, şampiyonluğa Gazişehir'i böylece taşıyarak, şehire süper ligle buluşturmayı başardı. Durum böyle olunca Gaziantep'te 2017'de düşen Gaziantepspor'dan sonra Süper Lig'de tekrar çıkmıştı. Yani Gaziantep 2 yıl aradan sonra tekrar Süper Lige çıkarak marka şehir olma yolunda tekrar sahneye çıkmış oldu. Bundan sonra Gazişehir Süper Lig'de asansör takımı değilde, 32 yıl süper ligde mücadele eden bir takım olmasını, bu takımın şampiyon olmasında emeği olan tüm herkesi candan ve gönülden kutluyorum. Hoşgeldin Gazişehir, Hoşgeldin Gaziantep, Hoşgeldin Süper lig.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.